Ömer Doğan: 'Organize Hayvancılık Bölgesi hayata geçirilmeli'

Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan, şehir içindeki ahırların kaldırılması veya taşınmasına yönelik başlatılan çalışmaları desteklediklerini, yerinde bir karar olarak gör

TARIM VE HAYVANCILIK 6.10.2020 10:49:37 0
Ömer Doğan: 'Organize Hayvancılık Bölgesi hayata geçirilmeli'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bir süre önce Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda şehir içindeki ahırların şehrin dışına taşınması yönünde çalışmalar başlatıldı. Bir çok kesim tarafından alınan karar destek bulurken, yine farklı kesimler tarafından da olaya temkinli yaklaşılarak, farklı fikirler beyan ediliyor.

Konuyla ilgili görüş bildiren Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan, gerekli alt yapı çalışmaları tamamlanmadan ahırların kaldırılması ya da taşınmasının beraberinde bir takım sorunları ortaya çıkarabileceğini söyledi. Doğan, “Organize Hayvancılık Bölgesi Projesi daha başlamadan, şehir içinde ahırları kaldırılan vatandaşlar, yine kentin değişik yerlerine hatta Van Gölü sahiline, turistik alan sayılabilecek yerlere maalesef izinsiz, ruhsatsız, alt yapısız ahır inşa ettiler. Böyle sorunlar yaşanmaması için Organize Hayvancılık Bölgesi biran önce hayata geçirilmeli ve şehir içindeki ahırlar da buralara taşınmalı” dedi.

“OLMASI GEREKEN DE BUYDU AMA...”

Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan, şehir içindeki ahırlara ilişkin yaptığı açıklamada, “Hayvan barınaklarının  şehir dışına taşınması çok yerinde ve güzel bir karar. Aslında olması gereken de buydu zaten. Ancak  şehir dışına çıkarılan hayvan barınakları için bir alt yapı çalışması olmadan bu kararın uygulanması başka sorunlara davetiye çıkarıyor. Peki şehir dışına çıkarılan bu hayvan barınakları nereye taşındı? Bunun için bir bölge çalışması yapıldı mı? Organize Hayvancılık Bölgesi Projesi daha başlamadan bu ahırların sahipleri yine kentin değişik yerlerine hatta Van Gölü sahiline maalesef izinsiz, ruhsatsız, alt yapısız ahır inşa ettiler. Bu nedenle demem o ki; alınan karar doğru, ancak bu ahırların taşınacağı yer belli mi, alt yapısı tamamlanmış yerler var mı? Bu soruların cevabını merak ediyorum.”
  

“BU ANLAMDA  ÇOK CİDDİ VE KARARLI ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR”

Van’ın hayvancılıkta önemli bir gelir kaynağına sahip olduğunu sözlerine ekleyen Doğan: “Organize Hayvancılık Bölgesi bir an önce hayata geçirilmeli ve teşfiklerle desteklenerek hayvancılık yapan vatandaşların kullanımına sunulmalıdır. Van  ilinde hayvancılık önemli bir gelir kaynağı olması yanında Van’nın geleceği için önemli bir ekonomik potansiyele sahiptir. Kontrolsüz ve denetimsiz yapılan taşınmaların beraberinde  çevre kirliliği, su sıkıntısı,  dengesiz ve kontrolü zor çevresel riskler taşıyan bir yapının oluşmasını da beraberinde getirir.  Van’ın gündeminde olan  Organize Hayvancılık Bölgesi bir an önce hayata geçirilmeli ve teşfiklerle  desteklenerek hayvancılık yapan vatandaşların kullanımına sunulmalıdır. Katkıların arttırılması için Van Organize Et ve Süt Hayvancılık Bölgesi bir fırsat olacaktır.  Bu anlamda  çok ciddi ve kararlı çalışmalar yapılmalıdır. Mesela Van’daki  meralarda  biyolojik ve ekolojik dengeler korunarak ilimize ait endemik bitki türleri de korunarak kullanımı  sağlanmalıdır. Modern çağdaş ve yaşanabilir bir Van için elbette hayvan barınaklarının ve benzeri işletmelerin şehir dışına taşınması yerinde ve güzel bir karar, bu anlamda bizler de kentin STK'ları olarak kararı desteklediğimizi belirtmek istiyoruz. Ama dediğimiz çekincelerin de dikkate alınmasında fayda olduğunu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
 Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi