Kuraklık şeker pancarı üretimini riske soktu; Yüzde 60’lık verim kaybı bekleniyor

Van’da kuraklık nedeniyle şeker pancarı üretiminde yüzde 60 oranında bir verim düşüklüğünün beklendiği belirtildi.

TARIM VE HAYVANCILIK 14.06.2021 09:37:46 0
Kuraklık şeker pancarı üretimini riske soktu; Yüzde 60’lık verim kaybı bekleniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kışın mevsim normallerinin altında kar yağışının gerçekleştiği Van’da bahar aylarında da beklenen yağış gerçekleşmedi.  
Meteoroloji yetkilileri son 7 aydır Van’da yüzde 50-60 oranında orta şiddette bir kuraklığın olduğunu söylüyor.

KURAKLIK TARIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR 

Yağışsızlığın yanı sıra Van’da var olan sulama sorunu nedeniyle de tarım üretiminde sorunlar biraz daha artıyor.
En çok ekimi yapılan buğday, mısır, yonca ve şeker pancarında kuraklık nedeniyle şimdiden ciddi bir verim düşüklüğü gözlemlendiği belirtiliyor. 

ŞEKER PANCARINDA DURUM

Van’da Erciş Şeker Fabrikası için şeker pancarı üretimi yapılıyor.
Erciş Şeker Fabrikası Ziraat Bölge Şefi Necmettin Yılmaz, kuraklık nedeniyle şeker pancarında ciddi bir tahribat oluştuğunu belirterek, “Van merkez ilçelerde ve Gevaş’ta kuraklığa dayalı yaklaşık 1500 dekarlık bir tahrip var.” dedi.

GEVAŞ’TA YÜZDE 90’LIK RİSK

Sarımemet Barajı üzerinde üretim yapan çiftçileri zor günler beklediğini ifade eden Yılmaz, “Sarımemet Barajının doluluk oranı şu an yüzde 8-9 civarlarında. Baraj üzerindeki mahallelerde büyük bir kuraklık riski yaşanıyor. Gevaş’ta önceki seneye oranla su çok düşük. Su arkları var, arkların gözenekleri var, onlar henüz patlamamış, o nedenle oradaki pancarın hemen hemen yüzde 90’ı riske giriyor.” diye konuştu.

SULAMA SORUNU

Yağışlardan kaynaklanan kuraklık probleminin yanı sıra bölgede ciddi bir sulama probleminin de olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:
“Biz kurum olarak şu anda hasar tespit tutanakları tutuyoruz. Gürpınar’da şöyle bir sıkıntı var; su var ama oradaki köylüler suyun Gevaş’a gelmesine engel oluyorlar. DSİ’nin bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor. Elektrik sıkıntısı ve sondaj konusunda da çiftçi daha önce yaşadığı sorunları bu sene de yaşıyor."

VERİM NE KADAR DÜŞER?

Kuraklık ve sulama probleminin bu şekilde devam etmesi durumunda ciddi bir verim kaybı olacağını söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:
“Bu sene Van merkez ilçelerle ve Gevaş’ta yaklaşık 9 bin 500 dekarlık bir alanda şeker pancarı ekimi gerçekleştirildi. Bu önemli bir rakam. Ancak kuraklık ve sulama sorunu böyle devam ederse verim yüzde 50-60 oranında düşer.”