Kuraklık, şeker pancarı üreticilerini zora soktu

Van’da yaşanan kuraklık ve su sorunu nedeniyle şeker pancarında önemli oranda verim kaybı olduğu belirtildi. Erciş Şeker Fabrikası Ziraat Bölge Şefi Necmettin Yılmaz, kuraklık nedeniyle şeker pancarında ciddi bir tahribat oluştuğunu be

TARIM VE HAYVANCILIK 5.08.2021 10:24:45 0
Kuraklık, şeker pancarı üreticilerini zora soktu
Tarih: 01.01.0001 00:00

Erciş Şeker Fabrikası ile yapılan sözleşmeler kapsamında pancar üretimi gerçekleştiren üreticiler, yaşanan kuraklık ve su problemi nedeniyle sıkıntılı bir sezon geçiriyor.
Erciş Şeker Fabrikası ile yaptıkları sözleşmeler çerçevesinde Bitlis ilçeleri, Ağrı Patnos, Van Erciş ve Muradiye ilçesi dışında Van merkez ilçelerinden İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Gevaş ile Gürpınar’da da binlerce küçük ve büyük üretici şeker pancarı üretimi gerçekleştiriyor.

KURAKLIK VE SU PROBLEMİ

Erciş Şeker Fabrikası Ziraat Bölge Şefi Necmettin Yılmaz, şeker pancarında şimdiye kadar önemli bir verim düşüklüğü gözlendiğini söyledi.
Bunun kuraklık ve su sorunuyla ilgili olduğunu belirten Yılmaz, “Şu anda su sıkıntısından dolayı pancarın gelişiminde bir düşüş var. Şu anda üreticinin en büyük sıkıntısı sudur. Yoğun bir kuraklık yaşıyoruz, bu da verimi etkiliyor. Neredeyse yüzde 50 oranında bir etkilenme söz konusu.” dedi.

“KUYUSU OLAN DAHA RAHAT”

Bazı üreticilerin kuyulardan yararlanabildiklerini, bazılarının da doğal sudan yararlandıklarını belirten Yılmaz, “Kuyusu olan çiftçi daha rahat ama kuyusu olmayanlar büyük sıkıntı yaşıyor. Bizim de küçük aile işletmeciliği olduğu için kuyular pek yok, bazı mahallelerde var, her mahallede yok. Doğal kaynaklarla beslendikleri için böyle bir sıkıntı yaşanıyor.” diye konuştu. 

EN FAZLA SIKINTI YAŞANAN YERLER 

Van bölgesinde en fazla kuraklıktan etkilenen üretim alanlarıyla ilgili bilgi veren Yılmaz, şunları aktardı:
“En fazla sıkıntı özellikle Sarımemet Barajının olduğu bölgede yaşanıyor, neredeyse hepsi bitti. Gevaş’ın Uysal, Güzelkonak, İkizler, Karataş bu yerlerde sıkıntı var. Gürpınar’da yine sıkıntı var. Burada bulunan barajdan tarlaya su ulaştırılmıyor ve sıkıntı yaşanıyor.”

“PANCARIN OLDUĞU BÖLGELERE YAĞIŞ DÜŞMEDİ”

Özellikle Başkale’de tahribata yol açan ve Özalp, Gürpınar, İpekyolu, Çaldıran, Erciş gibi ilçelere yağan yağmurun pancar üretiminin olduğu alanlara yağmadığına dikkat çeken Yılmaz, “Bazı yerlerde tahribata yol açan yağmur pancarın olduğu yerlere yağmadı. Bu da ilginç. Yağmuru pancar üreticisi bekliyordu başka yerlere yağdı. Sonuçta bu sene şimdiye kadar pancarda önemli bir verim düşüklüğü söz konusu, söküme kadar ne olur, doğrusu sıkıntılı bir sezon yaşıyoruz” diye kaydetti. 
Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi