Kuraklık destekleme ödemeleri çiftçiyi sevindirdi

2021 üretim yılında kuraklık yaşanan bölgelerde üretim yapan çiftçilere bir defaya mahsus olmak üzere destek verilmesi kararı Van’daki çiftçiyi sevindirdi.

TARIM VE HAYVANCILIK 2.09.2021 12:18:27 0
Kuraklık destekleme ödemeleri çiftçiyi sevindirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van, bu sene son yılların en kurak sezonunu geçirdi.
Bazı tarlalarda ekinin boyu A 4 kâğıdını geçmedi. Bu gibi arazilere biçerdöver dahi girmedi.
Van’daki Ziraat Odalarının genel tespitlerine göre buğday, arpa, silajlık mısır ve şeker pancarı tarımında verim kaybı yüzde 50-60 civarında.  

SEVİNDİREN KARAR

Van ve benzeri illerde yaşanan kuraklık nedeniyle verim kaybına uğrayan çiftçiye bakanlık tarafından bir defaya mahsus olmak üzere destek kararı alındı.
Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

KARAR İÇERİĞİ

“Kuraklık Destekleme Ödemeleri” adı altında alınan karara göre, 2021 üretim yılında kuru (kıraç) tarım yapan üreticiler için bir defaya mahsus olmak üzere ekili alandaki verim kaybı oranına göre destekleme ödemesi yapılacak. 
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere, ÇKS’deki kayıtlı üretim alanları dikkate alınarak verim kaybı oranlarına karşılık gelecek destek miktarları TL/dekar başına ödenecek.

ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİLERE DUYURDU

Van’daki Ziraat Odaları, alınan kararı kendi sosyal medya hesaplarında ve odaya ait resmi sayfalarında üyelerine duyurdu.
Başkale Ziraat Odası bir örnekle üyelerine yaptığı duyuruda, “Örnek; Kuru tarım yapılan 20 dekar bir buğday tarlasında, varsayalım yüzde 65 verim kaybı yaşandı. Yayınlanan oran ve TL/dekar hesaplamasına göre; 20 dekar X 60,00 TL = 1.200,00 TL kuraklık ödemesi alacak. Çiftçilerimize hayırlı olsun” ifadeleri yer aldı.    Haber: M. Selim KURT

Prestij Haber Merkezi