‘Küpe Affı’ çiftçiyi memnun etti

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, Van Valiliği tarafından 1 Şubat’ta, küpelenmeyen hayvanlar için işletmelere ceza kesilmeden küpe affı çıkarıldığına dikkat çekerek, “Sayın Valimize ve İl Tarım v

TARIM VE HAYVANCILIK 10.02.2021 10:03:58 0
‘Küpe Affı’ çiftçiyi memnun etti
Tarih: 01.01.0001 00:00

28 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan genelge ile “Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelikte” yapılan değişiklikle büyük ve küçük baş hayvanların kayıt altına alınma süreleri uzatıldı. 
Edinilen bilgilere göre, bunun üzerine Van’daki Ziraat Odaları da ilde küpelenmeyen hayvanların tespiti için bir çalışma başlattı.  

GÜNDEM MADDESİ KÜPESİZ HAYVANLAR OLDU

Aynı zamanda Tuşba Ziraat Odası Başkanı olan Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, küpe sorununu önce bir toplantıda değerlendirdiklerini ve kurulun 11.12.2020 tarihli gündem maddesinin küpesiz hayvanların küpelenmesi maddesi olduğunu söyledi.
Daha sonra yaptıkları çalışmalar sonucu kayıt dışı olan hayvanların tespit edildiğini belirten Özgökçe, “Ziraat Odalarımıza yapılan başvurular ve yaptığımız çalışmalar sonucunda ilimizde çok sayıda kayıt dışı hayvan olduğu tespit edilmişti. Ayrıca Çaldıran ilçemizde çiftçiler yolu keserek, hayvan satışlarında ilçe dışına sevkiyatlarda yaşanan sıkıntıları dile getirmişti. Buna benzer diğer tüm ilçelerimizde de sıkıntılar vardı. İl Koordinasyon Kurulu olarak ilk önce konu hakkında Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ile görüşmeler yapılarak konunun Vali beye götürülmesi kararlaştırılmıştı.” dedi.

ARAŞTIRMA TALİMATI 

Konunun daha sonra Vali Mehmet Emin Bilmez’e aktarıldığını ifade eden Özgökçe, “İl Koordinasyon Kurulu olarak 26.12.2020 tarihinde Vali Bey makamında ziyaret edildi. Ziyarette küpeleme sorunu ayrıntılı olarak anlatıldı ve bir rapor sunuldu. Raporda, küpesiz hayvanların satışları, kesimleri, il ve ilçe dışına sevkiyatları, Et ve Süt Kurumu gibi tesislerde yapılan kesimlerde yaşanan sıkıntılar ve en önemlisi kayıt dışı olan hayvanların kayıt altına alınarak gerçek hayvan sayımızın da ortaya çıkması ve desteklerden çiftçilerin faydalanmalarının sağlanması gibi tespitler yer alıyordu. Vali bey de konunun araştırılması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne talimat verdi. Tüm ilçelerde, mahalle ve işletmelerde küpesiz hayvanların tespiti istendi.” bilgisini verdi.  

KÜPE AFFI ÇIKTI

Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak yaptıkları çalışmalar ve başvurular sonucu küpe affının sağlandığını ve tüm çiftçilerin bu affı memnuniyetle karşıladığını söyleyen Özgökçe, “Tüm verilerin toplanmasından sonra Vali Bey, Tarım ve Orman Müdürlüğüne talimat vererek İl Hayvan Sağlık Zabıta Komisyonuna bir defaya mahsus olmak üzere tüm küpesiz hayvanların, işletmelere ceza kesilmeden küpelenmesi için 01.02.2021-31.08. 2021 tarihleri arasında küpe affı çıkarılmıştır. Sayın Valimize ve İl Tarım ve Orman Müdürümüze yaptıkları çalışmalar için Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına ve tüm çiftçiler adına şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu. 

Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi