Hayvancılıkta verimliliğe uygun üretim yapanlar ödüllendirilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, hayvancılıkta verimliliğe uygun üretim yapanların ödüllendirilerek daha çok destek alacaklarını söyledi.

TARIM VE HAYVANCILIK 17.07.2019 17:37:42 0
Hayvancılıkta verimliliğe uygun üretim yapanlar ödüllendirilecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

"Bölgemizin Tarım ve Hayvancılık Sorunları" konulu toplantıya  Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VanTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yılmaz, çeşitli illerden gelen birlik başkanları ve birlik üyeleri katıldı. 
Burada konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş; “Bakanlık olarak üreticilerimizle her daim beraberiz, bu noktada ayrımız gayrımız yok. İnşallah bu birlikteliğimiz ülke menfaatleri adına artarak devam edecek” dedi.

YILMAZ: “SESİMİZ GEÇ DUYULUYOR”
Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliğinin işbirliğinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Van İli ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yılmaz, toplantının Van’da yapılmasından ve yoğun katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Bu dönem Van’da olan sorunlar Batman, Çanakkale ve Balıkkesir gibi illerde de yaşanıyor. Özellikle bölgemizde bugünlerde baş gösteren kuraklık gerçekten ön planda. Bu kuraklık meselesi önemli bir sorun. Yine Kurban bayramı hasebiyle şuan sıkıntımız büyük, bölge olarak belki uzak olduğumuz için sesimiz de geç duyuluyor” ifadelerini kullandı.

TAKVA: “GIDA, ÜLKELERİN EN ÖNEMLİ GÜCÜ OLACAKTIR”
Daha sonra konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VanTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva; “Sizleri Dünyanın en güzel şehrinde ağırlamaktan mutluluk duymaktayız. Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği işbirliği ile düzenlediğimiz 'Bölgemizin Hayvancılık Sorunları' toplantısına hoş geldiniz, şeref verdiniz. Van,  tarihin her döneminde çok önemli bir yaşam merkezi olmuştur. Bugün de bu coğrafyanın buluşma ve çekim merkezi bir şehirdir. Sahip olduğu potansiyellerle ülkemizin doğu sınırında önemli bir kenttir. Tabii Van denilince akla ilk gelen konuların başında hayvancılık gelir. Küçükbaş hayvan varlığı ile ülkemizde birinci sırada bulunan bir kenttir Van. Bizler bu potansiyelimizin doğru kullanılmasını, akılcı politikalarla üreticilerimizin doğru desteklenmesi ile daha da artacağına inanıyoruz. Van, Türkiye’deki mera varlığının 10’una sahip bir kent. Bu durum ilimizi doğal olarak hayvancılık merkezi konumuna getiriyor. Üreticilerimizin önündeki engellerin kaldırılması, doğru politikalarla desteklenmesi bölgemizin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağının kanıtıdır. Gelecek dünyada, gıda ülkelerin en önemli gücü olacaktır. Mevcut kaynakların korunması, modernizasyonu, geliştirilmesi şimdi yapacağımız çalışmalarla mümkün olacaktır. Bu nedenle çok önemli bir sektör olan Kırmızı Et Üretimi, bizi dünya gıda pazarında önemli bir konuma getirecek potansiyeldedir.” diye konuştu.

“ÜRETEBİLDİĞİMİZ KADAR VAR OLACAĞIZ”
Takva, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Kimlerin gelecek korkusu olur biliyor musunuz? Geleceğe hiçbir hazırlık yapmayanların gelecek korkusu olur. Modern dünyada kendimize yer açmak istiyorsak, şimdiden kendimizi buna hazırlamalıyız. Gıda sektörü de bunların başında gelmektedir. Biz hayvancılığımızı gelecek için şimdiden hazırlamalıyız. Burada bulunan tüm katılımcılarımızın ortak çabası daha fazla üretmek olmalı. Üretebildiğimiz kadar var olacağız. Bu nedenle burada dile getirilecek sorunların çözümü konusunda ilgililerin gerekli çabayı göstermesini umut ediyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diler, katılımınızdan dolayı teşekkür ederim.”

TUNÇ: “ÜRETİCİ EKSİYE DOĞRU GİDİYOR”
Takva’nın yaptığı konuşma sonrası kürsüye davet edilen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç ise Diyanetin belirlemiş olduğu kurban fiyatlarına dikkat çekerek: “ Üretici 2 senedir özellikle her defasında eksiye doğru gidiyor ve kaybediyor. İşletmeler sattığını yerine koyamıyor. Biz bu sıkıntılar içerisinde üretmeye ne kadar devam edeceğiz bilemiyorum. Herkes işini yapmalı, biz işimizi yapıyoruz ve iyi yaptığımıza inanıyorum. İnsanlar zor şartlar altında üretiyor, üretmeye devam ediyor ve ürettiğinin karşılığını da haklı olarak almak istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığmıızın geçen sene açıkladığı kurban fiyatları ile bu sene açıkladığı kurban fiyatları arasında yüzde 4-5 lik bir artış var. Türkiye’de hangi şey yüzde 4 artışla kaldı? Mazot, işçilik bütün giderlerimiz arttı, buna rağmen çıkıp 890 TL bir fiyat açıklayıp üreticinin bir sene boyunca yapmış olduğu emeğinin heba olmasını ve üreticinin tekrar tekrar kaybetmesini açıklamasıyla sağlamış bulunuyor. Bu rakamlar belirleyici oluyor ve bizim malımızın yok pahasına satılmasına sebep oluyor. Burada bir emek var, bir zarar var, bu zararın karşılığı bu olmamalı, bunu kiminle istişare etti, hangi maliyet hesaplarını alt alta yazarak bu rakamı buldu, diyanetin bunu kamuoyuna açıklamasını istiyorum. Üreticiler de bunu bekliyor. Biz hakkımızı savunacağız, biz bakanlığı yanımızda görmek istiyoruz, yanımızda göreceğimize de inanıyoruz. Çünkü hiç bir emek ve çaba sarf etmeden fiyatlar açıklayıp, üreticinin emeğini hiçe saymak marifet değil, bu bizleri üzmüştür. Dertliyiz, dertlenmeden de hiç bir sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Bu konuda bakanlığımızın da dertlenmesini istiyorum, üreticinin emeğinin bir şekilde karşılığının bulunmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

ERDURMUŞ: “DÜNYADA YEM HAM MADDESİNDEKİ YAŞANAN BİR DARALMA DOĞRUDAN BİZİM TÜRKİYE’DEKİ ÜRETİM MALİYETLERİMİZİ ARTIRIYOR”
Son olarak konuşan, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş ise Türkiye’nin hayvancılık ve tarım sektöründe ciddi ilerlemeler katettiğini belirterek, şunları söyledi:”Bugün malumunuz ülke tarımı için çok önemli olan, 2004’ten bu tarafa toplanmamış tarım şurasının lansmanı var, kamuoyuna açıklanması var, önümüzdeki süre içerisinde yapılacak çalışmaların paylaşılması var. Tarım lansman şurasında yaklaşık 1200’e yakın konusunda uzman üniversite hocalarımız, sektör temsilcileri, hayvancılık ile tarım sektöründeki şuraya katkı verecek tüm paydaşlar bugün sayın bakanımızla beraber bunun açılışını yapıyorlar. Bu şurada ülkemiz tarımının önümüzdeki yıllardaki hareket alanını belirleyecek bu çalışmanın da başta hayvancılık olmak üzere tüm ülke tarımına da hayırlar getirmesini diliyorum. Bugün burda hem güncel sorunlarımız hem bir taraftan da Türkiye hayvancılıkta nerede, nerden nereye geldi, önümüzdeki süreçte hedefleri neler biraz da bunları konuşmak lazım. Gündemdeki gerek kırmızı ette, gerek yumurtadaki sorunları tartışırken aslında bu sorunları çözmek için zaman harcarken de bir taraftan bu ülkenin tarım ve hayvancılıkta bu sıkıntılı durumları da bir fırsata çevirmek suretiylede önümüze bakmamız lazım. Türkiye gerçekten ürettiği herşeyle tarım ürünleri ile, hayvancılık ürünleri ile de ciddi mesafa almış bir ülke. Aslında baktığımızda, dünyadaki otoriterlerin açıkladığı rakamlara baktığımızda, Türkiye, Türk üreticisi, Türk çiftçisi doğulusu, batılısıyla bütün 82 Milyon güç birliği yapmış ve Türkiye ciddi bir başarı hikayesi yazmış. Biz bunları söylediğimizde hemen şu şikâyetler gündeme geliyor. Diyorlar ki üretici sıkıntılı, doğrudur ,bu bugünün sorunu değil geçmişte de yaşanmıştır. Türkiye’de özellikle hayvancılıkta her 3-4 yılda bir benzer sorunları yaşıyoruz. 3-4 yılda bir sorunlar yaşarken takip eden yıllarda üreticilerimizin mutlu mesut oldukları bir dönem; akabinde de yine sektördeki gerek planlama hataları gerekse ülkemizin bulunduğu coğrafi konum dünyaya entegrasyonda bunun getirdiği etkiler bizim çiftçimizi, üreticimizi ciddi anlamda etkiliyor.  Yani bugün 30-40-50 sene önceki ne dünya var ne Türkiye var, dolayısıyla dünyadaki en ufak bir gelişme biraz önce de sayın başkanımızın dediği gibi kuraklık elbetteki dönem dönem ülkemizin değişik coğrafyalarında çok güzel yağış olduğu gibi kuraklık da olabiliyor. Hâkeza dünyada da küresel iklim değişikliğine bağlı olarak bazı bölgelerde çok verimli tarım yapılabildiği gibi, bazı yerlerde de kuraklık riski ile karşı karşıyayız. Yani bunu niye söyledim? Dünyada yem ham maddesindeki yaşanan bir daralma doğrudan bizim Türkiye’deki üretim maliyetlerimizi artırıyor, üretim ile ilgili sıkıntılarımız ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bunların hepsini planlayarak şuanda bizim bir çalışmamız var. Biz bakanlık olarak üreticilerimizle her daim beraberiz, bu noktada ayrımız gayrımız yok, inşallah bu birlikteliğimiz ülke menfaatleri adına artarak devam edecek.”
Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliğinin işbirliğinde düzenlenen, bölgemizin tarım ve hayvancılık sorunlarının ele alındığı toplantı daha sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş ve  Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç divan başkanlığında et üreticilerinin sorunlarının dinlenmesi ve toplu aile fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi