Fındıktaki verim dikkat çekiyor

Van’da bu yıl genel olarak yöresel meyvede verim düşüklüğü yaşanırken, son yıllarda ekilen Karadeniz bitkisi olan fındıktaki verim ise dikkat çekiyor.

TARIM VE HAYVANCILIK 28.08.2020 11:09:14 0
Fındıktaki verim dikkat çekiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da ilkbaharda yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle meyvede verim düşüklüğü meydana geldi. Son yıllarda Van merkez ve Başkale’de ekimi yapılan Karadeniz bitkisi fındıkta ise verimin yüksek olması dikkat çekti. 

RÜZGAR VE SOĞUK HAVA

İlkbaharda, meyve ağaçlarının çiçeklerini döktüğü ve meyveye durduğu bir döneme denk gelen ve 3 gün aralıksız süren fırtına ve soğuk hava, kısa sürede meyve saplarının sararmasına ve dökülmelerine neden oldu. Bu durum meyvenin olgunlaşma döneminde de sürerken, çiftçiler bazı meyve ağaçlarında büyük oranda bir dökülme meydana geldiğini belirtiyor. 

FINDIK ETKİLENMEDİ

Van’da özellikle Başkale ilçesinde son yıllarda ekilen Karadeniz iklimine has olan fındık ise ceviz ağacı ile birlikte soğuk ve fırtınadan etkilenmeyen tek meyve oldu.

Van merkezde ve Başkale’de üretimi yapılan fındıktaki verimin adeta Karadeniz’i aratmadığı belirtiliyor. 

‘YENİ MEVSİM ŞARTLARINA UGUN BİTKİ TERCİH EDİLMELİ’

Ziraat mühendisleri, yöreye ait meyvedeki verim düşüklüğünün bu yıl ilkbaharda yaşanan aşırı soğuk havalardan kaynaklandığını ancak esas nedenin iklim değişikliği olduğunu söylüyor.

Son yıllarda fındık, kaysı, ayva ve ceviz dışındaki tüm meyvelerde verim düşüklüğü gözlemlendiğini belirten ziraat mühendisleri, hem meyvede hem sebzede bölgede oluşan yeni iklim koşullarına dayanıklı bitki çeşitlerinin tercih edilmesi, geleneksel üretimden vazgeçmek gerektiğini ifade ediyor. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi