Çoban Pazarı engel tanımıyor

Van’ın İpekyolu ilçesi, Hacı Osman Camii yanında kurulan çoban pazarında bir araya gelen hayvan besicileri ile çoban adayları, koronavirüs tehlikesine rağmen, yayla mevsiminin başlaması dolayısıyla engel tanımıyor. Öğlen saatlerinde p

TARIM VE HAYVANCILIK 1.05.2020 13:24:33 0
Çoban Pazarı engel tanımıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çetin bir kışın yaşandığı Van’da aylar boyunca hayvanlarını ağıllarda besleyen ve bu aralar yaylaya çıkma hazırlığındaki hayvan besicileri, koronavirüs salgını ortamında çoban arayışını sürdürüyor.
Besiciler, çoban edinmek için son birkaç yıldır İpekyolu ilçesinde bulunan Hacı Osman Camii civarını mekân tutuyor. Yayla mevsimine yakın bir tarihte burada toplanan besiciler ve çoban adayları sıkı bir pazarlığa tutuşuyor. Bu nedenle de burası ‘Çoban Pazarı’ olarak adlandırılıyor.  

PAZARA KORONAVİRÜS GÖLGESİ

Ancak bu yıl diğer yıllardan farklı olarak koronavirüs salgını nedeniyle pazarlıklar hastalık korkusu altında yapılıyor.
Ne var ki yayla mevsimi olduğundan dolayı besici çoban edinmek, çoban adayı da iş edinmek zorunda olduğu için Pazar diğer yılları aratmayacak şekilde kalabalıklaşıyor.   

PAZARLIKTA DEĞİŞİKLİK YOK

Her ne kadar hastalık korkusu altında yapılsa da pazarlıklar, çekişmeler konusunda değişiklik yok.
Besiciler az ücret vermek, çoban adayları da biraz daha fazla ücret koparmak için pazarlığı sıkı tutuyor. 
Bu yıl geçen yıla oranla bin TL’lik bir farkla çobanların aylık talebinde bulunduğu öğrenildi. Çoban adayları küçükbaş hayvan için ayda 5 bin TL, büyükbaş hayvan için ise, ayda 6 bin TL ücret talebinde bulunuyor.

Aylık ücretin yanı sıra besiciler tarafından çobanların ekstradan un, ayakkabı, yün, peynir, baston, fener gibi ihtiyaçları da karşılanıyor. Çobanlık süresi de mevsim şartlarında yaklaşık 7-8 ay olabiliyor. 

Pazarda bir araya gelen besiciler ile çoban adayları zaman zaman yakın mesafede, zaman zaman da sosyal mesafeyi koruyarak pazarlıklarını yapsa da çoğunlukla maske takmaları dikkat çekti.
Bir besici, “Bu sene hastalık var, buraya çekinerek geliyoruz, ama mecburuz. Bu iş telefonla da olmuyor, mecburen burada buluşup anlaşıyoruz. Hayvanlarımıza bakmak zorundayız, ama dikkat ediyoruz, bakın maskemiz var, sosyal mesafeye de uymaya gayret ediyoruz için yakın duruyoruz, çünkü kalabalık var, ses var. Ama günlerdir buraya geliyoruz, Allah’a şükür şimdiye kadar hastalık kapananı duymadık” şeklinde konuştu.

SADECE HIRDAVATÇILAR KAZANIYOR

Pazara gelen besici ve çoban adayları sayesinde etraftaki işyerleri de yaklaşık 15-20 gün daimi müşteri edinmiş oluyor.
Ancak koronavirüs önlemleri kapsamında lokanta ve kahvehaneler kapalı olduğu için bu sene sadece etrafta açık olan hırdavatçı dükkanları bu durumdan yararlanabiliyor.  

Esnaflardan Mehmet Ali İşbilir, pazar nedeniyle hırdavat dükkânında çoban adaylarına yarayacak malzemeler bulundurduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Pazar etrafındaki tüm esnaflar, 15-20 gün boyunca buradaki yoğunluktan ve hareketlilikten olumlu etkileniyordu, sokağa bir canlılık geliyordu. Ancak şimdi salgından dolayı her taraf kapalı. Ben işyerimde baston bulunduruyorum. Bazı mahallelerden vatandaşlar yapıp satmam için işyerime getiriyorlar. Onun dışında fener, pil, çorap, çobanlara uygun giysiler bulunduruyorum. Bizim için de iyi oluyor bu Pazar. Bir de bu sene fazla etrafa dağılmıyorlar, belli bir noktada pazarlıklarını bir-iki saat yaptıktan sonra dağılıyorlar, zaten fazla kalmıyorlar.”  

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi