Çiftçinin meradaki sonbahar hazırlıkları hızlandı

Van’da, sonbahar aylarına girilirken çiftçilerin kış ayına yönelik meradaki hazırlıkları da hız kazandı. Çiftçiler yaz boyunca biçtikleri otları toplamaya ve patosa vermeye başladı.

TARIM VE HAYVANCILIK 7.09.2020 10:31:38 0
Çiftçinin meradaki sonbahar hazırlıkları hızlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tarım ve hayvancılık konusunda az da olsa bir hareketlenmenin gözlemlendiği Van’da diğer yıllara göre bu sene görülen yağış ve nem oranı nedeniyle çiftçilerin iyi bir verim elde ettiği belirtiliyor.

EKİNDEN SONRA KIŞLIK YEM HAZIRLIĞI

Van’a bağlı tüm ilçelerde çiftçiler, ekin sezonu ardından sonbahara girerken şimdi de kışlık yem konusunda son hazırlıklarını yapıyor.
Bunaltıcı sıcakta, sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar çalışıyorlar. 
Yaz boyunca biçerdöver, traktör, tırpan ve orak ile biçilen ve istiflenen otlar bugünlerde artık patosa veriliyor.

BAŞKALE’DEKİ HAZIRLIKLAR

Başkale çiftçisinin meradaki hummalı çalışmasını Başkale Ziraat Odası yetkilileri de yerinden takip etti.
Önceki gün odanın Genel Sekreteri Hadi Keçici, Tarım Danışmanlarından Tamer Gür, çiftçileri çalışma alanlarında ziyaret etti ve bir süre çiftçilerle sohbet ederek sorunlarını dinledi.

"İMECE USÜLÜ ÇALIŞIYORUZ"

Çiftçilerden Nazim Songelen, hayvanları için kışlık yem temin etmek zorunda oldukları için yaz boyunca ciddi bir çalışma içine girdiklerini söyledi.

Saman fiyatlarından yakınan Songelen, şunları söyledi:

“Bizim burada kışlar zorlu geçiyor. Hayvanlarımıza kışlık yem hazırlamak için tarladan biçtiğimiz otları patosa veriyoruz. İşlerimiz çok zor olmasına karşın hayvanlarımıza kışlık yem stoku yapmak zorundayız. Çünkü kışın saman fiyatları yükseliyor. Aksi halde kışın hayvanlarımıza yem bulmak zor olacak. Bu açıdan şartlar ne olursa olsun çalışmak zorundayız. Köy halkının saman tozundan ve patos makinesinin gürültüsünden rahatsız olmamaları için harman alanında patos yapıyoruz. Akşam saatlerine kadar çalışıyoruz. İmece usulü çalışıyoruz. Bir kısmımız mera ve yaylada kalan otları köy merkezine taşırken, bir kısmımız da harmanladıkları otların rüzgârdan etkilenmemesi için patos makinesinin üzerine brandalar örterek zorlu mesaiyi bitirmeye gayret ediyoruz.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi