Çiftçiler, zararlılara karşı bilgilendirildi

Tuşba Ziraat Odası uzman tarım danışmanları, Tuşba ilçesine bağlı 9 mahallede, çiftçilerle tarlada buluşarak elma iç kurdu ve diğer zararlılar hakkında bilgi verdi, alınması gereken önlemleri anlattı.

TARIM VE HAYVANCILIK 9.06.2021 10:34:56 0
Çiftçiler, zararlılara karşı bilgilendirildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası’na bağlı uzman tarım danışmanları Tuşba ilçesine bağlı Çitören, Tevekli, Topaktaş, Adıgüzel, Özkaynak, Gülsünler, Otluca, Kasımoğlu ve Koçköy mahallelerinde arazi çalışması yaptı.
Çiftçilerle bir araya gelen uzmanlar çeşitli konularda dönemsel bilgilendirmelerde bulundu.

ELMA İÇ KURDUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Kültürel önlemler kapsamında çiftçilere bilgiler aktaran odanın uzman tarım danışmanları, ilk önce elma bahçelerine ve elma iç kurduna dikkat çekti. 
Uzmanlar, şu önerilerde bulundu:
“Öncelikle elma bahçelerinin, elma iç kurdunun diğer konukçusu olan armut, ayva ve ceviz gibi meyve ağaçları ile karışık olarak kurulmamasına özen gösterilmelidir. Elma ağaçlarının altına dökülen meyveler toplanıp uzaklaştırılmalı, ambalaj ve depolama yerleri elma bahçelerinin kenarına kurulmamalıdır. Bahçenin sürümüne özen gösterilmeli ve ağaç gövdelerine haziran ayı başlarında oluklu mukavvadan tuzak bantlar sarılmalı, bunlara gelen larvalar haftalık kontrollerle imha edilmelidir.” 

KİMYASAL MÜCADELE

Uzman tarım danışmanlarının verdiği bir diğer bilgi de zararlılarla mücadele konusunda oldu.
Tarım danışmanları kimyasal mücadele ve aşamaları konusunda da çiftçilere şu bilgileri aktardı:
“Birinci ilaçlama; Meyveler fındık büyüklüğüne ulaştığında (tahminen mayıs ayının sonu – Haziran ayının ilk haftası), ikinci ve üçüncü ilaçlama ise birinci ilaçlamadan sonra ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 15 – 20 gün ara ile yapılmalıdır.”

YONCA HORTUMLU BÖCEK

Tuşba Ziraat Odası uzman tarım danışmanları, bölgede en fazla ekimi gerçekleştirilen yonca konusunda da çiftçilere bilgiler aktardı.
Özellikle Yonca Hortum Böceği’ne dikkat edilmesini isteyen uzmanlar, böceğe karşı arazi kontrollerinin ihmal edilmemesini istedi.
Bu konuda erken biçimin önemine dikkat çeken uzman tarım danışmanları çiftçilere, Yonca Hortumlu Böceğinin birinci biçime kadar olan mahsule zarar verdiği, bu nedenle biçimin 10-15 gün evvel yapmanın etken bir yol olacağı bilgisini verdi. 
Kimyasal mücadelede de yeterli yoğunluğun olduğu alanlarda tüm yoncalığın ilaçlanmasına dikkat edilmesi gerektiği anlatıldı.