Çiftçi sorunları rapor edildi

Van Tuşba Ziraat Odası tarafından, Tuşba ilçesinde sulama sorunu başta olmak üzere çiftçilerin yaşadığı bazı önemli sorunlar tespit edilerek bir rapor oluşturuldu ve bu rapor çözüm önerileriyle birlikte yetkililerle paylaşıldı.

TARIM VE HAYVANCILIK 12.01.2021 11:13:59 0
Çiftçi sorunları rapor edildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, öncülüğünde odanın yönetim kurulu üyeleri ve Tarım Mühendislerinden oluşan bir ekip bir süre önce Tuşba ilçesinde tarım alanında yaşanan sıkıntıları tespit etmek amacıyla sahada incelemelerde bulundu.
Yapılan incelemede tespit edilen eksikler daha sonra bir rapor haline getirildi.

SULAMA İLE İLGİLİ BELİRLENEN SIKINTILAR

Oda tarafından oluşturulan raporda, sulama sorunuyla ilgili bölümde, “86 km’lik Karasu Sulama Kanalının baraj çıkış noktasından son noktasına kadar olan kısmının, sulama birliği tarafından yapılan kontroller sonucunda, kanal boyunca kırılmış ve çatlamış yerlerin belirlendiği tespit edilmiştir.” denildi. 
İlçe genelinde sulamayla ilgili yaşanan sorunlar, raporda şöyle aktarıldı:
“86 km’lik Karasu Sulama Kanalının üzerinde bulunan kapakların belirli dönmelerde çalındığı ve faaliyet dışında kullanıldığı tespit edilmiştir. Sulama Kanalı üzerinde bulunan tahliye kanallarının çiftçiler tarafından faaliyet dışı kullanıldığı ve ana kanal üzerinden çiftçinin kendi parseli üzerine kadar olan yavru kanalları açmadığı ve temizlemediği gözlenmiştir. Karasu Sulama Birliğinin, ana kanalların temizlenme ve onarma işlemlerini zamanında yapamadığı tespit edilmiştir. Karasu Kanalı 126 bin dekar sulama alanına sahip olduğu halde sadece 1/6’i olan 26 bin dekarı ancak sulanabilmektedir. 26 bin dekar olan sulama alanının 1-1,5’lik olan 3 bin dekarı modern sulama ile yapılmaktadır. Karasu ana kanallının sulama randımanın düşük olduğu gözlenmiştir. Karasu Sulama Birliğinin personel ve iş makineleri konusunda eksikliğinin olduğu gözlenmiştir. Ana kanal üzerinde bulunan parsellerde Bitki Deseni Modeli belirlenmediği gözlenmiştir. Ana kanal üzerinde parselleri olan çiftçilerin sulama konusunda yeterli teorik bilgiye sahip olmadığı tespit edilmiştir.”

SULAMA İLE İLGİLİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Raporda, sulamayla ilgili çözüm önerileri de şöyle yer aldı:
“Karasu sulama alanı içinde kalan 86 km’lik kanal boyunca kanalların tamirinin sulama yapılmadığı dönemlerde yapılması gerekiyor. Bu kanal tamiri ve temizleme işleri için gerekli olan personel ve DSİ tarafından kiralanan araçların yerine sulama birliğine ait şahsi kurum araçları ve personel bulunması gereklidir. Ana kanal üzerinde bulunan tahliye kanallarının faaliyet dışı kullanılmasını engellemek için ana kanalın üzerinin kapatılması ve tahliye yerlerinde bulunan kapaklara su sayaçlarının takılması ile kapakların faaliyet dışı kullanımı ve aynı zamanda fazla su kullanımı engellenmiş olacaktır. Bu sayaçlar ile su ödenekleri belirlenerek su tüketim miktarı çiftçi tarafından tahsis edilebilecektir. Bu yöntemle sulama suyu verimli kullanılmış olacaktır. Tüm dünyada gıda ihtiyacı artıkça, tarımsal sulama ihtiyacı aynı oranda artmakta ve suyun verimli ve modern sulama sistemleri ile kullanılması gerekir. Bu ihtiyacı gidermek için sulama hibelerinin artırılması ve her yıl uygulanması gerekir. Tarımsal sulama ile ilgili olan teorik bilgileri çiftçilerle birer veya kurumlar tarafından yapılacak olan eğitimlerle anlatılması gerekmektedir. Kurumlar arasında bilgi alışverişi arttırılmalı ve bitki sulama deseni modeli oluşturulmalıdır."
 

SULAMA İLE İLGİLİ MADDİ KAYNAKLAR

Raporda, sulamayla ilgili kaynaklar şöyle aktarıldı:
“Doğu Anadolu Proje (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından kaynaklı destek ile Tuşba Kaymakamlık, Van Büyükşehir Belediyesi, Tuşba İlçe Belediyesi aracılığı ile ana kanal kapalı sulama sistemi desteklenebilmektedir. Van Valiliği onayı ile Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı maddi desteği proje ile desteklenebilmektedir.”

RUHSAT VE YAPILANDIRMA İZİN BELGESİ

Raporda, bir diğer önemli sorunun ise çiftçinin karşılaştığı ruhsat ve yapılandırma izin belgesi olduğu belirtildi.
"3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27. maddesine göre İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün onayı ile belediyelerce yapı ruhsatına gerek yoktur" yazısının verilmesinin önerildiği raporda, bu hususa da şöyle yer verildi:
“02/08/2013 tarih ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 12/07/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun’la değişik 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmaz… Bu durumda, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27 nci maddesi kapsamında belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardan; Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’ne tabi olmayanlar ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik eki Birinci Sınıf Gayrisıhhı Müessese Listesinde yer almayanlar için çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde gerekli tedbirlerin alınması şartıyla imar planı ve yapı ruhsatı aranmaz. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27. maddesine göre İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün onayı ile belediyelerce yapı ruhsatına gerek yoktur yazısının verilmesi çiftçiler için avantaj sağlayacaktır. Uygulamaların yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda yapılması hususunda, proje çizecek çiftçilere çok rahat ve hızlı bir işleyiş sağlayacaktır.”

ÇİFTÇİLERE YÖNELİK PROJELER

Raporda ayrıca, çiftçilere yönelik destek projelerinin gerekliliğine de dikkat çekildi. 
Silajlık Yem Bitkilerinin Yetiştiriciliği ve Silaj Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi, Yem Bitkilerinin Üretiminin Artırılması Projesi, Nohut ve Fasulye Üretiminin Artırılması Projesi gibi projelerle çiftçinin desteklenmesi gerektiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi: “Yukarda belirtilen projelerde ihtiyacı olan tarımsal makineler ve tohum ihtiyaçlarının Tuşba Kaymakamlığı, Tuşba İlçe Belediyesi veya Tuşba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce projelendirilmesinin Tuşba çiftçilerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.”

RAPOR YETKİLİLERLE PAYLAŞILDI

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Tuşba İlçe Kaymakamlığı, belediye ve diğer ilgili kurumları ziyaret ederek yetkilileri rapor hakkında bilgilendirdiklerini, sorunları ve çözüm önerilerini şifahen de aktardıkları ifade etti. 


Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi