Başkan İlhan: Enstitü sahada olmalı

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün kuruluş kararnamesine ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün masa başında ve kâğıt üzerinde i

TARIM VE HAYVANCILIK 18.04.2022 10:54:59 0
Başkan İlhan: Enstitü sahada olmalı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 7 Nisan 2022 tarih ve 31802 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"nde yer alan Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün kuruluşuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Küçükbaş hayvancılığın merkezi olan Van'da böyle bir kuruluşun kurulmasını önemli bulduklarını belirten Başkan İlhan, Türkiye'de özellikle koyunculuğun merkezi olan Van'da son yıllarda kişi başına düşen hayvan sayısında geçmişle kıyasladığımızda ciddi bir düşüş söz konusu olduğunu ifade etti.

Türkiye'de kişi başına düşen yıllık et ve süt ürünü tüketiminde dünya ortalamasının çok gerisinde olduğunu savunan Başkan İlhan, tarımsal ve hayvansal üretimde girdilerin arttığı bu dönemde Van ve çevre illerde hayvancılığın ve tarımın canlandırılması, üretimin arttırılması adına atılacak her adımı kıymetli bulduklarını söyledi.

"HAYVAN SAYISINDA CİDDİ BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSUDUR"

Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün kuruluşunu gazetemize değerlendiren Başkan İlhan, "Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün kuruluş kararnamesi 07.04.2022 tarihi itibariyle resmi gazetede yayınlandı. Öncelikli olarak ilimize hayırlı olsun. Küçükbaş hayvancılığın merkezi olan ilimizde böyle bir kuruluşun olması önemlidir. Tarımsal Araştırma Enstitütüleri hayvancılıkta ve tarımsal üretimde verimliliği ve çeşitliliği artırmak amacı güden kuruluşlardır. Van ve çevre iller Türkiye'de özellikle koyunculuğun merkezi konumundadır. Fakat son yıllarda kişi başına düşen hayvan sayısında geçmişle kıyasladığımızda ciddi bir düşüş söz konusudur. Ülkemizde son yıllarda uygulanan yanlış politikalar neticesinde gıdaya erişim zorlaşmış ve gelinen noktada birçok vatandaşımız sağlıklı ve yeterli beslenemez duruma gelmiştir. Türkiye kişi başına düşen yıllık et ve süt ürünü tüketiminde dünya ortalamasının çok gerisindedir. Tarımsal ve hayvansal üretimde girdilerin aşırı arttığı bu günlerde Van ve çevre illerde hayvancılığın ve tarımın canlandırılması üretimin arttırılması adına atılacak her adımı Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak kıymetli buluyoruz. Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün masa başında kâğıt üzerinde işler yapan değil, sahada bizatihi üreticiyle birlikte olan, tarımsal ve hayvansal üretimin arttırılması yönünde çalışan bir kuruluş olması en büyük temennimizdir" dedi.

"VAN, MERA VE YAYLALARDAN YETERLİ ŞEKİLDE FAYDALANAMIYOR"

Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısında birinci sırada olan Van'ın verimlilik açısından yeterli olmadığını söyleyen Başkan İlhan, "Van küçükbaş hayvancılıkta sayısal olarak birinci olmakla birlikte hayvan başına elde edilen verimlilikte yeterli değildir. Bunun mutlaka arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Özellikle yem maliyetlerinin çok yüksek olduğu ülkemizde ve bölgemizde maliyete düşürmek adına yem ve yem bitkileri üretiminin arttırılması ve bu alanda desteklerin iyileştirilmesi gereklidir. Van geniş mera ve yayla imkânına sahip olduğu halde bu mera ve yaylalardan yeterli şekilde faydalanamayan bir ildir. Bu anlamda meraların ıslah edilmesi, yaylara ulaşımın kolaylaştırılması zorunludur. Üreticilerin bakım ve besleme konularında bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar da mutlak suretle yapılmalıdır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak gelecekte gıdaya erişimde çok daha büyük sıkıntılar yaşanmaması adına ülkemizde ve ilimizde tarım ve hayvancılıkta doğru adımlar atılması en büyük beklentimizdir" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz