Yenitürk: Katkılarımız belgelerle mevcut

Vanspor’un çoğunluk sağlanamadığı için ertelenen kongresinde konuşan Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, takıma olan katkılarının belgelerle mevcut olduğunu ifade etti. Yenitürk, kulübü 5 buçuk milyon TL borçla devraldığını söyleye

SPOR 8.08.2020 23:19:09 0
Yenitürk: Katkılarımız belgelerle mevcut
Tarih: 01.01.0001 00:00

TFF 2. Futbol Ligi takımı Vanspor’un ertelenen kongresinde konuşan Kulüp Başkanı Servet Yenitürk, kongre öncesi aday olmayacağını söyleyerek, hakkında hafta içi gündeme gelen iddialarla ilgili belgelerle konuştu.

Daha önce kulübün borcunu açıkladığını söyleyen Başkan Yenitürk, “Daha önce de Vanspor’un bütün borcunu açıkladım. Açıklama gerekçem ise; aday olan arkadaşlarımız durumu görsün, bütçesini ona göre yapsın. Bu işi yapıp, yapamayacağını kontrol etsin, o şekilde aday olsun. Şeffaf bir şekilde Vanspor’un bütün borçlarını açıkladık. Murat Çevik geçen hafta bir açıklama yaptı. Aday olduğu için, cesaretinden dolayı, Vanspor’a sahip çıkmak için, başkan olmak için yola çıktığı için kendisine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

32 MİLYON TL GELİR İDDİASINA YANIT

 Vanspor’un her yıl 10 milyon gelirinin olduğunu, 2 yılda 20 milyon, borçlarla beraber 32 milyon gelirinin olduğunu iddia etti. Bizim geçen sene şampiyon olduğumuz dönemde Vanspor’un bütün gelirleri, hiçbir sponsordan, hiçbir delegele arkadaşlarımızdan, yönetimdeki arkadaşlarımızdan, işadamımızdan asla elden makbuz karşılığı destek, yardım alınmamıştır. Tamamı bizim Vakıfbank ve Halkbank hesaplarımıza gelmiştir. Federasyon olsun, Spor Toto olsun, iş adamlarımız olsun, belediye olsun, yönetim kurulumuz olsun, tamamı kuruş kuruş hesaplarımıza yatmıştır. Geçen sene şampiyon olduğumuz dönemde Vanspor’a gelen bütün gelir 5 milyon TL’dir ve biz o sene Vanspor’u şampiyon yaptık. En az 5 milyon da ben kendim katkıda bulundum. Biz esas parayı o zaman harcadık. Yönetimimizle birlikte zaten cebimizden 2-3 milyon TL verdik. Bunların hiçbiri hesaplar arasında yoktur. Sadece benim şahsi şirketlerimden Vanspor’a aktardığım 5 buçuk milyon TL para söz konusudur. Bu yılki gelirimiz, benim de aktardığım 5 milyon civarındaki borçla birlikte 8 milyon 100 bin liradır. Bunlar çok net bir şekilde hesaplarımızda mevcuttur. Zaten kongre gerçekleştirilseydi slayt şeklinde bunların tamamı gösterilecekti. Herkes gidip bunu araştırabilir, soruşturabilir. 2 yılda Vanspor’un 13 milyon geliri vardır” dedi.

HACİZ İDDİLARI İÇİN NE DEDİ?

Yenitürk, konuşmasında takımı icraya verdiği iddiaları ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, “Başkan Adayı Murat Çevik, kulaktan duyma, yanlış bilgilerle basını, Van halkını, Van taraftarını yanlış yönlendirdi. ‘Servet Yenitürk şirketlerine çektiği kredileri götürüp federasyondan tescil ettirmiş, Vanspor’un üstüne haciz koymuş’ diyor.  Arkadaşlar, Allah aşkına, hangi devirde yaşıyoruz. Kim şirketinin üzerine kredi çekip, götürüp takıma haciz koydurabilir. İcra kurulu var, hukuk var, avukatlar var, TFF var, Spor Toto, böyle bir şeyi akıl mantık alır mı? Servet Yenitürk kendi isminde Vakıflar Bankası hesabından Vanspor’a en az 11 milyon para aktarmıştır. Bunun bir kısmı geri dönmüştür. 5 milyon 300 bin civarında bir alacağım kalmıştır. Tamamı dosya halinde, dekontlarıyla birlikte mevcuttur. Vanspor’un önünü açmak için hesabımızdan borç olarak aktardığımız borçlardır. Mecburen aktarmak zorundaydık. Neden borç aktarıyoruz. Bugün kongremiz gerçekleşmiş olsaydı, Pazartesi günü aday arkadaşımıza teslimimizi yaptıktan sonra, hemen kulübün elektrik, su, doğalgaz aboneleri yapılacak, borçları ödenecek, depozitoları yatırılacak ve bunlar için en az 100 bin lira lazım. Kulüpte para var mı, hayır. Bu para nereden aktarılacak. Aday arkadaşımızın hesabından aktarılacak. Hemen sigorta ve vergi borçlarını ödemek gerekiyor. Bunun en az %30’nu yatırmaları gerekiyor. Bu Vanspor için %10’lara kadar düşebilir. 250 bin TL yatırılıp, 2 milyon civarında da bir ipotek yatırmak kaydıyla transfer açılır, taksitlendirme yapılır ve borcu yok kâğıdı alınır. 250 bin TL’yi nereden getirip bunları yatıracaklar. Tabi ki aday arkadaşımızın hesabından alacaklar. TFF’den 1 aydan erken destek gelmez. Gelen destekte 200 bini geçmez. Spor Toto’dan gelecek destek 100 gün sonra geliyor. 130-150 bin civarında bir destekte buradan geliyor. Bu tarihlere kadar yapılacak harcamalar başkanın hesabından borç alınarak yapılacak. Hemen transfere geçmek zorundalar. 20’ye yakın futbolcu ile görüşmek zorundalar. İster bizim kendi kulübümüzde sözleşmesi devam eden futbolcular olsun, isterse yeni transferler olsun, hepsi görüşmek zorundalar. Sözleşmesi devam eden arkadaşlarımız sadece geçen yılın ödeneklerini almış, bu yıl için bir getir-götür maddesi koymuşuz. Geçen yıl bizde 300 bine oynuyorsa, bu yıl %10 ve 15 artışla devam edecek demişiz. Kabul ederse gelip imza atar ve peşinatını alır. Kabul etmezse sözleşmesine koymuş olduğumuz 40 bin veya 50 bin getirip getir- götürünü yatırır ve istediği takıma gidebilir. Bütün futbolcularla yeniden sözleşme imzalanmak zorundadır. Peşinat olarak mutlaka bu arkadaşlarımızın bonservis bedellerinin tutarının yarısı kadar peşin, yarısı maç başlarına bölünür. Futbolcuları sözleşme imzalaması için bu bedel yatırılmak zorundadır. 20 tane futbolcu arkadaşımızla sözleşme imzaladığınız zaman 2 milyon bu arkadaşlarımızın hesabına yatırmanız gerekiyor. 2 milyon kasamızda var mıdır, yok. Mecburen yine başkan kendi hesabından borç olarak aktarmak zorundadır” dedi.

“GÖRÜNMEYEN BİRÇOK GİDERİMİZ VARDIR”

Açıklamasında kulübün görünmeyen çok giderinin olduğunu vurgulayan Yenitürk, “Bizim inanın görünmeyen giderlerimiz çok. Kendi imkanlarımızla maçlara gidiyoruz, kendi imkanlarımızla konaklıyoruz, menajer paralarıdır bunların hepsini kendi cebimizden ödedik. Bu kapsamda 2 yıl içerisinde yönetimdeki arkadaşlarımla beraber 2-3 milyon civarında hesaba katmadığımız bir para harcadık. Bu konuda Vanlıları yanlış yönlendirmesi bizleri üzmüştür. Murat bey basın açıklamasında kulüpte asla 15 tane yönetim kurulu toplantısı yapılmamıştır diyor. Sadece bana 2 tane mesaj gelmiş, ona da pandemiden dolayı katılmadım dedi. Tekrar açıklıyorum; biz 15 tane yönetim kurulu toplantısı yaptık. 11 tanesinde tek tek mesaj atmışız. Murat Çevik, kendisine atılan mesajlara şu şekilde cevap vermiştir; Ben kararlarınıza katılıyorum, benim bir vinç var satılık, haberiniz olsun. Tekrar cevap vermiş; arkadaşlar ben sizin kararlarınıza katılıyorum; müsait değilim gelemeyeceğim; Bana şantiye şefi lazımdır bilginize. 4 tanede maç sonunda ya yenilmişiz değerlendirme toplantısı, yada hocayla bir sıkıntımız olmuş değerlendirme toplantısı için hemen tesislerimizde toplanmamız lazım diye mesaj atmışız. Biz 11 tane mesaj yolu, 4 tanede maç sonunda çoğunluk olduğundan sonra toplantı yapmışız ve toplantımızı tutak altına almışız. Kulaktan duymayla, iftira atmayla, yalanla, dolanla gerçekten Vanspor’a zarar veriyoruz. Bunların hepsi belgeli ve gerçektir. Vanspor’a zarar vermeye kimsenin hakkı yok. Ben aday değilim. Neyin mücadelesini veriyorsunuz. O çıkıp vaatlerini, projelerini açıklasın ve tüm Vanlılar da onun yanında yer alsın” dedi.

“ŞOVMENLİĞE GEREK YOK”

Başkan Adayı Murat Çevik’in bazı açıklamaları ile şovmenlik yaptığını söyleyen Yenitürk, “Şovmenliğe gerek yoktur. ‘Servet Yenitürk Vanspor’un vergi ve SSK borçlarını yatırmamış’ diyor. Gerçekten bu açıklaması bizi üzmüştür. Konuşmalarından dolayı 7 tane maddeden kendisine dava açtık. Biz geldiğimiz günden itibaren tek bir tane sigorta borcumuz, vergi borcumuz yok. Hatta geriye dönük olan sigorta ve vergi borçlarını da yatırmışız. Biz başladığımız günden bu yana sigorta ödemelerimiz 407 bin liradır. Biz geldiğimiz günden bu yana toplamda 307 bin 462 TL vergi borcu yatırmışız. Kendi vergi borcumuzun dışında geriye dönük borçları da yatırmışız. Vanspor’u bu kadar sıkıntıya sokmanın kimsenin hakkı yoktur. Bu kadar yanlış, yalan, kulaktan duyma şeylere inanıp kalkıp da bir açıklama yapmak tabi ki bizleri de, yönetimi de, delege arkadaşlarımızı da, Van halkını da üzmüştür. Yine basına açıklamasında Servet Yenitürk’ün yönetici sıfatı sıfırdır demiş. Teşekkür ediyorum. Ben onun seviyesine inmeyeceğim. 10 yıl futboldan anlayan arkadaşlarımız, ağabeylerimiz Vanspor’u yönetti. 10 yıl sadece düşmemek için mücadele edildi. İmkanları oydu, destek yoktu, gelir yoktu, bir şeyler yapamadılar. Emekleri vardır. Ben buradan bütün eski yönetici arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ama bizlerde yönetimimle birlikte 1.5 yıl içerisinde Vanspor’u 10 yıldan sonra 2. Lig’e çıkararak şampiyon yaptık. Aynı sene 2. Lig’de Vanspor’u 6. Sırada bırakmışız ve 6 maçımız vardı. Pandemi olmasaydı, play-off potasının içinde olacaktık. Play-off oynayıp bugün Vanspor belki şampiyon olacaktı ve 1. Lig’e çıkacaktı” ifadelerini kullandı.

MURAT ÇEVİK KAÇ LİRA DESTEK SUNDU?

Başkan Adayı Murat Çevik’in sunduğu maddi desteklere de vurgu yapan Yenitürk, “Yine bu arkadaşımız, ‘ben 50 bin TL destek verdim, bir de kampanya başlattım 100 bin TL de oradan geldi’ diyor. Şimdi hangi devirde yaşıyoruz arkadaşlar. Evet kendisi bizim yönetimimizdedir ve bize 10 bin TL yardımda bulunmuştur bunu ben zaten dile getirmiştim. 19 bin 900 TL de bir destek sunmuş dekontları mevcuttur. Onun dışında bize tek bir kuruş destek sunmamıştır. Kampanyayı biz buradan sağ olsun Necdet Takva başkanımızın öncülünde başlattık. O süreçte bize İstanbul’dan Murat beyin çabasıyla da gelen destek 10 bin TL’dir. Bunlarda kongre üyesi olabilmek için, hem kongre üyesi formu göndermişler hem kimlik fotokopilerini göndermişler kendilerini üye etmiştik, bugün de üye listemizde mevcuttur. Yani afakı şeyleri açıklamaları bizleri üzer. Buyursun yaptığı destekleri ve yardımları dekont olarak siz basın mensuplarına dağıtsın ben onun elini öpeyim. Ama birbirimize ve Vanspor’a zarar verici açıklamalar yapmamız gerçekten yanlıştır” dedi.

YENİTÜRK, ALT YAPIDAKİ DURUM İÇİN NELER SÖYLEDİ?

Alt yapıdaki futbolcuların durumu ile ilgili iddiaları da yanıtlayan Yenitürk, “Bizim alt yapıdaki futbolcularımız deplasmana aç gidip aç geliyormuş! Kimsenin haddi değil Vanspor’u bu kadar küçük düşürmeye. Kulübümüzün başında bir hocası var, yardımcı hocası var, malzemecisi var, masörü vardır. Teşekkür ediyoruz araç ve mazotunu belediyemiz karşılıyor. Bu arkadaşlarımız yola çıkmadan, tüm kayıtlarımızda mevcuttur bu arkadaşlarımız bizden 10 bin TL avans alıyor. Sadece bu yemek ve konaklama için 7 bin TL harcamış, 3 bin TL artmış getirip onu da kulübe iade ediyor. 9 bin TL  mi harcadı, dekontlarıyla, faturalarıyla ispatlı bir şekilde getirip avansını kapatıyor. Hiçbir zaman hiçbir durumda ve hiçbir futbolcumuz asla aç götürülüp getirilmemiştir. Kimseyi Vanspor’u rencide etmeye hakkı yoktur. 2,5 yıldır biz yönetimdeyiz, tek bir futbolcumuzun ailesinden biz dışarıdan böyle tek bir şikayet duymadık. Asla olmamış olmaz da” ifadelerini kullandı.

“KULÜP BORÇ BATAĞINDA DEĞİL”

Vanspor kulübünün borç batağında olduğu iddialarını da yanıtlayan Yenitürk, “Kulüp borç batağındaymış. Ben sizlere soruyorum. Ben kulübü aldığım zaman 5,5 milyon TL borçla aldım. Ben borcu kabul etmiyorum, bu borcu üstlenmiyorum diye bir şey kullandım mı? Hayır. Ben borcun olduğunu biliyor muydum? Hayır. Ben kongrede 5,5 milyon TL borç olduğunu öğrendim. Kongrede 4,5 küsurdu. Fakat sigorta, vergi, icralar güncellendiğinden dolayı, faizleri eklendiğinden dolayı 5,5 milyon TL borç çıktı. Biz bu borcu üstlendik. Ağzımızı açmadık, gücümüzün yettiği kadar ödemeye çalıştık. Sigortaları taksitlendirdik, taksitlendirirken gerçekten vefasızlık yapılıyor, ben sigortaya 7 tane iş makinamı ipotek ettirdim. Vergi dairesine 4 aracımızı ipotek ettirdik öyle yapılandırabildik. Ben bu borca itiraz etmedim. Bizim şu anda borcumuz 10 milyon 940 bin TL. Güncellenmiş haliyle kulübümüzün borcu budur. 5,5 milyon TL ben kendi hesabımdan Vakıflar Bankası’ndan Vanspor’un sıkıntı yaşamaması için, takımın önünü açmak için aktarmışım. 5,5 milyon TL de eski borçsa demek ki bizim borcumuz yoktur. Ama biz eski borçtan 2 milyon TL civarında bir borç ödediğimiz için bizim şu anda artı bir de durumumuz söz konusudur. Hepsinin toplamı eski, yeni, bana olan tüm borçlarının toplamı 10 milyon 940 bin TL’dir. Bu arkadaşımız açıklama yaptığı zaman, ‘Önümüzü açsın ben varım bütün borçları ödeyeceğim. Ben Van halkı önünde namus ve şeref sözü veriyorum’ dedi. Ben de basın arkadaşlarımızın sormuş olduğu sorulara karşılık dedim ki; Evet varım. Vanspor’a feda olsun. Ben ve yönetimim zaten Vanspor’a 3 milyon TL harcamışız.  Bunun yanında bana olan borcun yarısını da hibe ediyorum buyursun gelsin bundan sonra da ona her türlü desteği sunacağız. Artık polemiğe, kıvırmaya, çamur atmaya, iftira atmaya, yalan konuşmaya lütfen gerek yoktur. Çok net bir şekilde burada belgelerle açıklamamı yapıyorum. Her kim aday olursa olsun ben alacağımın yarısından feragat edeceğim. Benim gücüm ve imkanım budur. Bugüne kadar elimden geldiği kadar 15 yıl içerisinde Vanspor’u en güzel yere taşımak için çaba harcadım, bugün de feragatlerimi yapıyorum. İster Murat bey aday olsun, ister yeni çıkacak arkadaşlarımız olsun hepsi ve herkes için geçerlidir” diye konuştu.Van Bölge Gazetesi