'Yamaç paraşütü, turizmi destekler'

Vanlı turizm acentesi sahipleri ve tur operatörleri, turizme büyük bir katkı sağlayacağına dikkat çekerek, Van Gölü kıyısında yapılan yamaç paraşütü sporuna destek verdiklerini ve bu sporun turizm amaçlı yapılabilmesi için gerekli a

SPOR 15.10.2019 10:21:34 0
'Yamaç paraşütü, turizmi destekler'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü’ne yakın bölgelerde Gevaş başta olmak üzere farklı bölgelerde bireysel ya da organizeli olarak belli aralıklarla yamaç paraşütü yapılıyor. Manzarasıyla zaman zaman Fethiye gibi turizmde marka olmuş yerlerle kıyaslanan Gevaş ilçesinin belli yerlerinde yamaç paraşütünün turizm amaçlı yapılabileceğini belirten turizmciler, bunun tanıtımının da yapılarak farklı bir turizm koluyla, kent turizmine yeni bir soluk katılabileceğini vurguluyor.
Van'da, paraşüt sporuyla ilgilenenler, daha önce gazetemize yaptıkları açıklamalarda, gerekli altyapının sağlanması durumunda bu sporun ilin turizmine ciddi bir katkı sağlayacağını söylemişti. Konuyu değerlendiren turizmciler de aynı fikirde.

TURİZMCİLER DESTEĞE HAZIR

Kentte yamaç paraşütü yapılabileceğini ve bunun da kent turizmine katkı sunacağını ifade eden turizmciler her türlü katkıya hazır olduklarını söylüyor.
Haldi Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve Profesyonel Tur Rehberi Turizmci Murat Beyaz, bu konuda şunları söyledi:
“Van’da yamaç paraşütü yapan grubu tanıyorum ve sosyal medyada takip ediyorum. Adrenalini yüksek atlayışlar yapıyorlar ve çok güzel görüntüler de yayınlıyorlar. Türkiye’de ve dünyada artık turizm olayı çok önemli bir noktaya geldi. Yamaçlardan atlama, dağcılık, rafting yapma gibi. Allah vergisi bir coğrafyada yaşıyoruz, tırmanış yapılabilecek dağlarımız da var, rafting yapmak isteyenler için çaylarımız da var, yamaç paraşütü yapmak isteyenler için de çok güzel manzaraya sahip yerlerimiz var, tepelerimiz var. Uçuş için bu arkadaşlarımızın tespit ettikleri yerler var ama profesyonel anlamda bu iş yoğunlaştırıldığı zaman çok farklı noktalar da belki çıkacaktır. Benim gözlemlediğim, onların uçuşları hep Van Gölüne doğru gerçekleştiği için inerken inanılmaz bir manzara oluşuyor, dolayısı ile bu arkadaşların yaptığı yer tespitlerini biz turizmciler pazarlayabiliriz. Ama oraların ulaşılabilir olması lazım; bir kere yolu olacak, insanların oraya gittiği zaman zaruri ihtiyaçlarını giderebilecek tesislerin olması lazım, sağlık hizmetlerinin o bölgelere yakın bulundurulması gerekiyor. Bu Van Gölü Havzası için çok büyük bir artı olur, Van Gölü havzasının yamaç paraşütü ile gündeme gelmesi demek güzel şeylerle gündeme gelmesi demektir, artık o olumsuz anlamda gündeme gelmeleri bir kenara bıraktık, olumlu şeylerle, adrenalini yüksek olaylarla gündeme gelmiş olur Van. Bu da kent turizmimize çok şey katar.”

"ALTYAPI UYGUN DURUMA GETİRİLMELİ"

Altyapının yamaç paraşütü için uygun duruma getirilmesi gerektiğini anlatan Beyaz, “Tur yapan profesyoneller olarak, yamaç paraşütünün kentte yaygınlaşması anlamında arkadaşlarımızı destekleriz, tanıtımlarını yaparız, turist getirmeye çalışırız. Van için ek bir gelir kalemi olur bu. Bu tür sporlarla ilgilenen insanlar da hali vakti yerinde olan insanlardır, yani para harcayan insanlardır. Dolayısı ile bizim de hedefimiz olan paralı turiste ihtiyacımız var, evet herkese ihtiyacımız var ama memleketin para harcayacak insanlara da ihtiyacı var, katma değeri yüksek turizm dediğimiz, gelir düzeyi üst sınıf olan insanlar var, bizim onları biraz çekmemiz lazım. Bu yamaç paraşütü ile uğraşan insanlar da geliri yüksek olan, maddi kaygıları olmayan ve para harcayan insanlardır. Önemli bir gelir kalemi turizmciler için, konaklama sektörü için önemli bir gelir kaynağı olacaktır. Buralarda alt yapı problemleri mevcuttur. Muhtemelen onların da ilgili belediyeler tarafından yapılması ya da alt yapı için ne gerekiyorsa onun için bir ön bilginin, ön çalışmanın yapılıp fizibilitesinin çıkarılıp ona göre yatırımların yapılması gerekiyor. Bu farklı bir kalemdir, şuana kadar alışmış olduğumuz turizm potansiyelinin dışında bir hareketlilik getirecek bir durumdur ve ben şimdiden çok heyecan duydum açıkçası. İnşallah bunu gerçekleştiririz, bir sonuca varır, bu anlamda biz acentelere, otellere, turizmle uğraşan esnafa bir katkı olur, ek bir gelir olur, sonuç itibari ile iyi olacağını düşünüyorum.” diye konuştu. 

“DESTEK VERİLMEZSE VERİM ALINMAZ”

Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç da, paraşüt sporunun yaygınlaşması ve desteklenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bununla ilgili yanılmıyorsam Gevaş’ta bir organizasyonda bunların uçuş yapmaları istendi, böyle bir çalışma hatırlıyorum ve ciddi anlamda ilgi görmüştü. Daha sonra destek olmadığı için geri planda kaldı. Çünkü destek verilmezse verim alamazsın. Yamaç paraşütünün yaz-kış yapılması için öncelikle alt yapısının hazır olması lazım, bu altyapıyı da ilgili belediyeler yapabilir, özellikle ulaşım için çünkü bu spor dalı için kente gelecek olanların uçuş yerlerine varmaları adına yolların mutlaka yapılması lazım. Alt yapı oluştuktan sonra biz yaz-kış misafir çekebiliriz, iç turların yanı sıra özellikle İran, Azerbaycan başta olmak üzere yakın bölge ülkelerinde özellikle bu tür etkinliklere katılabilecek kişiler oluyor. Biz Van’da uçuş yapan arkadaşları takip ediyoruz, talep olduğunu biliyoruz, alt yapının mutlaka yapılması lazım.”

“ALTERNATİFLERİ ÇOĞALTMAK LAZIM”

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı ve Ayanıs Turizm sahibi Abdullah Tunçdemir ise, turizm için alternatiflerin artırılması gerektiğini, paraşüt sporunun da bunlardan biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“İlimiz, 12 ay 4 mevsim alternatif bütün turizm çeşitleri yapılabilecek bir bölgededir ama bunun kıymetini bilmiyoruz. Turizmci olarak amacımız ilimize daha çok turist getirmek, alternatif alanlar açmaktır, yamaç paraşütü de bunun bir koludur, hepimizin destek verip bu sektörün burada oturmasını sağlamamız gerekiyor. Alt yapı gibi sorunlar giderilip bu amatörce yapılan işleri profesyonel hale getirmemiz lazım. Bu da ilimizin turizmine katkı sunacaktır. Nasıl ki İran pazarı ciddi bir katkı sunuyorsa, bu da öyle… Ben bu konuyu önemsiyorum, biz hazırız, alt yapı olarak da yardımcı olup ilimize bunu kazandırmak zorundayız. Alternatif turizm çeşitlerinden biri olan yamaç paraşütü için el birliği yapmalıyız. Yeter ki alt yapısı hazırlanıp bitirilsin, ondan sonrası için iş kolaydır, bu sektörün bir potansiyeli var, müşterisi ayrıdır çünkü bu spor dalıyla ilgilenen müşteri defalarca diğer illere ve diğer ülkelere gitmiş ama Van’a gelmemiş. Van’a gelecek bu zevki, bu heyecanı Van Gölü Havzasında tadacak, bu çok önemli bir iş. Bizim amacımız yüzde 100 doluluk oranına kavuşmaktır.” 

Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: