Antrenör Bayram: Spor salonları desteklenmeli

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) pandemisi birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Pandeminin en çok etkilediği alanlardan birisi de spor salonları oldu. İnsanların kilo verme, kilo alma, ka

SPOR 2.02.2021 13:06:52 0
Antrenör Bayram: Spor salonları desteklenmeli
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Performans Spor Merkezi işletme sahibi, Van Performans Gençlik ve Spor Kulübü Dernek Başkanı, Türkiye Salon Sporları Platformu ve İşveren Sendikasının Yönetim Kurulu Üyesi ve Van İl Başkanı olan Vanlı Antrenör Metin Bayram, sektör olarak pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları ve sektörlerinin içinde bulunduğu süreci anlattı.

“CİDDİ ANLAMDA ETKİLENDİK”

Vanlı Antrenör Metin Bayram, pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntılı sürece ilişkin olarak: “Amacımızdan birisi gerçekten spor salonlarının gelişmesi ve bu gelişmeyi sağlarken insanların sağlığına da katkı sunması. 2020 yılında tabii ki dünyada da, ülkemizde de, Van'da da kendini gösteren koronavirüsten dolayı spor salonları da büyük bir sıkıntı yaşadı. Ciddi anlamda bir çırpınış süreci yaşadık, bir yokluk dönemi yaşadık. Her şeyden önce kiralarımız çok yüksek, spor salonlarının bugün en büyük sorunu gerçekten kiralar. Çünkü metrekare olarak iş yerlerimiz çok büyük olduğu için kiralarımız da aynı oranda yüksek. Elemanların sigortası, maaşı, vergi, stopajlarımız, temizlik gibi çok farklı kalemlerde ciddi giderlerimiz söz konusu. Ve kapalı olduğumuz bir süreç vardı, özellikle 16 Mart'ta biliyorsunuz Türkiye'deki tüm spor salonları için geçici süreliğine kapatılması kararı alındı. Kapalı olduğumuz süreçte aylarca çalışamadık haliyle. Bu durum da bizleri maddi anlamda oldukça etkiledi.” dedi.

“MÜSABAKALARA SPORCU GÖTÜRMEK ÇOK KOLAY DEĞİL”

Spor salonları olarak ülke genelinde yapılan çeşitli branşlardaki müsabakalara katılmak ve Van’ı en iyi şekilde temsil etmek için sporcu yetiştirdiklerini ancak masraflar konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve bu anlamda sponsor desteği alamadıklarını söyleyen Bayram, şöyle konuştu: “Her yıl bizim müsabakalarımız var. Federasyonlarımızın müsabaka takvimleri var. Bizler de her yıl sporcularımızı bu müsabakalara göre hazırlıyoruz. Bizim de yıllık planlarımız oluyor. Yani burada kaç sporcuyu hangi branşlarda hazırlayacağız, hangi müsabakalara sokacağız, onun planını yapıyoruz. Mesela tekvando, kick boks, vücut geliştirme, fitness, atletik fizik yani bunun gibi birçok branşta faaliyet gösteriyoruz. Şimdi bu tarz müsabakalara sporcu götürmek çok kolay değil, sporcunun başlama süreci, kuşak alma süreci, gelişim süreci, müsabaka süreci, beslenme süreci, her şeyden önce müsabakalara götürülme sürecinde çok ciddi anlamda desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Spor yapan çocuklarımızın bir çoğunun ailevi durumu çok iyi değil, böyle olunca da müsabakaya gittiğiniz zaman tabii ki, Gençlik Spor İl Müdürlüklerimizin, Spor Bakanlığımızın vermiş olduğu harcırahlar var ama bu harcırahlar gerçekten çok yetersiz kalıyor. Böyle bir durumda da haklı olarak kimse artık müsabakaya gitmek istemiyor. Çünkü antrenör gittiği zaman cebinden ödeme yapmak zorunda kalıyor. Bir çok ilde sporculara sponsor olunuyor. Biz de Van'da büyük kurumlarımızın, kuruluşlarımızın, belediyelerimizin, valiliğimizin spora ciddi anlamda destek vermesini ve sponsor olmasını talep ediyoruz."

“VAN İÇİN BÜYÜK BİR BAŞARI”

Pandemi süreci öncesi ülke çapında düzenlenen iki ayrı kategoride Performans Spor Salonu olarak başarıya imza attıklarını belirten Bayram: “Mecliste spor yasası ile alakalı yeni bir düzenleme yapılacağı söylendi, yani burada halen ülkemiz gerçekten de 1930 yılının spor modülünü kullanıyor. Açıkcası spora verilen desteğin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Mart ayında pandemi yasağından hemen önce Türkiye'de imkansızı başardık. Bizim vücut geliştirme atletik fizik branşında Halil İbrahim Biçer hocamız Türkiye ikincisi oldu, milli takıma seçildi ve bu milli takım sürecinde İspanya’ya gitmeye hak kazandı. Bu Van için büyük bir başarı ama bugüne kadar arayıp tebrik eden, sponsor olan olmadı. Bunun gibi yine tekvandoda, hem gruplar müsabakasında hem Türkiye Şampiyonası'nda Yıldızlar Takımımızda Halil İbrahim Esmeray sporcumuz var, çok güzel dereceler yaptı” diye konuştu.
 

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Kalıcı çözüm için desteğin şart olduğunu söyleyen Antrenör Bayram; "Açıkçası bu benim sorunum değil, kendim için konuşmuyorum, sorun Van'daki tüm spor salonlarının, tüm arkadaşlarımızın sorunu. Sorunların çözümünü ben hepimiz için istiyorum, kendim için istemiyorum sadece. Şuan  bizim başka salonlarda da bir sürü dereceli sporcularımız var, Türkiye'de başka salonlarda derece yapan vücut geliştirme sporcuları, kicboks sporcuları var. Mesela Bedirhan Ersayar. Ben profesyonel hakemim, onun maçında görev aldım, çocuk Türkiye ikincisi oldu. Ama  bunlara destekleme noktasında faydalı bir şey görmedik, bir destek bulamadık. Buradaki serzenişimiz açıkçası sadece kendimizle alakalı değil. Bu süreçte spor salonları olarak çok ciddi maddi sıkıntı içindeyiz. Yetkililerimizden kalıcı bir çözüm istiyoruz. İnsanımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin gerçekten daha çok başarıya ulaşabilmeleri için ve gerçekten gelecek nesillere faydalı olabilmesi için ciddi anlamda bir eylem planı ve bununla alakalı da desteklemeler gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“İNSANLARI SAĞLIĞINA KAVUŞTURUYORUZ”

Spor salonlarının eğlence sektöründen çıkarılmasını da talep eden Van Performans Spor Merkezi işletme sahibi, Van Performans Gençlik ve Spor Kulübü Dernek Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Salon Sporları Platformu ve İşveren Sendikasının Yönetim Kurulu Üyesi ve Van İl Başkanı olan Vanlı Antrenör Metin Bayram, son olarak şunları söyledi: “30 yıldır bu camiadayım. 30 yıldır bu ülkenin, bu kentin sporu için, gençliği için, kendi insanımın, kendi milletimin daha iyi yerlere gelebilmesi için elimden gelen her şeyi yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Spor salonumuzda 600-700 gibi üye varken, şu an üye sayılarımız 200'lere kadar düşmüş durumda. Ben bu üye sayılarının gerçekten daha daha çok artmasını istiyorum. Çünkü burada spor yapan her bir birey gerçekten gelecek nesillere taşınabilecek en güzel, sağlıklı, yeni bir nesil anlamına geliyor. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum; spor salonları olarak eğlence sektöründen çıkarılmalıyız. Çünkü biz eğlenmiyor, insanları sağlığına kavuşturuyoruz. Biz insanlara faydalı bir şey yapıyoruz. Bizim burada duruş bozukluklarından tutun savunma sporlarına kadar, vücut geliştirmeye kadar yani insanların açıkçası hani zihinlerinin bu pandemi sürecinde temizlenmesi açısından terapi anlamına gelen her türlü desteği sunuyoruz. Çünkü spor gerçekten en güzel terapi yöntemidir. İnşallah tek temennimiz zamanla hocalarımızın, doktorlarımızın hastanelerde insanların reçetesi üzerine bu kadar süre, bu kadar ay, bu dozajda egzersiz programı yazıp spor salonlarına gönderecekleri günün temennisini ümit ediyoruz. İnşallah büyüklerimizden de bu desteği bekliyoruz.”

Özel Haber: M. Selim KURT

Prestij Haber Merkezi