Yerel Medya Çalıştayı son buldu

İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı tarafından Van’da Elite World Otel'de düzenlenen ve iki gün süren Yerel Medya Temsilcileri ve Güvenlik Bürokrasisi Çalıştayı sona erdi. İkinci gün kapanış kon

SİYASET 12.10.2019 10:44:49 0
Yerel Medya Çalıştayı son buldu
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Sabah oturumlarında bölge illerden gelen gazeteciler yaşanan sıkıntıları dile getirdi.
Van'daki gazete temsilcilerinin yanı sıra, bölge illeri; Bitlis, Muş, Hakkari, Ağrı Erzurum, Iğdır, Kars'tan gazeteciler çalıştayda yerel medyanın sorunlarını anlattı.


             Bakanlık İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Can Ozan Tuncer ve İçişleri Bakanlığı Müşaviri Fevzi Sevgili, İçişleri Bakanlığı İletişim Çalışma Grup Başkanı Kürşad Birinci'nin de katıldığı iki gün süren çalıştayın ikinci gün oturumlarında YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Fuman ve Anadolu Ajansı Yerel Haberler Editörlüğü Editör Yardımcısı Levent Harman moderatörlük yaptılar.


          Öğleden sonraki bölümde değerlendirme konuşmaları yapıldı.
  Öğleden sonraki bölümün açılış konuşmasını yapan Bakanlık İletişim Çalışma Grup Başkanı Kürşad Birinci, iki günlük çalıştayın iyi geçtiğini gözlemlediklerini belirtti.
  İlk gün gerçekleşen çalıştayın moderatörlüğünü yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, öğleden sonraki bölümde sonuç raporunu okudu.


          SONUÇ RAPORU ANKARA'YA ULAŞTIRILACAK
Taştan, çalıştaya Van ve bölge illerden gazeteciler ve güvenlik birimlerinin katıldığını, her iki tarafın temsilcilerinin yereldeki durumu anlatma imkanı bulduğunu ifade etti.
Taştan'ın okuduğu raporda son yıllarda sosyal medyada kontrol edilemeyen bir durumun meydana geldiği ve sıkıntılı bilgiler ile manipülasyon içeren bilgilerinin yayıldığı belirtildi.


        Raporda kamuda görev yapan isimlerin basın ile yeterince sağlıklı iletişim kuramadığı, yerel medya mensupları arasında zaman zaman ayırım yapıldığı, yerle gazetelerin son yıllarda ekonomik açıdan sıkıntı yaşadığı ifade edildi.
Yine söz konusu raporda internet medyalarının denetlenmediği, basın ilkelerine aykırı durumların ortaya çıktığı, birçok kişinin istediği zaman gazete adıyla internet sitesi kurabildiği, bunların engellenmesi gerektiği hususuna dikkat çekildi.


              Son yıllarda gerek gazete, gerek internet medya ve gerekse sosyal medyada doğru Türkçe kullanılmadığı belirtilen raporda, ekonomik sıkıntılardan dolayı yerel gazetelerin birleşmek zorunda kaldığı, bu yüzden köklü gazetelerin kapandığı ifade edildi.


        Bazı gazetecilerin çok basit bazı haberlerden dolayı, haklarında dava açtığı, bazı davaların hala sürdüğü belirtilen sonuç raporunda,  gazetecilere kurumlardan bilgi aktarma konusunda sıkıntılar yaşandığı anlatıldı.


           Raporda, bölgedeki işsizlik ve genç nüfusa da dikkat çekildi.
Raporun okunmasının ardından daha sonra yeniden gazetecilerin sorularına yanıt verildi.
Gazetecilerin bir kısmı eskiden polis telsizleri dinlediklerini, yine sahada aktif olanlara telsiz verilmesini talep etti.
Bu arada bölge illerden gelen bazı gazeteciler Van'ı çok beğendiklerini dile getirdi.


          Ardindan kapanış konuşmalarına geçildi.
İlk konuşmayı yapan Anadolu Ajansı Van Bölge Müdürü İbrahim Yakut, kurumlarının 41 ülkede bürolarının olduğunu söyleyerek, zor bir bölgede görev yaptıklarını dile getirdi. Yakut,  son yıllarda sosyal medyada yalan yanlış bilgilerin servis edildiğini,  bu sorunun çözümü için kurumlardan hızlı ve doğru bilgi alınması gerektiğini belirtti.
Ardından söz alan Bakanlık müşaviri Fevzi Sevgili, çalıştayın geri dönüşünün olacağına inandığını ifade etti.
Daha sonra Bakanlık İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Can Ozan Tuncer söz aldı.
Çalıştayın düzenlemesinde emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür eden Tuncer, sorunların Ankara'ya iletileceğini belirterek, çözüm konusunda karar vericilere görevler düştüğünü anlattı.
Tuncer, yerel basının demokrasinin kılcal damarı olduğunu, tıkanmaması gerektiğini belirterek, emeği geçenlere bir kez daha teşekkür etti.


           "BU BÖLGE İLE İLGİLİ OLUMSUZ ALGILARI YIKMALIYIZ"
Çalıştayın son kapanış konuşmasını Van Valisi Mehmet Emin Bilmez yaptı.
Bilmez, özellikle Batı'dan bakıldığında Van ile ilgili olumsuz algıların olduğunu, bu algının ortadan kaldırılmasında gazetecilere büyük görevler düştüğünü belirtti.


       Daha önce yakın şehirlerde şehit cenazeleri için törenler düzenlendikten sonra, Van'da da törenler olduğunu anlatan Bilmez, sanki her daim burada şehit oluyormuş algısı oluştuğundan dolayı sözkonusu törenlerin Van'da yapılmasına son verdiklerini anlattı.
Vali Bilmez, ülkede yaşayan her ırktan insanın, bu ülkenin sahibi olduğunu da ifade ederek, Türk,  Kürt,  Arap, Ermeni, Suryani vs. vatandaşlar arasında ayırım yapılmasına izin vermediklerini söyledi.


        Vali Bilmez, özellikle bu dönemde herkesin birbirini anlaması ve sevmesi gerektiğini söyleyerek,  çalıştaya katılanlara  teşekkür etti.
Ardından otelde çekilen toplu fotoğraf ile çalıştay sona erdi.Van Bölge Gazetesi