Yeni arayışlara kapı açan AMERİKA

Sevil NURİYEVA İSMAYILOV

SİYASET 9.02.2019 10:10:15 0
Yeni arayışlara kapı açan AMERİKA
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kurduğu düzeni ayak altı eden bir küresel güç var karşımızda. Zaten işin vahim tarafı da budur! 

Trump'ın son konuşmasına bakıldığında, "kibrin ve geri kalan dünyaya yukarıdan bakan" bir tarzı fark etmeyen olmadı. Oysa "herkesi kucaklayan, tüm kültür ve ananelere saygılı bir Amerika" sunulmuştu dünyaya. Değerler ile hareket eden ve kuralları çiğnemeyen bir Amerika! Bu durum, dünyanın ahvalini ve nizamını bozan bir durum. Daha katı ve daha acımasız güçlerin devreye girmesini veya haklı çıkmasını sağlayan bir durum. 

Venezuela'da olup bitenlere bakıldığında, bu durumun örnek teşkil ettiği yeni bölgelerin meydana çıkma isteğini görmekteyiz. Bu cesaret verici ortam, başka bölgelerde ayaklanmaları tetiklemektedir. İnsan hak ve özgürlükleri kimsenin tekelinde değildir. Lakin öyle bir durum söz konusudur ki, değerler ile dayatma arasındaki çatışmanın tam ortasındayız. 

Venezuela, başlangıç olarak gözükmekte. Bunun dalgalarının etkisini, farklı bölgelerde göreceğiz gibi! 

Demokrasi, özgürlükler ve haklar esasında güzel terim ve kurgular. Lakin bunu kullanarak daha farklı ve beter hangi zemine oturtulmakta dünya, buna bakmak şarttır. Kulağa güzel gelen, lakin içini boşaltarak yerleştirilmek istenen meseleler, derin ve uzun vadeli meseleler değil mi? 

Batı dünyası, zenginlikler ve yeraltı yerüstü servetlerinin hakimiyeti üzerine bu kadar derin savaş ortamını tetiklemekte olduğu açıktır. Lakin bunu yaparken, insanların hak ve özgürlüklerini bayrak edinerek yola çıkması, destekçiler ordusunu meydana sürmekte. Demek ki mücadele edilecek konulara odaklandığımızda, muhakkak Batı dünyasının elindeki o bayrağa da talip olmak şarttır. Aksi takdirde; konumları insandan yana olanlar ile insanın karşısında olanlar bloklaşmasında, haksız duruma girmemizi pekiştirir. 

Evet, Venezuela'da Amerikan dayatması kesinlikle söz konusudur. Lakin Venezuela yönetimi ve ekonomisinin geldiği noktayı, ordudaki rüşveti gerçek Venezuela hakikatlerini de göz önünde bulundurmak zorundayız. Yatırımlar için Çin ve Rusya'nın oradaki Batı ile rekabet ortamını göz önünde bulundurmak zorundayız. Aksi takdirde Venezuela'da test edilen bu "Amerikan dayatması" Rusya-Çin eksenli başka bölgelere de sıçraması söz konusudur. İnsanlar meseleye "Rus-Çin olmaktansa, İngiliz ile iş yaparım" noktasına gelmemeleri için insanların istek ve taleplerini göz önünde bulunduran konulara yoğunlaşmak şarttır. Çünkü Amerika’nın, Rusya eksenli ülkelerde, muhalif gruplarla özel çalışmalara başlaması da söz konusudur. Bu çalışmalarda Kafkasya, Orta Asya'nın merkezi konuma geldiğini de tekraren hatırlatayım!