Yaz ortasında elektrik çilesi!

Van'da son günlerde yaşanan elektrik kesintileri vatandaşı bezdirdi. Şehir merkezinde de olmak üzere bir çok noktada yaşanan enerji kesintilerinin bir an önce sona ermesi isteniyor.

SİYASET 7.08.2019 12:06:22 0
Yaz ortasında elektrik çilesi!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Özelleştikten sonra 'kesintisiz enerji' için 2020 hedefi belirleyen Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ), söz konusu yıla az bir zaman kalmasına rağmen, kesintisiz enerji konusunda bir türlü istenen seviyeye gelemedi. Şehir merkezi, mahalleler, ilçeler gibi bir çok noktada sıkça yaşanan enerji kesintileri, vatandaşı adeta bezdirdi. Şehir merkezinde esnafın işini etkileyen, mahallelerde türlü türlü problemlere yol açan enerji kesintilerinin, büyükşehir olan bir kentte bu kadar sık yaşanması tartışma konusu oluyor. Adeta çileye dönen enerji kesintilerinin ne zamana kadar devam edeceği ise bilinmiyor.

ŞEHİR MERKEZİNDE DE SIK SIK KESİNTİ YAŞANIYOR

Bir çok noktada olduğu gibi şehrin göbeğinde de sık sık enerji kesintisi yaşanması, esnafları mağdur ediyor. Bahçivan Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi üzerindeki esnaflar, özellikle son zamanlarda sık sık enerji kesintisi yaşandığını belirtirken, VEDAŞ  yetkililerinin bu duruma çözüm bulmasını istiyorlar. Enerji kesintisinden dolayı işlerinin sekteye uğradığını belirten esnaflar, "Yaz günü bu kadar enerji kesintisi yaşanıyorsa, kışın neler olacak merak ediyoruz. Bir an önce problem ne ise çözülmesini ve kesintisiz bir enerji verilmesini arzu ediyoruz" diyorlar.

"TİMAR HATTINDA DA SIK SIK KESİNTİLER VAR"

Şehrin bir çok noktasında olduğu gibi, Timar hattına bağlı olduğu tahmin edilen bir çok yerleşim yeri de sağlıklı bir enerji alamıyor. Erciş yolu üzeri 15. KM'de bulunan Bardakçı TOKİ konutları sakinleri de enerji kesintisinden bıkmış durumda. Gece - gündüz sık sık enerji kesintisi yaşandığını belirten site sakinleri, biran önce sağlıklı bir enerji talebinde bulunuyor. 
Sitede üst katlarda ikamet edenlerin, enerji kesintisi durumunda su kesintisi ve doğalgaz kesintisi de yaşadığını belirten site sakinleri; "Şehrin göbeğinde bu kadar enerji kesintisi olması normal bir durum değildir. Enerji kesildiği zaman sular akmıyor, doğalgaz çalışmıyor. Özellikle kışın böyle olursa çoluk - çocuk soğukta neler yaparız bilemiyoruz. VEDAŞ yetkililerine sesleniyoruz; lütfen enerji problemlerini biran evvel çözün..." diye kaydediyorlar. 

"KOOPERATİF DE ENERJİ ALAMIYOR"

Van Özalp yolu üzerinde faaliyet gösteren S.S. Vangölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifindeki esnaflar da, çok sık aralıklarla elektriklerinin kesildiğini söyleyerek, yaşanan sorunları için çözüm bekliyorlar.
Daha önce de defalarca yetkililere sorunun çözümü için başvurduklarını dile getiren site esnalarından Van Diyar Ticaret sahibi Revşan Yakut: “Geçen sene planlı çalışmamız var dediler, ben o zaman gittim çalışmayla alakalı bir yetkiliyle görüştüm; 'Bize 1-2 ay bize müsade edin, bu planlı çalışmamız bitsin, elektriğinizi artık kesmeyeceğiz, sürekli enerjiniz olacak' dediler. Ancak daha kötüye gitti, bir iyileşme söz konusu değil şuanda” dedi.

“27 ESNAFIZ, HEPİMİZ DE MAĞDURUZ”
Esnaf Yakut, yaşadıkları enerji problemine ilişkin şunları söyledi: “Maalesef sitemizde hemen hergün elektrik kesintisi yaşanıyor. Her enerji kesintisinde aradığımızda elektriklerin ne zaman verileceğini de söyleyemiyorlar. Çoğunlukla da kesinti iş saatlerinde yani sabah 09:00 ila akşam 17:00 saatleri arasında oluyor. Kooperatifimizde 27 tane esnaf var, hepimiz de enerji kesintilerinden dolayı mağdur durumdayız. Mesela geçen ay planlı çalışma dediler, elektrik hatlarını yanlış mı bağlamışlar bilmiyoruz ama yüksek gerilimden dolayı firmamın yükselticisi patladı. Ben şahsım bin liraya yakın zarar gördüm.  Komşularım da aynı mağduriyeti yaşadı, çoğunun kameraları devre dışı kaldı, sistemleri çöktü, kantarın bilgisayar sistemi çöktü. İşimiz elektrikle alakalı... Malı yüklemem, boşaltmam, üretimim hep elektrik enerjisiyle oluyor. Bana 958 TL elektik faturası gelmiş. Bütün işimi elektrik ile yapıyorum, sabahtan akşama kadar. Ama gelin görün ki nasıl çalışıyoruz, ne kadar enerji kesintisi yaşıyoruz, bunlar işimizi ne kadar etkiliyor? Çok büyük sıkıntı içindeyiz  anlayacağınız. Yaşadığımız mağduriyetten dolayı yetkililere sesleniyorum; ben ekmeğimi bu tezgahta kazanıyorum, benim sigortalı çalışanlarım var, benim aylık giderim 15 bin liranın üstündedir.  Bir hafta elektriğim olmadığı zaman çalışan personelimin bırakın sigortalarını ödemeyi, evlerine götürecek ekmek parası veremiyorum. Sorunumuza acil çözüm bekliyoruz.”
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi