Yaylacılar otlu peynire hazırlanıyor

Van’da yaylaya çıkanlar, hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak, hem de artanı satışa sunacakları otlu peynir için kıyasıya bir mücadele veriyor.

SİYASET 11.05.2019 13:06:02 0
Yaylacılar otlu peynire hazırlanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da yaylaya çıkanlar, hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak, hem de artanı satışa sunacakları otlu peynir için kıyasıya bir mücadele veriyor.
Van yöresinde, otlu peynirin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden biri olan Gürpınar’da, yaylaya çıkan kadınlar, önümüzdeki günlerde yapacakları otlu peynir için hummalı bir çalışma yürütüyor.

DAĞLARDA PANCAR TOPLAMA FAALİYETİ
Gençleri de yanlarına alan kadınlar, kırsal alanlara çıkarak, peynir içinde kullanılan siyabo, mende, sirmo, heliz gibi pancar türlerini topluyor.
Toplanan pancarlar, daha sonra da araçlarla, ya da binek hayvanlarına yüklenerek yaylalara taşınıyor.

HAZIRLIK AŞAMASI
Pancarlar bu kez de, özellikle deneyimli yaylacı kadınlar tarafından özenle doğranarak soğuk bir ortamda bekletiliyor.
Peynir üretimi zamanı geldiğinde de, belli bir kıvamda doğranan bu pancarlar, bidonlara konulan peynire katılıyor.  

HELİZ BULUNAMIYOR
Peynire en iyi tadı verdiği belirtilen Heliz pancarının Van bölgesinde fazla bulunmadığı, bu nedenle Hakkâri yöresinden sağlandığı belirtildi.
Gürpınar ilçesine bağlı Hoşap Mahallesi (Güzelsu) kadın yaylacıları, dağlarda bulamadıkları için piyasada kilosunu 4 TL’den satın aldıklarını söyledi. 
Kadın yaylacılar, “Bazen de peynir karşılığı alıyoruz. Bizden kendileri için peynir yapmamızı istiyorlar, biz de onlardan Heliz otunu 4 TL’den hesaplıyoruz.” diye konuştu. 

TAZE PENYİR 25 TL
Özel ürettikleri peyniri piyasa fiyatından farklı olarak müşterilerine hesapladıklarını söyleyen Hoşaplı yaylacı kadınlar, şunları söyledi:
“Özel siparişler oluyor her sene. Her yerden istiyorlar, Van’dan, Hakkâri’den, hatta Bitlis’ten, Muş’tan. Biz de elimizden gelen özeni gösteriyoruz. Hijyene çok dikkat ediyoruz. Sonuçta her şeyi elimizle yapıyoruz. Çok dikkat ediyoruz, kıl, toz, toprak, sinek bulaşmasın diye çok dikkat ediyoruz. Geçen yıl 15 TL ile başladık, sonra 20 TL yaptık kilosunu. Ama bu sene her şey pahalı, biz de 25 TL’den başlattık. Erken sipariş verenler kâr eder, geç verenler zarar, ona göre..!”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi