VUR DEDİK DE HEMENCECİK ÖLDÜRDÜNÜZ!...

NERDEEE BU DEVLET?

SİYASET 3.04.2021 19:52:42 0
VUR DEDİK DE HEMENCECİK ÖLDÜRDÜNÜZ!...
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çok duymuşuzdur neredeyse ağzımıza sakız ettiğimiz bazı cümleler vardır…

Havaya bulut gelse, rüzgar esse nerede bu devlet sahipsiz memleket ne olacak halimiz gibi veryansın eden isyan bayrağı çeken sloganik sözler….

Eskiden Türkiye’de olan bütün kötülükleri yüklediğimiz “kahrolsun İsrail!” sloganlarında olduğu gibi….

Hiç kendini sorgulama, sigaya çekme, öz eleştiri yok…

Hep suçlu karşıdakiler, hep suçlu başkası…

Bir de eleştirirken bilgiden yoksun sözler… Tamamen tepkiler...

Ezber, rast gele, sürü mantığı… Önümüze ne getirilse kayıtsız şartsız sorgulamadan itaat mantığı….

Tıpkı Van’da olduğu gibi…!

Van’da rakamlar gösteriyor ki çok güzel gelişmeler yaşanıyor!

Öldük bittik kül olduk, devlet bize sahip çıkmıyor, nerde bu devlet yandı bu millet diye ortalığı velveleye verenlerin aşağıda vereceğim rakamlardan haberlerinin olmadığını düşünüyorum..

Olsa da bu rakamlar karşısında gerçeklerin üstünü örtmek hakikaten art niyetli olmaktan başka bir şey değildir…

Birilerinin açıklanmasından rahatsız olduğu devletin Van’ı Vanlıyı ne kadar önemsediğini rakamlarla gösteren tablo Van’da herkesin bilmesi gereken önemli bir konudur…

Halkı yanlış ve taraflı bilgilendirmenin sonucu hiç de iyi olmayacaktır…

Şimdi sıkı durun, Van’da esnaflarla ilgili ve Van’ın ekonomisine can katan gelişmelerle ilgili sizlere rakamları vereceğim!

1 Ocak 2020’den 19 Mart 2021 tarihleri arasında, Van’da, 3 bin 154 esnaf yeni kayıt yaptırdı, 947 esnaf kepenk kapattı. Kayıt sayısı, terkin sayısının üç katını bulmaktadır. 

Keşke 947 esnafta kapatmasaydı. Ancak yine de  bu esnaflarımıza yönelik neden kepenk indirdiğine dair bir çalışma yapılırsa çok değerli olacaktır..

Her bir esnafın sıkıntısı hepimizin derdi olmalıdır…

Meselenin üzücü yanıyla birlikte oldukça sevindirici kat be kat bir yatırım söz konusu….     

Peki, nasıl oluyor da pandemi sürecinde bu rakamlar ortaya çıkıyor? Ağır da olsa gelişen bir şehir konumunda olan Van’da esnaf sayısı artmaktadır. Örneğin İki Nisan ve İskele caddelerinin yanı sıra Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi’nin şehir merkezinde uyguladığı butik sokaklar projesi beraberinde yeni işyerlerini getiriyor.

Yenilenen İki Nisan Caddesi, İskele Caddesi, Şemsiyeli Sokak, Kültür Sokak, İpekyolu üzerinde yeni yapılan binaların alt katında hizmete başlayan işyerleri, Van Oto Galericiler Sitesi’nde yer kalmaması nedeniyle, ikinci el otomobil satışı yapan yeni işyerleri gibi birçok noktada dükkânlar ve mağazalar açılmaktadır. Sanayi ve üniversite yolu boyunca açılan yeni işyerleri de cabası… Hatta üniversite içinde, hastahane yakınlarında onlarca işyeri açıldı.

Yeni kayıt yapan esnaf ve sanatkârların meslek dağılımları farklılık gösteriyor. Cafe, lokanta, restoran, berber, kuaför, güzellik salonları, şehir içi ve şehirlerarası ulaşım, şehir içi ve şehirlerarası yük taşımacılığı, okul servisleri, bakkal, manav, oto tamirciliği, çeşitli sanayi kolları, marangoz, terzi, hazır giyim, e ticaret, bilişim, yazılım-donanım, kargo hizmetleri gibi yeni meslek kayıtları yapılmaktadır.

Çeşitli meslek dallarından da kepenk kapatan işletmeler bulunuyor.   

Sanki Van’ın üzerinde gizli bir el var. Ne olursa olsun, ne kadar olumsuzluk yaşanırsa yaşansın, yeni işyerleri açılmaya devam ediliyor. Tüm dünyayı olumsuz etkileyen pandemi sürecinde bile Van’da kayıt yapan esnaf sayısında artış gözleniyor.

Bu durum harika ve Van’da herkesi mutlu ediyor..

 İnşallah Van hep kazanan ve kazandıran olur.

 Van’a biraz daha ilgi gösterilir yatırım yapılırsa ülke ekonomisine de çok katkı sunacaktır…

Yeni kayıt yaptıran esnafın bir kısmı devlet desteklerinden faydalanıyor. Örneğin kooperatifler aracılığıyla Halkbank üzerinden 50-150 bin TL arasında yıllık yüzde 8,5 oranında faiz ile kredi verilmektedir. Bankaların tefeciliği de biterse çok iyi olacak ama nerdeee? KOSGEB üzerinden faizsiz 50 bin TL destek verilmektedir. Yine İŞKUR ve SGK çeşitli destekler sunmaktadır. Tüm bu devlet destekleri de Van’daki yeni kayıt oranlarının artışında önemli bir etkendir.

Van ekonomisinin can damarı konumunda olan esnaf ve sanatkârlar Van’a önemli bir katkı sunmaktadır. Şüphesiz her yeni kayıt Van ekonomisinde olumlu bir etkendir. Yeni işyerinin kiralanması, teknik ekipmanların alınması, personelin çalıştırılması, devlete ödenen vergiler gibi birçok konuda memlekete katkı oluyor.

Van’da yaklaşık 139 milyon 350 bin TL kredi verildi

Halkbank üzerinden 25 bin nakit+25 bin kredi kartında kullanılmak üzere destek verildi: Van’da üç şube ile hizmet veren Halkbank verilerine göre Van’da 3.990 esnafa 99 milyon 750 bin TL kredi verildi. Ayrıca kredi kartı desteği kapsamında ise yaklaşık 39 milyon 900 bin TL destek verildi. (Van’da sunulan 25 bin TL kredi kartı desteğinde başvuru yapan esnaflara 5-25 bin TL arasında destek verilmiştir. Başvuru yapan esnaf başına ortalama 10 bin TL destek alındığı ön görülerek hesaplanmıştır.) Buna göre Van’da yaklaşık 139 milyon 350 bin TL kredi verildi.

Bu rakamlar son derece önemli…

Van’ın ekonomisinin canlanması, ayakta durması, işsizliğin önlenmesi acısından, özellikle bu  süreçte can simidi olan bu desteklerde emeği geçenlere teşekkür ediyorum..

Van’ın Karşıyaka, Süphan, İskele, Şahbağı, yeni mahalle ve birçok mahallesinde yaşayan pırıl pırıl gençlerimize iş imkanı sağlayacak herkese minnettar kalacağımızı belirtmek isterim..

O nedenle yukarıda yazdığım rakamlar büyük desteklerdir.

Böylesi desteklerin her türlü art niyet ve kötü propagandalara rağmen işsizliği yok etmesini bekliyor devamını diliyorum.. Daha önceki yazılarımda işsizlik ve hayat pahalılığının insanları bezdirdiğini dile getirmiştim.

Doğruya doğru yanlışa yanlış deme ahlakını tüketmeden hakkı nerede olursa olsun dile getirme erdemini göstermek lazım…

Artık slogan atmaktan vazgeçelim rakamlarla bilgiye dayalı açıklamalar yapalım…

En azından insaflı olalım.

Vurup da öldürmeyelim…