VERİMDER Van’da toplantı düzenledi

Türkiye’de enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla “Anadolu Buluşmaları” adı altında toplantılar düzenleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER), altıncı toplantısını Van’da d?

SİYASET 15.03.2019 11:29:13 0
VERİMDER Van’da toplantı düzenledi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bir otelde düzenlenen toplantıya VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, VERİMDER Genel Sekreteri Arkın Konak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler katıldı.
 
VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, toplantının amacına ilişkin bilgiler verdikten sonra genel bir değerlendirme yaptı.   

Türkiye’de üretilen enerji ile tüketilen enerji arasında uçurum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alkin, “Ülkemizde toplam enerjinin 37’si konut ve sitelerde tüketiliyor. Verimli kullanılmayan enerji, hem vatandaşın cebine hem de ülke ekonomisine zarar veriyor. Özellikle yılın neredeyse 6 ayı soğuk geçen illerimizde, tüketicilerin ısınma için harcadığı enerjiyi verimli kullanması çok önemli. Binalarda harcanan enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf etmek için en önemli araç ise ısı yalıtımı” dedi. 

“Özellikle Van gibi bölgedeki illerde soğuk iklimin, ay sonunda faturalara olumsuz yansıdığını” belirten Prof. Dr. Alkin, şunları söyledi:
“İşte tam da bu nedenle enerji tasarrufu dolayısıyla enerjide verimlilik, soğuk iklimdeki yapılarda vazgeçilmez bir hal alıyor. Doğal olarak enerji tasarrufunu sağlayacak önemleri almak da bir mecburiyet haline dönüşüyor. TS 825 Standardı ile gelen enerji tüketimi sınırlamaları ve enerji verimliliğini etkin bir şekilde sağlamak için ısı yalıtımı tüm binalarda şart. Özellikle kış aylarında ısıyı içeride tutmak amacıyla ısı yalıtımı ile evleri korumak gerekiyor. Isı yalıtımı yapan binalarda ısınma için yapılan harcamalarda 50 düşüş gözlemleniyor.”
Isı yalıtımının enerji verimliliği ve tasarrufundaki önemine vurgu yapan Prof. Dr. Alkin, “Isı yalıtımı, standartlara uygun yapıldığı takdirde hem cebe hem de doğaya katkıda bulunur. Birbirine uyumlu, sistem standardına sahip doğru malzemelerin kullanımı da en az ısı yalıtımı kadar önemlidir. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde yalnızca 8’lik bir kesim malzeme tercihinde kalınlığa dikkat ettiğini belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre Van gibi özellikle soğuk illerde yalıtım için kullanılan malzemenin kalınlığına dikkat edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bu nedenle yalıtım yaptırmadan önce mutlaka bulunduğunuz bölgenin iklim koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır. 2019 yılı itibarıyla yine Enerji Verimliliği Eylem Planı’na bağlı olarak ısı yalıtımında doğru kalınlıktaki ısı yalıtım malzemeleri kullanımlarının ilgili kurumlar tarafından sıkı denetleme altında olacağı da unutulmamalıdır.” diye kaydetti.
Toplantı, soru-cevap bölümüyle son buldu.   Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi