Vangölü Aktivistleri: ‘Van Gölü havzası tanınırsa bölgenin kaderi değişir!’

Vangölü Aktivistleri, Çarpanak Adası’nın tanıtımına yönelik olarak geçen yıl gerçekleştirilen “Antik yoldan su altı yürüyüşü” etkinliğini bu yıl da tekrarlayacaklarını duyurdu. Vangölü Aktivistleri Başkanı Erdoğan Özel,

SİYASET 13.05.2019 12:25:36 0
Vangölü Aktivistleri: ‘Van Gölü havzası tanınırsa bölgenin kaderi değişir!’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü’nde bulunan dört adadan biri olan Çarpanak Adası, doğal güzelliğinin yanında tarihi olarak da çok önemli bir yere sahip. Üzerinde tarihi bir manastır bulunan Çarpanak Adası’nı önemli kılan bir diğer tarihi yanı da, karayla bağlantısını kuran yaklaşık 1 kilometrelik antik bir yola sahip olması.
Bu antik yolun, daha sonra Van Gölü suyunun yükselmesi ile su altında kaldığı belirtiliyor.

‘TURİZM İÇİN FIRSAT…’
Adanın tanıtımı için geçen yıl söz konusu antik yolda etkinlik gerçekleştiren Vangölü Aktivistleri, etkinliğin benzerini bu yıl da yapma kararı aldı. Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Çarpanak Adası’ndaki manastır ve antik yol, bu adayı çok özel bir yer kılmakla birlikte turizm açısından da bizlere bir fırsat doğurmaktadır. Biz de Vangölü Aktivistleri olarak, kuruluş amacımıza uygun bir şekilde, Van Gölü özelinde ve havzada bulunan tarihi, doğal ve kültürel zenginliğimizi farkındalık etkinlikleri yaparak nasıl bir zenginliğe sahip olduğumuzu ve bu zenginliği korursak başta ekonomik anlamda bölgeye ve ülkemize nasıl büyük katkılar sağlayacağımızı göstermeye çalışıyoruz” dedi. 

'BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞİR'
Van Gölü havzasının sadece turizm yönünden gereği gibi tanıtılması durumunda, Van ve Bitlis illeri başta olmak üzere bölgenin kaderinin değişeceğini belirten Özel, “Bir bakıma Van Gölü Havzası sadece turizm anlamında yeteri ilgi uyandırılırsa Van’ın, Bitlis’in ve bölgenin kaderi değişecektir. 2017 ve 2018 yıllarında yüz binlerce turist Akdamar Adasını ziyaret ederek bölgeye önemli bir katkı sunmuştur. Aynı şekilde diğer adaların da Akdamar Adası gibi ulaşım ve altyapısı oluşturularak milyonların Van Gölü Havzasına gelmesi sağlanmalıdır.” diye konuştu. 

ANTİK YOL YÜRÜYÜŞÜ
Çarpanak Adası’nın tanıtımı için geçen yıl bir etkinlik geçekleştirdiklerini ifade eden Özel, şunları söyledi:
“Çarpanak Adası’nın tanıtımı için geçen sene Tuşba Belediyesinin destekleri ve Van Su Altı Arama Kurtarma Derneği (AKEM) üyelerinin katılımı ile ‘1.Çarpanak Adası’na Antik Yoldan Su Altı Yürüyüşü’ etkinliğimizi vatandaşların da katılımıyla gerçekleştirdik. Yüzücülerimiz su üstünden, dalgıçlarımız da su altından antik yoldan geçerek, tarihi canlandırarak, Çarpanak Adası’na vardık. Daha sonra dinlenmek için su altında mangal, semaver çayı ve çadır kurarak, dinlenmeye geçerek bir farkındalık etkinliği daha gerçekleştirdik.”

İKİNCİSİ AĞUSTOS’TA OLACAK
Bu sene de aynı etkinliği tekrarlayacaklarını anlatan Özel, şunları kaydetti:
“Geçen yılki bu farklı etkinliğimiz basında ilgiyle izlendi. Gerek yerel ve gerekse ulusal basında oldukça yer bulan bu etkinliğimiz ile dikkatler Çarpanak Adası’na çevrildi. Halâ ara sıra ulusal basında yapılan etkinliğimiz ses getiriyor ve paylaşılıyor. Bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz, amacımıza ulaştığımızı büyük bir memnuniyet duyarak izliyoruz. Bu sene de Ağustos ayında,  ‘2.Çarpanak Adasına Antik Yoldan Su Altı Yürüyüşü’ etkinliğimizi tekrar yaparak bölgemizin tanıtımına devam edeceğiz. Tüm halkımızı bu etkinliğimize davet ediyoruz.” Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi