‘Van’dan dünyaya bir gün hediye ettik’

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) ile Van TSO Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından organize edilen ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği, birçok noktada düzenlenen kahvaltı sofraları başında kutlandı. Hazırlanan sofra fotoğraflarını

SİYASET 7.06.2020 14:44:48 0
‘Van’dan dünyaya bir gün hediye ettik’
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hazırlıkları yaklaşık 1 yıl kadar süren ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği, gerçekleştirilen programlarla nihayete erdi. Birçok kişi, kahvaltı fotoğrafı çekip, sosyal medyada paylaşılınca, günün en çok konuşulan konuları arasına ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği de girdi.

BAKAN PAKDEMİRLİ, MESAJ YAYINLADI

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, ‘Dünya kahvaltı Günü’ etkinliği öncesinde, destek mesajı yayınladı. Van’dan ve Van Kahvaltısından övgüyle söz eden Bakan Pakdemirli; “En sevdiği öğüne ‘kahvaltı’ cevabını veren biri olarak, bütün milletimizin ve dünyamızın ‘7 Haziran Dünya Kahvaltı Günü’nü kutluyorum. Bu yıl ilkini kutladığımız Dünya Kahvaltı Günü organizasyonunu kahvaltının başkenti olan Van’ın yapmasıyla da ayrıca gurur duyuyor, sizleri hassaten tebrik ediyorum. Bugün pandemi dolayısıyla bir araya gelemesek de, inşallah bundan sonra her Haziran’da Dünya Kahvaltı Günü’nü hep birlikte bir festival havasında kutlayabilmeyi diliyorum. Kıymetli kardeşlerim, ben inanıyorum ki Van, Doğu’nun bereket ve sıhhat merkezi olmayı sürdürecek, gastronomide global bir marka olma hedefiyle bütün bölgeye örnek ve rehber bir şehir olmaya devam edecektir. Anadolu’nun ilk gün ışığını karşılamanın bereketiyle Van’a değer katan herkese teşekkür ediyorum. Ve bütün vatandaşlarımızı, tadı damaklarda kalan lezzetleriyle Van kahvaltısını deneyimlemeye davet ediyorum. Bu vesileyle bütün Van’a sevgilerimizi, selamlarımı iletiyorum. En kısa zamanda görüşmeyi umut ediyorum. Kahvaltınız afiyet olsun, kalın sağlıcakla ” ifadelerini kullandı.

BİR MESAJ DA HİSARCIKLIOĞLU’NDAN

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, etkinlik öncesi görüntülü bir mesaj yayınladı. İş dünyasını ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliğine destek vermeye çağıran Hisarcıklıoğlu; “Kahvaltı her ülkede var ama Van’da kahvaltı başkadır. Bunu bizzat tecrübe etmiş biri olarak konuşuyorum. Van Kahvaltısının adını dünyaya duyurmak üzere 2014 yılında VANTSO yönetiminde düzenlenen dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası etkinliğinde oradaydık. Bu muhteşem kahvaltı sofrasının Guinness rekorlar kitabında teşhir edilmesi için bizler de gerekli desteği verdik. Şimdi hedefimiz daha büyük. Her yıl Haziran ayının ilk Pazar gününün Dünya Kahvaltı Günü olmasını istiyoruz. Van, kahvaltının zaten başkenti. Zengin kültürünü, bereketli toprakları ile birleştiren Van’ın, her biri ayrı ayrı lezzet taşıyan yöresel ürünlerini bütün dünya tanısın, bilsin istiyoruz. Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Van, yemek kültürü açısından önemli bir zenginliğe sahiptir. Bize düşen görev ise, bunu tüm dünyaya tanıtıp Van’ın cazibe merkezi olmasını sağlamaktır. Başta VANTSO ve Necdet Takva olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum. İş dünyamıza da buradan seslenmek istiyorum; kahvaltının başkenti Van’da başlatılan ve 7 Haziran Günü’nde kutlanacak olan Dünya Kahvaltı Günü etkinliğine destek verin. Dünyanın bu en keyifli gününe siz de ortak olun” diye konuştu.

TAKVA: KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ ÖN PLANA ÇIKARMAK VE DÜNYAYLA PAYLAŞMAK İSTEDİK

VANTSO Başkanı Necdet Takva, Van kahvaltısının zenginliğini, kültürel mirasını dünya halklarıyla da paylaşmak, farkındalığı yükseltmek amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. İlk olarak ‘Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası’nı kurduklarını ve rekor katılımla Guinness Rekorlar Kitabı’na Van’ın adını yazdırdıklarını kaydeden Takva; “Bu yılki etkinliğimizi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiş insanlarımıza ve sağlık çalışanlarına atfederek başlattık. Bugün anlamlı etkinliğimiz çerçevesinde özellikle bakıma muhtaç çocuklarımıza yönelik bir kahvaltı etkinliğiyle güne başladık. Üzerinde uzun zamandır çalıştığımız uluslararası küresel projeyi hayata geçirmek için bir aradayız. Bizim için Van çok önemli kültürel değerlere sahip bir şehir. Dolayısıyla bu kültürel değerlerimizi ön plana çıkarmak ve bunu dünya ile paylaşmak gayesiyle 'Dünya Kahvaltı Günü' etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Van, kahvaltısı ile ünlü. Dolayısıyla 2014'te yaptığımız dünya rekoru denemesi ile 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasını kurarak aslında bir süreç başlattık. Daha sonra Van Kahvaltısının garanti marka tescilini aldık ve kahvaltının bileşenlerinden 6 ürünün coğrafi işaret tescilini yapmak suretiyle belli bir aşamaya getirdik. Bundan sonraki süreçte soframızı Van Kahvaltısının zenginliğini, bu kültürel mirası dünya halklarıyla da paylaşmak, farkındalığı yükseltmek amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdik” dedi.

“VERİLEN DESTEKLERE TEŞEKKÜR EDERİZ”

Etkinlik için önemli destekler aldıklarını kaydeden Takva; “Verilen destekler bizi mutlu etti. Salgın nedeniyle hem sokağa çıkma yasakları hem de sosyal mesafe kuralları, insanların sağlığını ön plana çıkaran bir anlayışla herkesin kendi evinde bulunduğu bir mecra üzerinden etkinliği gerçekleştirmeyi planladık. Geldiğimiz nokta itibariyle başarılı bir performans sergilendiğini, bütün dünya insanlarının bu işe sahiplik ettiğini büyük bir memnuniyetle görmüş olduk. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Pakdemirli'nin bu etkinliğe yönelik 'Dünya Kahvaltı Günü' münasebetiyle yayınladığı mesaj hepimizi çok mutlu etti. Bir devlet adamının, bir bakanımızın bu meseleyi ne kadar çok sahiplendiğini, içselleştirdiğini ve bunu dünyaya da mesaj vermek üzere Van ile paylaştığını büyük bir memnuniyetle izledik. En büyük paydaşımız olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na da katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Yine Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Sayın Büyükelçi Berger ve üye ülkelerin büyükelçilikleri, Türkiye'deki Avrupa Birliği merkezlerinin maddi manevi destekleri oldu. Bu etkinliğe desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

‘VAN’DAN DÜNYAYA BİR GÜN HEDİYE ETTİK’

Büyük emekler sonucu güzel bir iş yaptıklarını inandıklarını kaydeden Takva, son olarak; “Van’dan dünyaya bir gün hediye ettik” ifadelerini kullandı.

‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği, bundan böyle her yıl Haziran ayının ilk Pazar günü gerçekleştirilecek. Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi