Van’daki şehirler arası otobüs terminalinde insanlık dramı…

Kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan ve başka şehirlere gitme izni olmayan onlarca düzensiz göçmen Van Şehirler Arası Otobüs Terminalinde bekleyişlerini sürdürürken adeta bir insanlık dramı yaşıyor.

SİYASET 6.08.2019 18:33:37 0
Van’daki şehirler arası otobüs terminalinde insanlık dramı…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kaçak yollarla İran ve Irak üzerinden Türkiye’ye giren binlerce düzensiz göçmenin ilk uğrak yerlerinden birisi Van ve Van Şehirler Arası Otobüs Terminali oluyor. İnsan tacirleri tarafından kente giriş yapan düzensiz göçmenler, Van'da değişik merkezlere bırakılıyorlar. Güvenlik kuvvetleri tarafından yakalanmalı halinde ise Van İl Göç İdaresine teslim ediliyor. Avrupa'ya gitmek için umut yolculuğunda Türkiye güzergahı üzerinden gitmek isteyen düzensiz göçmenler, Van Otobüs Terminalinden otobüslerle Adana, Mersin,  İzmir ve İstanbul’a gitmek istiyor.  Ulaştıkları şehirlerden de kaçak yollarla Avrupa’a geçmeyi hedefleyen düzensiz göçmenlerin yolculukları insanlık dıramı yaşatıyor.


               OTOGAR BAHÇESİ GÖÇMEN KAMPINA DÖNÜŞTÜ
Bu umut yolculuğunun önemli bir durak haline gelen Van Şehirler Arası Otobüs Terminalinde manzara ise bir yanda yürek yakarken bir yandan da isyanlara neden oluyor.  Terminalin bahçesini adeta mesken edinen onlarca mülteci, burada günlerce veya hatta kalıyor. Göçmenler, tuvalet ihtiyacını etraftaki camilerde ve terminalin tuvaletinden giderirken, gıda su gibi temel yaşam ihtiyaçlarını ise etraftaki vatandaş ve esnafların yardımıyla sağlıyorlar. Umut yolcuları, banyo gibi temizlik ihtiyaçlarını ise bahçe sulaması için kullanılan sondaj suyundan faydalanarak gideriyor. Bazıları bir birlerini ilk defa bu yolculuk esnasında tanıyor, bazıları ailesini geride bırakırken, bazıları da eşini ve çocuklarını da alarak bu yolculuğa çıkıyor.


          ESNAF BU MANZARAYA SON VERİLMESİNİ İSTİYOR
Otobüs firma yetkilileri, her gün asgari 500 mülteci ve ya göçmen geldiğini söyleyerek, “Yıllardır otogarın çilesi bu manzara oldu. Bir ay değil, bir yıl değil, yıllardır aynı görüntü var. Burada yaşanan bu duru, beraberinde birçok sağlık sorunlarını da getirdi. Bu manzaraya son verilmesi buradaki bütün esnafın, firmaların ve yolcuların talebidir” şeklinde konuştu.


          BİR HAFTADA BİN 500 DÜZENSİZ GÖÇMEN
Temmuz’dan buya yakalanan düzensiz göçmen sayısı yaklaşık 3 binin üzerinde olurken, Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri,  temmuz ayında sadece yol kontrolleri sırasında, bir hafta bin 500’ün üzerinde göçmen yakaladı. Van üzerinden Türkiye'ye giriş yapan göçmenler, genellikle Pakistan, İran ve Afganistan uyruklu oluyor.Van Bölge Gazetesi