Van’da çiftçiler bahar için hazırlanıyor

Van’da, Ziraat Odaları tarafından yürütülen çalışmalarda çiftçiler, yakınlaşan bahar aylarında daha iyi ürün alabilmeleri ve bilimsel yöntemlerle tarım yapabilmeleri konusunda bilgilendiriliyor. Ziraat Mühendisleri, günde çok sayıda

SİYASET 6.01.2021 10:05:42 0
Van’da çiftçiler bahar için hazırlanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’daki Ziraat Odaları, kış aylarında da çiftçiye yönelik bilimsel ve teknik konulardaki bilgilendirmeleri sürdürüyor.
Ziraat Odaları mühendisleri, üç merkez ilçe ile diğer 10 ilçede çiftçiyi ziyaret ederek hem sorunlarını dinliyor hem ekim konusunda teknik ve bilimsel bilgilendirmelerde bulunuyor.

BAŞKALE’DEKİ FAALİYETLER

Van’da Tuşba, İpekyolu, Edremit, Gevaş, Erciş, Muradiye, Çaldıran ve Özalp ilçelerinin yanı sıra çiftçiye yönelik bilgilendirme çalışmalarının aktif olarak yürütüldüğü ilçelerden biri de Başkale.
Edinilen bilgilere göre, Başkale Ziraat Odası bünyesinde ücretsiz hizmet veren 5 tarım danışmanı, çiftçileri bilgilendiriyor.
Tarım danışmanlarının günde ortalama 5 mahalleyi ziyaret ederek çiftçi ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiği öğrenildi.

“EN AZ 300 ÇİFTÇİYE ULAŞIYORUZ”

Tarım danışmanlarından Ziraat Mühendisi Sibel Özdel, gerek yüz yüze görüşmelerle gerekse telefonla günde yaklaşık 300 çiftçiye ulaştıklarını söyledi. 
Çiftçileri, daha iyi ürün alması ve bilimsel yöntemlerle tarım yapabilmeleri konusunda bilgilendirdiklerini belirten Özdel, yürüttükleri çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bizler tarım danışmanları olarak gittiğimiz yerlerde o yörenin önde gelen ve alternatif olabilecek ürünler hakkında çiftçilere bilgi veriyoruz. Köy odalarında gerçekleştirdiğimiz eğitimlere çiftçimiz yoğun ilgi gösteriyor. Buğday, arpa, yonca, korunga gibi ürünlerde çiftçimize geniş bilgi veriyoruz. Hangi toprakta ne tür ürünler yetiştirilebilir, ürünün bakımı ve hasadı nasıl yapılacak, zararlılara karşı hangi ilaçla ne tür yöntemlerle mücadelede edilir gibi sorularının cevabını çiftçilere vermeye çalışıyoruz.” 

“HEDEFİMİZ BİRDEN FAZLA ÜRÜN”

 Başkale Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan da, düzenledikleri eğitim programları ve sahadaki yüz yüze çalışmalarla amaçlarından birinin de daha fazla ürün elde edilmesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Tarım danışmanlarımızın bilgilendirmeleri doğrultusunda hedeflerimizden biri de yılda birden fazla ürünün elde edilmesidir. Başkale Ziraat Odası olarak 5 tarımsal danışmanımız ile çiftçimize ücretsiz hizmet veriyoruz. Belirlenen takvime göre personelimiz odamıza başvuruda bulunan çiftlerin kaldığı adreslere giderek çiftçilere direkt olarak ulaşabilmektedir. Zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimizi köylerinde, mahallelerinde, arazilerinde ziyaret etmeyi, sorunlarını dinlemeyi, onlara çözüm üretmeyi, yardımcı olmayı, beraber çay yudumlamayı, sohbet etmeyi özledik. Temizlik, mesafe, maske kurallarına uyarak bu salgını el birliğiyle hep birlikte ve Allah'ın izni ile atlatacağız. O güzel günlere yeniden kavuşacağız.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi