Van Urartu Müzesi’nde açılış hazırlığı yapılıyor!

Van Kalesi yanında inşa edilen ve yapımı 2017 yılında tamamlanan, bir süredir de eserlerin sayım ve tanzim işlemlerinin sürdüğü Van Urartu Müzesi’nde son rötuşların yapıldığı öğrenildi. Ankara’dan gelen bir ekibin birkaç günd?

SİYASET 28.01.2019 13:07:42 0
Van Urartu Müzesi’nde açılış hazırlığı yapılıyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

2011 yılında yaşanan depremle tarihi Van Müzesi binası kullanılamaz hale gelince, 2012 yılında, Van Kalesi yanında Van Urartu Müzesi adıyla yeni bir müze binasının temeli atıldı.

Yapımı 2017 yılında tamamlanan, ancak uzun süredir açılışı beklenen ve turizme büyük bir katkı sağlayacağı belirtilen müze binasının açılışının, yüklenici firma ile yaşanan sorunlardan dolayı şimdiye kadar geciktiği ifade ediliyor. 

MODERN VİTRİNLER OLUŞTU

Şimdiye kadar yapılan vitrin çalışmalarında, eserlerin, klasik tanzim yerine, modern bir tanzimle sergilendiği ve konu anlatımlı bir vitrin oluştuğu belirtiliyor.

Bir tür eserden birkaç tane yerine, her türden sadece bir eser sergilenerek dönemin hikâyesine yer verildiği kaydediliyor. 
Verilen bilgilere göre, eserlerin tanzim yerleri de cam, taş, metal vb. gibi kendi içinde bölümlere ayrılıyor. 
Bu arada, müzeye, eserlerin korunması için bir adet nem dengeleme cihazının da sağlandığı ve yerleştirildiği öğrenildi. 

AÇILIŞ İÇİN EKSİKLER TAMAMLANIYOR

Açılış için müzede son hazırlıklar yapılıyor.
Edinilen bilgilere göre, geriye kalan eserlerin vitrinlere yerleştirilmesi ve müzenin açılışa hazır hale getirilmesi için Ankara’dan bir ekip geldi.
Ekip, Çarşamba günü eserleri yerleştirmeye başladı.

AÇILIŞ TARİHİ YAKLAŞTI!

Klasik eser sergisi yerine modern bir teknikle eserlerin sergilendiği Van Urartu Müzesi’nin, gelen ekibin eksikleri gidermesi ardından, Şubat ayı başında açılacağı belirtildi.  

MÜZEDE KAÇ ESER VAR?
Müzede, son eklenen eserlerle birlikte gereken sayım işlemleri henüz tamamlanmadığı için, 2017 eser sayımına göre bilgiler veriliyor. 
Aktarılanlara göre, Van Urartu Müzesi’nde envanterlik 8 bin, etütlük 22 bin, toplamda ise, 105 bin eser bulunuyor.

“MÜZE TURİZME BÜYÜK KATKI YAPACAK”

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir de, müzenin kısa bir süre içinde açılacağını belirterek, “Van Urartu Müzesi açılması durumunda özellikle yabancı turizme büyük bir katkısı olacak. Ciddi bir katılımla açılış gerçekleşirse, bu da dikkat çekici olacak. Ayrıca, yabancı turizm için biz Urartu adını çok kullanmalıyız, çok önemsemeliyiz, çünkü Urartu medeniyeti dünyanın başka bir yerinde yok” diye konuştu.

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi