Van TSO Başkanı Takva'dan Mimarlar ve Mühendisler odasına sert eleştiri

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, İran'ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin büyü hasar verdiği Başkale’deki köyler ile ilgili “Deprem olan köylerde ev değil tuzak hazırlamı?

SİYASET 3.03.2020 15:43:07 0
Van TSO Başkanı Takva'dan Mimarlar ve Mühendisler odasına sert eleştiri
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Başladede depremde 10 kişinin hayatını kaybettiği köylerde ev değil tuzak hazırlandığını söyleyen Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Teknik meslek odalarının siyaset dışında davranış sergilemedikleri ile ilgili eleştiri yapıyorum. Sosyalizmi nasyonalizmi bilirler, ideolojiyi bilirler, ancak bu kentin ilçelerinde ve köylerindeki konutların nasıl olduğunu bilmezler. Başkale’de depr olduğu için değil, yaşam koşulları, konut stoku ve insanların tercihleri bizleri böyle bir sonuçla karşı karşıya bırakmıştır” dedi

. “TEKNİK MESLEK ODALARI SİYASET DIŞINDA BİR DAVRANIŞ SERGİLEMİYORLAR”

Başkale’de yaşanan depremler sonrası hayatını kaybeden vatandaşlar ve ortaya çıkan mağduriyeti de anlatan Başkan Takva, “Başkale’nin de bir ekonomik maliyeti var. Ben 150 köye gittim daha önce. Çoğunda da konakladım. Oradaki konutlara ve yaşam alanlarına baktım. Orada insanlar çocuklarına, hayvanlarına tuzak hazırlamışlar. Orada sağlam bir konut yok. O köylerdeki yapı stokla tamamıyla kerpiç evler üzerine oluşturulmuş. Biriket evler yapılmış ancak gerekli altyapı hazırlanmadan,dar bir yöntemle geçiştirilmey çalışılmış. Yıkımlar olduğunda da bir birine bağlantılı olmayan duvarlar direkt yıkılmış. Bu bir tuzaktır. Geçen olağanüstü Meclis Toplantımızda da söyledim. Mimarlar Odası, Mühendisler Odası ve bazı meslek odaları Nuh Tufanını bilirler, 124 bin peygamberin yaşadığını bilirler, pozitif akımları bilirler, ideolojik derinlikleri, Kürtlerin tarihini, Türklerin tarihini, Osmanlı’yı bilirler ama Başkale’deki evlerin nasıl iyileştirileceği konusunda tek bir raporları dahi yoktur. Bu bir eleştiridir. Özellikle teknik meslek odalarının siyaset dışında davranış sergilemediklerinin göstergesi olan bir tespittir. Hazırlamış oldukları tek bir raporlarının dahi olmadığını bilirler, ancak her konuşmada fay hattı üzerindeki konutlar dönüştürülsün derler.” ifadelerine yer verdi.

“TEKNİK MESLEK ODALARI SAHADA TESPİT YAPMALILAR”

Sahada depremle ilgili iyi bir tespitin yapılması gerektiğini kaydeden Takva, “Bu şehrin mühendisi, mimarı, belediyesi yok mu? Cumhuriyet kurulduğundan bu güne kadar Başkale Belediyesi oradaki insanlar için ne yapmış? 5 şiddetinde bir depremle insanlar ölm mi? Orada, deprem oldu diye insanlar ölmemiştir. Oradaki yaşam koşulları, konut stoku ve insanların tercihleri, sonucun bu hale gelmesinde bir etkendir.

Bu durum uzun zamandır böyledir. O hat üzerinde depremler olmaya devam edecek ne yazık ki bu bakış açıs ve mevcut durumun dönüştürülmemesi sonucunda insanlar hayatını kaybetmeye devam edecekler. Yetkililer sahada tespit yaparak ilgililerle paylaşmalıdır. Çünkü bu insanlar sorumludur. Orada 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 66 kişi yaralanmış, 1'i yoğun bakım olmak üzere yaralılardan 12'sinin de tedavisi devam ediyor. Deprem üssü o köylerden 200 kilometre uzaklıkta. Ayrıca, bu depremlerd 376 ev, 447 ahır ve 65 depo yıkıldı. 600’ün üzerinde de hasarlı yapı bulunuyor. Yıkılan ahırlar sonucunda 3 bin 329 küçükbaş, 72 büyükbaş hayvan telef olmuş.” şeklinde konuştu. Kaynak: Van Postası Gazetes