Van TSO Başkanı Takva: 3 katına çıkan vergilerle firmalar iflasın eşiğinde

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Vanlı tüccarı ciddi kayıplara uğratan bakanlığın aldığı karara te göstererek Firmaların iflasın eşiğinde olduğunu söyledi.

SİYASET 18.05.2020 17:46:33 0
Van TSO Başkanı Takva: 3 katına çıkan vergilerle firmalar iflasın eşiğinde
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, "Önceden alınan tonlarca karpuz şu anda vagonlarda bekliy ve çürüme tehlikesi altında. Tebliğden önce yurda giriş yapan mallara muafiyet şart! Tüccarımız mağdur olmamalı" dedi.

Koronavirüs süreciyle birlikte İran ile ticari ilişkilerin minimum seviyeye düştüğü süreçte, kontrollü bir şekilde sadece tren ile getirilen meyve ve sebze sevkiyatı sürerken Bakanlığın aldığı karar Vanlı tüccarı ciddi kayıplara uğrattı. Bakanlık 15 Mayıs 2020 tarihinde gece yarısı yayınladığı bir tebliğ ile karpuzdaki ithalat vergisini yüzde 300 oranında artırdı. Bir anda uygulanan o zam, uzun süredir ticaret yapan ve halihazırda tonlarca karpuzu Van’a getiren tacir-tüccarı adeta iflasa sürükledi. Kapıda geçirilip kente getirilen karpuzlar Van garında adeta çürümeye terkedildi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “önce yurda giriş yapan mallara muafiyet şart! Tüccarımız mağdur olmamalı! Ayın 15’i gece yarısı; Ticaret Bakanlığı tebliğ yayınlıyor. Karpuz ithaline gözetim uygulanıyor.

Vergi %300 artıyor. İthalatçı güvenmiş önceden malı almış, kapıdan giriş yapmış, özet beyan açmış, analize gitmiş, sonuç doğru çıkmış! Şimdi yeni tarifeden ödeme yap deniyor. Ticaret Bakanlığının 15 Mayıs gece yarısı tebliği ile mağdur olan üyelerimiz çare arıyor! İthal edilen karpuz yurda alınıyor, özet beyan açılıyor, analizler temiz çıkıyor, gece yarısı gözetim kararı ile verg katına çıkıyor! Firmalar iflasın eşiğinde! Bu ürünlere muafiyet şart. Yetkililere ulaşılmıyor, biz buradayız ve üyelerimizin yanındayız Ciddi bir haksızlık yapılıyor! Mağduriyetin önlenmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.