Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin: Esnaf, borcunu ödeyemiyor!

Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (Van SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin, Van’da yapılandırma yapmış olmasına rağmen bir çok esnafın borcunu ödeyemediğini ve bundan dolayı da ya kepenk indirdiğini ya da kapanmanın eşiği

SİYASET 10.12.2019 11:06:58 0
Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin: Esnaf, borcunu ödeyemiyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

"VAN BAŞTA GELİYOR"

Van’da esnafın yaşadığı ekonomik sıkıntıya ilişkin açıklamalarda bulunan Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, ülke genelinde en çok işyeri kapanan iller arasında Van’ın başta geldiğini söyledi.

Bunun resmi rakamlardan oluştuğuna dikkat çeken Şahin, şöyle dedi:  

“Basında okumuştum; Türkiye’de en çok işyerleri kapanan illerin başında Van geliyor. Tabi bu resmi olan bir sonuç, bir de gayrı resmi olanlar var. Vergi Dairesine başvurusu olmayan birçok işyeri kapanmış, yani atıl duruma düşmüş birçok işyeri söz konusu.”

1000 DOLAYINDA İŞLEVSİZ İŞYERİ

Esnafın önemli bir kısmının borçlarını ödeyemez durumda olduğunu ve sürekli bu yönde bilgiler aldığını belirten Şahin, şunları söyledi:

“Şu anda Van’da yüzde 70 oranında esnaflar borçlarını ödeyemez duruma düşmüşler. Bu nedenle de birçok işyeri kapanmış, birçok işyeri de kapanma noktasına gelmiş. Hiçbir gelir gideri olmayan onlarca şirket var şu anda Van’da. Tüm meslektaşlarıma soruyorum, her meslekten 10-15 tane firma var, 150-200 kişi düşünün, topladığınız zaman nereden bakarsanız 1000’e yakın da işlevsiz hale gelmiş işyeri var. Hiçbir faaliyeti olmayan, hiçbir geliri olmayan işyerleri var şu anda Van’da. Ama elimizde net rakamlar yok. Bunlar göreceli piyasa rakamları. Taksitlendirmeden faydalanmayıp vergi borçlarını ödemeyen yüzde 70 dolayında esnaf işyerlerini kapatmış ya da kapatmanın eşiğinde. Taksitlerini ödemeyince cezalı duruma düşmüş bunlar.”

VAN İÇİN YAPILANDIRMA ÇÖZÜMÜ

Kısa vade için çözümü, özel olarak Van için TBMM’de ele alınacak bir yapılandırmada gördüklerini söyleyen Şahin, şu öneride bulundu:

“Van’daki bu durumu ortadan kaldırmak için vergi borçlarının ertelenmesi gerekiyor. Kısa vadede bir önlem olarak düşünülebilir. TBMM’de kesinlikle bu yönde bir yapılandırmanın olması gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılandırma olmasa kapanan yerler daha da olacak. Şu anda bazı şirketler borç kâğıdı alamıyorlar, kaçırmışlar, ihaleye giremiyorlar, beni her gün arıyorlar, ne yapacağız diye. Dolayısıyla esnafın beklentisi var, Van ile ilgili bir yapılandırma şarttır. En azından esnaf önünü görebilsin. Firmaların çoğu sıkıntı yaşıyor şu anda.”

AÇILAN ŞİRKET SAYISI DAHA FAZLA

Bu arada, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın tespitlerine göre, Van’da 2019 yılı içinde 438 şirket açılırken, 115 şirket de kapandı.

Buna göre, 2019 yılının Ocak-Eylül ayında 259 şirket, 4 kooperatif ve 175 gerçek kişi işletmesiyle toplamda 438 şirket açılırken, 43’ü şirket, 6’sı kooperatif, 66’sı gerçek kişi işletmesi olmak üzere 115 şirket de kapandı. 

Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi