Van Sigortacılar Derneği Başkanı Şükrü Üzal: "Komisyon oranlarımız yükseltilirse, istihdama katkımız artar"!

Van Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Üzal, sigorta acentelerinin komisyon oranlarının düşürülmesinin kendilerini ekonomik anlamda sıkıntıya soktuğunu belirterek, "Komisyon oranlarının eski orana yükseltilmesini

SİYASET 12.03.2019 09:33:32 0
Van Sigortacılar Derneği Başkanı Şükrü Üzal: "Komisyon oranlarımız yükseltilirse, istihdama katkımız artar"!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Üzal, yaptığı açıklamalarda, acentelerin yaşadığı sıkıntıların başına ekonomik koşulları alırken; “Sigorta şirketleri her hangi bir tasarruf yaptıkları zaman önce sigorta acentesinin komisyonunu düşürüyor. Daha önce biz yüzde 15 komisyon alırken, şimdi bu oran yüzde 6’ya kadar düştü. Bu yüzdelik, bir acentenin ofis giderlerine yetmeyecek kadar küçüldü. Bu sıkıntının aşılması için çalışmalar yapılıyor ancak, sigorta şirketleri ekonomik koşullar gerekçesiyle buna çok yanaşmıyorlar. Temennimiz, komisyon oranlarının bir an önce eksi düzeye yükseltilmesidir, çünkü biz istihdama öncülük ediyoruz. Komisyon oranlarımız yükselirse istihdama katkımız daha da artar” ifadelerini kullandı.

ACENTE SAYISI

Van Sigortacılar Derneğine bağlı acente sayısı hakkında bilgi veren Üzal, şunları söyledi; “Bizim Van ve ilçeleri dahil kayıtlı 132 sigorta acentemiz  var. 132 acentemizden 81’i faal olarak çalışıyor, diğerleri acentelik alamadıkları için resmi kayıtları var fakat acentelikleri olmadığı için tâli olarak çalışıyorlar. Bunlar için girişimlerimiz oldu, bir kaç tanesine acentelik verildi, diğerleri halen acentelik alamadıkları için bekliyorlar. Bu sorunun çözümü için girişimlerimiz var. İnşallah en kısa zamanda çözülecek. Bölgemizde olmayan bir çok sigorta şirketleri ile görüşüyoruz, bunlardan 4 tanesi bölgemize geldi. 2 tanesi de çok kısa zamanda bölgemize gelecek. Acenteliği olmayan arkadaşlarımız da onlardan faydalanacak. Derneğimize kayıtlı acente sayımız şuanda 42'dir, diğerleri neden kayıtlı değil derseniz, sebebi şu; Genel kurulu bekliyoruz, ortak karar alıp üye yapmak istiyoruz. Derneğimize kayıt olmak için arkadaşlarımızın yüzde 80’ninin müracaatları var.”

“EKONOMİK OLARAK SIKINTILI DURUMDAYIZ"

Sektörlerinin istihdama katkısından da söz eden Üzal, şöyle devam etti; “Acenteler en büyük istihdam kaynağıdır. Örneğin bir sigorta acentesinde mutlaka 2 sigortalı personel çalışıyordu, bunun dışında staj gören okul öğrencilerini hem kış hem de yaz mevsiminde istihdam ediyorduk. Mesela şuan meslek liselerinde eğitim gören son sınıf öğrencileri acentelerimizde çalışıyor, yaz mevsiminde ise meslek yüksek okulu öğrencilerini istihdam ediyoruz. Zira bunların bu eğitimi alması zorunludur. Fakat son ekonomik koşullar  bizi de küçülmeye yöneltince acenteler yanlarında çalışanların bir kısmını çıkarmak zorunda kaldı. Ve biz artık ofis giderlerimizi karşılayamaz duruma geldik.”

“GENİŞ YELPAZELİ SİGORTA HİZMETİ VERİLİYOR”

Sigorta acentelerinin müşterilerine vermiş olduğu hizmetleri de sıralayan Üzal; “Sigorta acenteleri 5864 sayılı kanunla kurulabiliyor. Fiziki şartlar ön planda tutuluyor. Bu şartlar oluştuktan sonra bir sigorta şirketinde, sigortayla ilgili aklınıza gelen her türlü hizmet veriliyor. Halkımız arasında, sadece trafik ve kasko hizmeti verildiği şeklinde algılanıyor ama deprem sigortasından yangın sigortasına kadar, bireysel emeklilikten afet sigortalarına kadar, sağlık sigortasından risk sigortalarına kadar her türlü sigorta hizmeti acentelerimiz tarafından veriliyor.” dedi.

"AÇILANLAR VE KAPANANLAR VAR"

Van Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Üzal, yeni açılan ve kapanan acenteler olduğunu da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü; "Yeni açılan acentelerimiz var, şuan Van TSO’ya müracaat eden 2 tane acente var. Bunlar da onaylandıktan sonra resmi faaliyete geçebilecekler. 3 tane kapanan, 2 tane de kapanmak üzere müracaat etmiş acentemiz bulunuyor. Bunun da sebebi piyasanın durgun olması ve acente gelirlerinin düşmesi. Yani ekonomik koşullar.”

“DÜZLÜĞE HEP BERABER ÇIKACAĞIZ”

Üzal, sektöre ilişkin açıklamalarını şu sözlerle tamamladı; “İlimizde sigorta acentelerinin yaşadığı en önemli sıkıntılardan birisi, sigorta acenteliklerinin alınamamasıdır. Bilhassa 2011 depremi ve daha sonra ülkemizde meydana gelen terör olaylarından dolayı sigorta şirketlerinin bir kısmı bölgemizden çekildi. Bir kısmı da bölgemize teminat vermemeye başladı. Bu sebeple gelirlerimiz düştü. Yaptığımız çalışmalar sonucu sigorta şirketlerinin bölgemize bakış açısı değişti diyebiliriz, artık daha sıcak bakıyorlar . Acentelikler verilmeye başlandı ama bizim istediğimiz düzeyde değil. Zira acenteliği olmayan bir çok arkadaşımız var. Biz bölgemizi; sigorta şirketlerini yerinde ziyaret ederek anlattık. Onlardaki yanlış algıyı değiştirdik. Akabinde bölgemize girmeye başladılar hatta hiç girmem diyen şirketler bile bugün bölgemize girmek üzeredir. Acentelik sorunumuz vardı bunu kısmen çözdük. İnşallah tamamen çözeceğiz, sıkıntılarımızın en önemlilerinden biri de dediğim gibi ekonomik. Ama İnşallah düzlüğe hep beraber çıkacağız. Tabi bu sıkıntılar sadece bizim sektörle sınırlı değil, tüm sektörlerde bu sıkıntılar var. Temennimiz İnşallah ülkemiz gerçek refaha kavuşur, bizler de rahat nefes alırız...”  Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: