Van OSB Başkanı Aslan: Yerel üreticiler desteklenmeli

Türkiye’nin ekonomik olarak sarsıntılı bir süreçten geçtiği bir dönemde Van sanayisi de zor günlerden geçiyor. Turizm pazarının esnafı, tüccarı bir nebze ayakta tuttuğu dönemde sanayiciler ise büyük sıkıntılar yaşıyor.

SİYASET 27.08.2019 14:11:05 0
Van OSB Başkanı Aslan: Yerel üreticiler desteklenmeli
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye’nin ekonomik olarak sarsıntılı bir süreçten geçtiği bir dönemde Vansanayisi de zor günlerden geçiyor. Turizm pazarının esnafı, tüccarı bir nebze ayakta tuttuğu dönemde sanayiciler ise büyük sıkıntılar yaşıyor.

Maliyetlerden, üretime kadar tüm giderleri artan Van sanayicileri bu zor süreçten buna rağmen direnmeye çalışsa da üretim kapasiteleri ciddi oranda düştü. Konuyla ilgili gelinen durumu  paylaşan VanOrganize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, üretim durumunu, Van’a verilen yatırım sözlerini ve yeni dönemi anlattı. Aslan, yatırım için söz verip gelmeyenlerin olduğuna dikkat çekerken yeni yatırımcılara da tam destek çağrısı yaptı. Bir kaç yıl öncesinde teşvik ve destek programları ile ilgi odağı olan Van, arada yaşanan çatışmalı ve sıkıntılı süreçte büyük kayıplar yaşadı. Sadece güven ortamının bozulması değil aynı zamanda geçtiğimiz yıldan beri etkili olan ekonomik krizden de etkilenen kent, üretim konusunda ayakta kalma mücadelesi veren üreticilerle doldu.

Yeni yatırımcıların gelmediği, mevcut üreticinin ise zor şartlarda direndiği Van’da üretim kapasiteleri yüzde 40’lara kadar düştü. Bir dönem teşviklere ve desteklere güvenerek Van’ı yatırım sözü veren onlarca firmanın Van’a yatırım yapmak için gelmemesi dikkat çekerken buna rağmen OSB’nin yatırımcı çağrıları devam etti. Tekstil’in yükselişe geçtiği ve Van OSB’nin Tekstil Kent ikinci etabı için hazırlandığı süreçte Van OSB başkanı mevcut durumu yorumladı. Vanlı üreticinin mevcut süreçte yaşadığı zorluklara vurgu yapan Aslan, bu noktada kentteki kurum, kuruluşlar ve herkesin yerel üreticiyi desteklemesi gerektiğine vurgu yaparken, bunun kent adına bir sorumluluk olduğuna vurgu yaptı.

Bir kaç yıl öncesinde teşvik ve destek programları ile ilgi odağı olan Van, arada yaşanan çatışmalı ve sıkıntılı süreçte büyük kayıplar yaşadı. Sadece güven ortamının bozulması değil aynı zamanda geçtiğimiz yıldan beri etkili olan ekonomik krizden de etkilenen kent, üretim konusunda ayakta kalma mücadelesi veren üreticilerle doldu. Yeni yatırımcıların gelmediği, mevcut üreticinin ise zor şartlarda direndiği Van’da üretim kapasiteleri yüzde 40’lara kadar düştü. Bir dönem teşviklere ve desteklere güvenerek Van’ı yatırım sözü veren onlarca firmanın Van’a yatırım yapmak için gelmemesi dikkat çekerken buna rağmen OSB’nin yatırımcı çağrıları devam etti.

Tekstil’in yükselişe geçtiği ve Van OSB’nin Tekstil Kent ikinci etabı için hazırlandığı süreçte Van OSB başkanı mevcut durumu yorumladı. Vanlı üreticinin mevcut süreçte yaşadığı zorluklara vurgu yapan Aslan, bu noktada kentteki kurum, kuruluşlar ve herkesin yerel üreticiyi desteklemesi gerektiğine vurgu yaparken, bunun kent adına bir sorumluluk olduğuna vurgu yaptı.

YATIRIM GÜCÜ DÜŞÜYOR...

Türkiye’nin son bir yıl içerisinde ekonomik anlamda bir daralma yaşandığına değinen Aslan, son dönemde yaşanan ekonomik daralma ile birlikte enflasyonun yükselmesi, döviz haraketliliğin yüksek seviyede seyretmesiyle birlikte yatırım gücünün düşmesine neden olduğu vurguladı. Aslan, “Dünya’da yaşanan ekonomik savaşlar, ülkemizin jeopolitik konumu, son dönemde orta doğuda yaşanan gelişmeler ülkemizin ekonomisini etkilemektedir. Ayrıca Türkiye’nin son dönemde yaşadığı ekonomik daralma, yatırım gücünün düşmesine endeksli olarak istihdamı olumsuz etkilemektedir.”

VAN’DAKİ FABRİKALAR ÜRETİM SEVİYELERİNİ DÜŞÜRDÜ! “

İl olarak ekonomik daralmadan bizlerde etkilendik ama bir yıllık süre içerisinde sanayi bölgemizde ekonomide yaşanan gelişmelerden dolayı bir iki sıkıntı dışında firma ya da iş yeri kapanmadı. Organize Sanayi Bölgemiz, şu an ayakta, üretimlerine devam ediyor, sadece üretim seviyelerinde düşüş yaşandı. İki yıl önce yüzde 70-90 kapasitesiyle üretim yapan firmalar bugün ise, yüzde 40-50 seviyelerine inerek üretim yapıyor.” diye belirtti.

“YEREL FİRMALARIN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR!”

Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan firmaların kalite ve fiyat anlamında bölgeye hükmedecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden Aslan, “Üreticilerimizin kapasite, kalite ve fiyat olarak ideal bir üretim yapmaktadır. Bölge’nin en ideal üretimleri burada yapılması yanı sıra bizim sadece üretimlerimize pazar yaratacak eksikliklerimiz var. Üreticilerimiz pazar noktasında sıkıntı yaşamazsa, üretim kapasitemiz ve yeni iş alanları kurulmasına vesile olacaktır. Burada yerel yönetimler, kamu tarafı ve siyasi aktörler yereli desteklemesi lazım. Sanayi ve üretim tesislerimizde üretilen ürünlerin yerelde tercih edilmesi gerekiyor. Yerel üretimler; halk, yerel yönetimler, kamu ve sivil toplum örgütleri her alanda yerelde üretilen ürünlerin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda bir adım atılması gerektiğine inanıyorum. Bölge’nin kalkınması ve büyümesi için yerel üretimler desteklenmelidir.” diye ifade etti.

“İLİMİZDE HERKESİN ÜZERİNE İŞ DÜŞÜYOR, AYNI GEMİDEYİZ”

Organize Sanayi Bölgesi’nde alt yapı ve üst yapıda iyileştirme yaptıklarını ifade eden Aslan son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi bölgemizin alt yapılarını iyileştirmeye çalışıyoruz. İnsanların daha iyi bir ortamda üretim yapabilmeleri adına elimizden geleni yapıyoruz. İlimizde herkesin üzerine iş düşüyor, aynı gemideyiz. Hepimiz elimizi taşın altına koymamız lazım. Ülkemizin, bölgemizin ve ilimizin kalkınması ve müreffeh toplum olabilmesi için herkesin çaba sarf etmesi lazım.” şeklinde konuştu.

VAN’A GELME SÖZÜ VEREN BİR ÇOK FİRMA GELMEDİ!

Son dönemde Organize Sanayi Bölgesi’ne başvuru yapan firmalara değinen Aslan geçtiğimiz yıllarda Van’a olan yoğun ilgiyi de değerlendirdi. Bir dönem onlarca firmanın yatırım sözü vermesine rağmen son dönemlerde ciddi bir yatırım olmaması konusunun tartışıldığı süreçte Aslan, bu yatırım sözlerinin karşılık bulup bulmadığını da yorumladı. Aslan konuyla ilgili olarak: “Sanayi bölgemize başvuru yapan firmalar oldu, aldık, taradık ve iletişim sağlayabileceğimiz bütün kanalları kullandık. Firmalarla yüzde 80 iletişim sağladık. Yeniden talep aldık. Bu talepleri aldık değerlendirdik. Firmaların bazıları kendi isteği doğrultusunda vazgeçti, bir kısmı ise yatırımlarını ertelediklerini beyan etti. Geriye kalan firmalara yer tahsisi yapmamıza rağmen gelmediler.”

“ÜRETİM YAPACAKLARA HER KONUDA DESTEK VERECEĞİZ”

Van’da hala yatırım yapmanın cazip ve kazançlı olacağına dikkat çeken Aslan, konuyla ilgili olarak bir çağrı yaparak, “OSB Yönetimi olarak, üretim yapacak olan arkadaşlarımızı arayıp, davet ediyoruz. Bölge’de, ilimizde ve yurt dışında sanayi bölgemizde yatırım-üretim yapmak isteyen bütün yatırımcılara sesleniyorum: Sanayi bölgemiz alt ve üst yapı çalışmaları tamamlanmış bir şekilde yatırıma hazır olduğunu buradan duyurmak istiyorum. Yönetim olarak da yatırım yapmak isteyen firmalara her konuda destek vereceğimizi ve her türlü kolaylığı sağlayacağımızı buradan belirtmek istiyorum.” Şeklinde konuştu.

 ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/SONER İZGİ-