Van esnafı ‘Kış’ın bereketli geçmesini bekliyor

Önceki yıl yaşanan büyük durgunluğun aksine bu yılı başta İranlı turistler olmak üzere yabancı ve yerli turistlerden dolayı bereketli geçiren Van, sezon kapanırken şimdi de kış sezonu için hazırlık yapıyor.

SİYASET 28.10.2019 16:13:48 0
Van esnafı ‘Kış’ın bereketli geçmesini bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Önceki yıl yaşanan büyük durgunluğun aksine bu yılı başta İranlı turistler olmak üzere yabancı ve yerli turistlerden dolayı bereketli geçiren Van, sezon kapanırken şimdi de kış sezonu için hazırlık yapıyor. Özellikle İranlı turistlerin piyasaya büyük canlılık kattığı ve ekonomiye can suyu olduğu sezonun ardından ülke genelindeki krizden en az zararlı çıkma mücadelesi verirken aynı hareketliliğin kışın da sürmesi bekleniyor. 

izmir bayan escort

Şehrivan’a konuşan vatandaşlar yaz aylarının ayrı kış aylarının ayrı bir hareketliliği olduğuna vurgu yaparken Kış aylarında da iyi bir sezon geçirmek istediklerini belirtti. Kurumsal mağazalara olan talebin ve mağaza sayılarının her geçen gün arttığı son seneler içerisinde Van esnafı da kent ekonomisinde oluşan hareketliliklerden payını almak istiyor. Gelen yabancı konuklar başta olmak üzere vatandaşların da yerli esnafa nazaran daha çok tercih ettiği büyük mağazalar her ne kadar esnafın işlerini durgunlaştırsa da Van esnafı ‘Herkes nasibini yer’ anlayışını elden bırakmıyor. Yaz sezonunu geride bırakarak Kış sezonunun etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlayan esnaf Yaz sezonunda beklentilerini karşılayamayınca gözünü Kış’a dikti. Özellikle mevsim geçişlerinde vatandaşların ihtiyaç duyduğu ürünlerde değişiklikler oluştuğunu dile getiren esnaf bunun tüm mevsim geçişlerinde yaşanan bir durum olduğunu ve insanların Kış’a hazır bir şekilde girmek için ister istemez alışveriş yaptıklarını dile getirdi. Bu sayede yaşanacak küçük çapta bir hareketliliğin bile ekonomik anlamda kendini hissettirebileceğini belirten esnaflar Şehrivan’a yapmış oldukları açıklamalarda Kış’a hazır olduklarını ve Kış’ın verimli geçmesini umduklarını ifade ettiler.

YERALTI ÇARŞISI ESKİ CAZİBESİNİ YİTİRDİ…

Mevsim geçişlerinde insanların ihtiyaç duydukları ürünler farklılaşmaya başladığı için kısmen de olsa hareketlilik yaşanabileceğini belirten Aktif Giyim yetkilisi Naci Erörs “Yıllardır giyim sektöründe vatandaşlara hizmet vermekteyiz. Tabi durgun dönemler de oldu, canlı geçen zamanlarda oldu. Bu yaz sezonunu yavaş yavaş geride bırakırken beklentilerimizi tam anlamıyla karşılayabildiğimizi söylemek ne yazık ki mümkün değil. Bunun aslında birçok sebebi var diyebiliriz. Sonuçta günden güne gelişen bir şehirde yaşıyoruz. Yeni alışveriş merkezleri yeni mağazalar ve büyük markaların sayıları sürekli artıyor.”

KIŞIN KISMEN DE OLSA BİR HAREKETLİLİK OLACAK

Biz de yer altı çarşısında esnaflık yapan insanlarız. Yer altı çarşısının da malumunuzdur ki çok uzun bir geçmişi var. Cadde üzerinde bulunan imkânlar arttıkça tabi bize olan rağbet de azalıyor. Ama herkesin belli bir müşteri kesimi var biz Kış mevsiminin tam anlamıyla kendini hissettirmesi ile birlikte işlerimizde kısmen de olsa bir hareketlilik olacağını düşünüyoruz. Bu sadece Kış mevsimine özel bir durum değil. Yaz sezonunun açılması ile birlikte de insanlar kışlıklarını bir tarafa bırakıp yaz alışverişlerine çıkıyorlar ve o zamanlarda da yine kısmi bir hareketlilik oluşuyor.” Şeklinde konuştu.

İRANLILAR’IN VAN PİYASASINA KATKISI BÜYÜK OLDU!

Yabancı konukların yerli esnafa olan taleplerinin bir kere alışveriş yapıldıktan sonra arttığını belirten Aymen Giyim Yetkilisi Zeki Yıldızdal kış sezonuna hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Her fırsatta aslında söylediğimiz gibi İranlıların Van ekonomisindeki pastaya büyük bir katkı sunduğu aşikârdır. Biz yerel esnaflar olarak her ne kadar büyük mağazalara göre bu pastadan daha az pay alsak da sunmuş oldukları katkılar bizleri ayakta tutuyor. Öte yandan buraya gelen yabancı konukların da hepsinin yer altı çarşısının varlığından ve burada sunulan imkânlardan tam anlamıyla haberdar olmadığını görüyoruz.”

ESNAF KIŞ SEZONUNA DA HAZIR

Yerli esnafa alışan buralardan alışveriş yaban yabancı konuklar bir geldiklerinde tekrar gelmek istiyor. Kış sezonunun da bu anlamda bir hareketlilik katacağını düşünüyorum ekonomik anlamda. Sonuçta insanların yazın ellerinde mevcut olan ürünler ile kışın ihtiyaç duydukları ürünler bir olmuyor ve ister istemez kendilerini alışveriş yaparken buluyor. Bu sektörlerin tümünde aynı şekilde geçerli olan bir durum ve bizler de bu noktada kış sezonu için hazırlıklarımızı tamamlamış durumdayız.”

“KIŞ AVANTAJA DÖNÜŞÜR”

Esnafların içerisinde bulundukları döneme kadar olan zaman dilimi içindeki durgunluğu atmak adına sorunlarının giderilerek kış sezonun avantaja çevirebileceklerini düşünen Nisa Giyim Yetkilisi ise “İşlerimizin genel anlamda durgun olduğunu söyleyebilirim. Bizim işlerimizi yürüttüğümüz yer altı çarşısı belediyenin kontrolünde olan bir çarşı ve biz sözleşme sürelerimiz bitince bu sözleşmeleri yenileyerek de ciddi ödemeler gerçekleştiriyoruz. Fakat yapmış olduğumuz ödemeler çarşının potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda birbirine denk gelmiyor diye düşünüyorum. Örneğin alışveriş yapan insanlar arasında çocuklu olan da var engelli olan da var. Yani demek istediğim kış geliyorken artık kendini tam anlamıyla hissettirmeye başlamışken yerli esnafın talepleri göz önünde bulundurularak esnafın bu kışa hazır bir şekilde girmesini sağlamalılar. Gördüğünüz gibi biz tüm kışlık ürünlerimizi satışa hazır bir şekilde tezgâhlara ve vitrinlere sunmuş durumdayız ama ne gelen var ne giden. Umarım Kışa tam anlamıyla girdikten sonra da bu tablo yerine daha canlı bir Pazar görebiliriz.” İfadelerini kullandı.

ARDINÇ: KIŞTAN BEKLENTİMİZ VERİMLİ GEÇMESİDİR

Süleyman Ardınç adlı esnaf, ekonomide durgun bir sezon geçirdiklerini ve kış sezonun tam anlamıyla başlamadığını ifade etti. Ardınç, “Ülkemizde ve ilimizde genel olarak sıkıntılı bir süreçten geçtik, geçiyoruz. Fiyatların yükselmesi bizleri olumsuz etkiledi. İnsanlar alışveriş yapmaktan çekiniyor, evdeki hesap çarşıya gerçek anlamda artık uymuyor. İlimizdeki yaz dönemini ele alırsak yabancı turistlerin etkisiyle piyasa biraz rahatlasa da gerçek anlamda bizleri tatmin edecek bir sezon geçirdiğimizi söylemek mümkün değil, ancak yabancı turistlerin ekonomiye etkisi çok olduğunu söyleyebilirim. Yaz sezonunu geride bıraktık, kış kapıya dayandı ama piyasa açısında kış sezonunun tam açılmadı. Hala havaların bir sıcak bir soğuk olması insanlar alışveriş yapmıyor. Kış sezonun tam anlamıyla açılması bir ayı falan bulacaktır. Beklentimizi kış sezonunun verimli geçmesidir” dedi.

MEVCUT EKONOMİK SIKINTILARDAN DOLAYI ZOR GÜNLER GEÇİREN ESNAFLAR DA VAR…

Salih Duman adlı esnaf, kış sezonun tam manasıyla başlamadığını ve beklentilerinin olduğunu söyledi. Duman, “Ekonomide yaşanan sıkıntılardan yola çıkarsak yerli küçük esnaf bundan olumsuz yönde etkilendi. Yaz sezonu durağan geçti, işletmemde temel ihtiyaç satmamdan dolayı pek bizi etkilemese de dolaylı yollardan bizler de etkiledik. Ekonominin bu şekilde olması hem esnafı hem de vatandaşı zora soktu. Temennim bir an önce bir şeyler yapılması ileride esnafı zora sokmayacak adımların atılmasını bekliyoruz. Özellikle çevrem de bulunan konfeksiyon ürün satan esnaf bundan fazlasıyla etkilendi. Kış sezonu tam manasıyla başlamadı. Umuyoruz ki kış sezonun esnafa yarayacak şekilde geçmesini bekliyoruz” diye belirtti.

ORTAK GÖRÜŞ: KIŞ SEZONUNDAN BEKLENTİMİZ YÜKSEK!

Sadık Saçıntı adlı esnaf, kış sezonun başlamasıyla piyasada bir hareketlilik yaşandığını ve eskiye oranlar beklentilerin altında geçtiğini ifade etti. Saçıntı, “Kış sezonu başladı ama havaların tam soğumasıyla piyasaların canlanacağını düşünüyoruz. Alışveriş yapan bir kesim var ama insanlar hala havaların soğumasını bekliyor. Eskiden insanlar kış alışverişlerini havaların soğumadan yaparken şimdilerde ise insanların karın yağmasını ve havaların soğumasını bekliyor. İnsan eskiye oranla alışveriş yapamıyor, alım gücü düştü. Buna rağmen Kış sezonundan beklentimiz yüksek, inşallah beklentimizi karşılayacak bir sezon geçiririz” şeklinde konuştu.

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAMİT KARAKUŞ-