Van'da “Uyum Buluşmaları” toplantısı

Van’da, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler (BM) Göç Kuruluşu (IOM) işbirliği ile “Uyum Buluşmaları”nın 18.'si düzenlendi.

SİYASET 2.05.2019 21:09:28 0
Van'da “Uyum Buluşmaları” toplantısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya, Van Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Van İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca ve Van’da bulunan uluslararası koruma statüsündeki yabancılar çocuklarıyla birlikte katıldı. Daha önce, Antalya, Alanya, İzmir, Ankara, Gaziantep, Bursa, Uşak, Sakarya, Kocaeli, Mardin, Şanlıurfa, Konya, Adana, Mersin, Aydın, Muğla ve İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıların 18.'si olan Van toplantısında “Uluslararası Koruma Statüsündeki Yabancıların Hak ve Yükümlülükler” konusu konuşuldu.

TOPLANTI İÇERİĞİ
Açılışın ilk konuşmasını yapan BM Göç Kuruluşu Proje Asistanı Zana Erdoğan, “Uluslararası Koruma Statüsündeki Yabancıların Hak ve Yükümlülükleri” konu başlığıyla yapılan toplantıya ilişkin olarak bilgi verdi.  
Erdoğan, aynı tarzda çeşitli illerde toplantılar yapıldığını ve gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını ifade etti.

“SORUMLULUĞUMUZ FAZLA”
Van İl Göç İdaresi Müdürü Cuma Omurca da yaptığı konuşmada, Van’a gelen yabancı göçlerle ilgili olarak yapılan çalışmaları anlattı. 
Büyük bir fedakârlıkla çalıştıklarını belirten Omurca, “Bizlerin çok büyük bir sorumluluğu var. Sözümü ettiğim daha çok hukuki sorumluluk. Göç edenler Türkiye’ye ilk ayak batıklarında ilk muhatap olan kurum biziz. Evet, rakamlar oldukça yüksek, eksikler de olabilir, ancak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çeşitli sıkıntılarla ülkemize gelen göçler daha sonra üretim anlamında ülkemizde faydalı işler yapabiliyor. Önümüzdeki süreçte paydaşlarımızın da desteğini alarak yabancıların daha çok faydalı olması konusunda bir irade ortaya koyacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu. 

“HERKESE KUCAK AÇTIK”
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu ise, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Ülkemizin kapısını çalmış her kim olursa olsun, hangi milletten olursa olsun yüreğimizi açmaktan geri durmadık. Kardeş katili olmamak için ülkesinden ayrılmak zorunda kalan insanlar, ülkemize yeni bir gelecek hayaliyle gelen insanlardır. Ülkemize sığınan her insanın farklı hikâyesi ve farklı hayalleri olduğunu biliyoruz. Yanlış anlaşılmalara fırsat vermeden, kardeşçe, dostça ve uyum içinde bir dünya yaratmak zor değil. Dünyanın hepimize yetecek kadar büyük olduğunun bilinciyle bir arada yaşamaya devam edeceğiz. 2011 yılında Suriye'den ülkemize yönelen göç hareketlerinin kitleselleşmesiyle birlikte, 2014 yılı sonu itibarıyla Türkiye, dünyanın en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi hâline geldi. Suriye göçlerinin yanı sıra Türkiye; başta Irak, Afganistan ve İran olmak üzere dünyanın 50 farklı ülkesinden uluslararası koruma başvurusu aldı, almaya da devam ediyor." 

“GELENLERE YABANCI OLARAK BAKMADIK”
Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Gökçe Ok da, Türkiye’ye gelen göçlere hiçbir zaman ‘yabancı’ demediklerini belirterek, şöyle konuştu: 
“200 farklı ülkeden 4.7 milyon yabancı göç var. Bunların 3.6 milyonu da, ülkesindeki kardeş kavgasından dolayı Suriyeli misafirlerimiz. Ve yaklaşık 400 bin de bu salonda olduğu gibi uluslararası koruma sahibi misafirlerimiz bulunmakta. Biz gelenlere hiçbir zaman yabancı olarak bakmadık, misafir olarak baktık. Genel müdürlüğümüzün internet sitelerinden, akıllı telefonlardan 6 dilde her sorunla ilgili yayınladığımız broşürlerimiz var, her tür bilgiye ulaşmanız mümkündür. Van’da bir ekip ruhuyla göçlerden sorumlu vali vekilimiz İbrahim bey ile birlikte gece gündüz çalışıyoruz. Tabi sadece biz değil, bu bakanlığın çatısı altındaki kolluk birimlerimiz, batı illerinde iseniz sahil güvenliğimiz… Türkiye olarak engin gönüllü olduğumuz kadar çok büyük bir ülkeyiz. Yönetemeyeceğimiz hiçbir krizden korkmayız. Göç politikalarını yönetme konusunda dünyanın en iyi ülkesiyiz, bir numaralı ülkesiyiz. Bütün dünyaya tarihi bir miras bıraktığımız gibi bu konuda da son derece iddialıyız. Bu anlamda yüksek bir kapasiteyi de gerçekleştirmiş oluyoruz. Biz göçü akılla, bilimle ve mantıkla yürütürken iki şeyi de unutmuyoruz; insanlık ve vicdan… Peki, her şey çok güzel midir, tozpembe midir, hayır değildir;  çünkü biliyoruz ki bugün insanlık her anlamıyla göçüyor. Size gelen uyarılara uyum sağlamanızı istiyoruz. Onun dışında tekrar ediyorum size her zaman hizmet etmeye hazırız.” 

SUNUMLARA GEÇİLDİ
Yapılan açılış konuşmaları ardından sunumlara geçildi.
Uluslararası koruma sahibi yabancıların yükümlülükleri, eğitim, sağlık, çalışma, sosyal yardım gibi konularda bilgilendirme yapıldı. 
Sunumlar ardından toplantı, soru-cevap bölümü ile son buldu.
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi