Van'da iş yok Yatırım Yok!

Türkiye genelinde işsizlik oranları her geçen yıl artıyor. Açıklanan son rakamlara göre yüzde 14,7’ye yükselen işsiz rakamları, Türkiye’de 4 milyon 668 kişinin işsiz olduğunu gösterdi

SİYASET 19.04.2019 14:06:57 0
Van'da iş yok Yatırım Yok!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Türkiye genelinde işsizlik oranları her geçen yıl artıyor. Açıklanan son rakamlara göre yüzde 14,7’ye yükselen işsiz rakamları, Türkiye’de 4 milyon 668 kişinin işsiz olduğunu gösterdi. Gazete olarak işsizlik rakamlarını ve iş olanaklarını Vanlılara sorduk. İşte vatandaşın işsizlik değerlendirmesi...

Toplumların en temel ekonomik sorunlarından biri olan İşsizlik sorunu, yoksulluk oranlarının artmasına, gelir dağılımının bozulmasına, insanların beslenme ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanmasına yol açan çok önemli sıkıntılardan biri. Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta geçen yılın aynı ayına göre 3,9 puan artarak yüzde 14,7'ye yükseldi. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 1 milyon 259 bin kişilik artışla 4 milyon 668 bin kişi olarak kayıtlara geçti. İşsizlik sayısının her geçen gün arttığı Türkiye’nin son durumunu vatandaşa sorduk Yeni Doğu Gazetesi olarak işsizlik rakamlarını sorduğumu Vanlılar, işsizlik ve yatırımın olmayışından şikayetçi. Okuyan, okumayan herkesin işsizlikten dolayı mağdur olduğu ifade eden vatandaşlar, "Bugün öğrenciler okuyor ama yarınları muamma. Okul okuyup ta yine atanamayan insan sayısı binden fazla, özellikle bölgede farklı bir vahamet teşkil ediyor." dedi.

ALP: KURUM AMİRLERİ DEĞİŞSİN

Konuyla ilgili konuşan vatandaş Sinan Alp, “Van yıllardır aynı, herkes yoksul ve perişan, zengin olanlar zaten her gün biraz daha zengin oluyor, yoksul olanlar günden güne daha çok yoksullaşıyor. Tabiri yerinde ise dayısı olan işe giriyor, dayısı olmayanlar ise yoksul bir şekilde işsiz, güçsüz hayatına devam etmeye çalışıyor. Yetkili kurum amirlerine sesleniyorum, kendi halkına sahip çıksınlar, insanlarına sahip çıksınlar. İnsanlar bunları hak etmiyor. İş veremiyorlarsa durumu yerinde olmayan ailelere belli bir miktarda ücret versinler. Ben kendim de çalışmıyorum, yılda beş ay İŞKUR’da çalışıyorum, geri kalan 7 ay evimizde boş geziyoruz. İnşaat sektörü yok, iş sektörü yok, yatırım yok, iş yapan yok, sadece gider var, evli, çocuklu olan insanlara Allah yardım etsin. Artık insanları da düşünsünler, yoksullukla nereye kadar, bu şekilde olursa bende vatandaşım ve vatandaşlık talebim Van’da bütün kurum amirlerinin değiştirilmesini istiyorum. Koltuğa geçen vatandaşın derdini sıkıntısını, yoksulluğunu unutuyor. ”dedi.

GEZER: VAATLER YERİNE GETİRİLSİN

Belediyelerin verdiği vaatleri hatırlatan Rıdvan Gezer de şunları söyledi:“Merkezde var olan işsizlikten dolayı biz hayvancılık yapıyoruz ama Doğu Anadolu’da hayvancılık ölmüş durumda. Bölgenin yüzde 60 geliri hayvancılıktan kaynaklanıyor. Hayvancılıkta azaldığı için işsizlikte çoğalıyor. Yolda geçen 4 vatandaştan ikisi çalışmıyor, işsizdir, çalışanda ancak ev geçimini sağlaya biliyor. Memleket şuan bitmiş durumda, bizde çalışıyoruz ama aylık gelirimiz ancak kurtarıyor, bazı aylar sıkıntı yaşadığımız oluyor. Yetkililerden talebimiz artık bölgeye ciddi anlamda istihdam alanları oluşturulsun, seçimden önce herkes şehri istihdam ile kalkındıracağı vaadini veriyordu, sözde kalmasın yapsınlar.”

BARAN: GELECEK KAYGISI YAŞIYORUM

Geleceğinden tedirginlik yaşadığını ifade eden üniversite öğrencisi Baran, “işsizliği gelecek kaygısı yaşayan gençlerde, farklı bir değerlendirme söz konusu, öğrenci olarak bizler değerlendirme yaptığımız zaman, bugünün öğrencilerinin yarını muammadır. Bugün atanamayan arkadaşlarımızın sayısı, binleri geçmiş bulunmakta. Bu durumda gelecek kaygısı özellikle Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgede, farklı bir vahamet teşkil ediyor. İşsizlik var, ekonomik sıkıntılar var, var olan işsizliğin giderilmesine karşı her hangi bir çalışma yok. Her hangi bir adım ne devlet tarafından, nede kurum, kuruluşlar tarafından atılmıyor. Bir belirsizliğe doğru sürükleniyor ülke, bunun sancılarında büyük bir oranda yaşıyor. Van’da istihdam alanlı sağlansın, genç nüfusun bir dinamizmi var, etkindir ama çürüyor. Hareket halinde olmadığı için gereçlerimiz üretime katkısı yok, yani geleceği muammadır. Benimde geleceğime yönelik kaygılarım var.” Şeklinde konuştu.

DOĞAN: GENÇLERE OLANAK VERİLMİYOR

Doğu bölgesi için gelişme konusunda bir imkan verilmediğinin ifade eden Mazlum Doğan şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de 8 milyona yakın bir işsizlik olduğunu düşünüyorum, ülkemizde her üç gençten biri boş, iş olmadığı için çalışmıyorlar, bununda sebebi üretime son verdik. Bu seçimde daha çok İstanbul seçimlerine yöneldik. Ekonomi krizi var olduğu halde, tanzim noktalarında bekletiyorlar bizi. Şuan bulunan ekonomik kriz ülkemizin 2000’li yıllarda gördüğü kriz, o dönemlerde ekmek sırasındaydık, şimdi sebze sırasındayız. Rakam azaldığı için insanlar artık bunalıma girdi, her gencin bir hayalı var. Her genç şuan para kazanmak istiyor, kimi genç evlenmek istiyor, kimi iyi bir yaşam standarttı elde etmek istiyor, maalesef ülkemizde böyle bir olanak bize verilmiyor. Tek istediğimiz inşallah ülkemiz gelişir, adaletli bir seviyeye ulaşmasını diliyoruz. Türkiye’de yaşıyoruz ve ülkemizin şuan da en büyük eksikliklerinden biri ekonomi, bide adalet, adaleti sağladığımız sürece, ekonominin iyi yerlere gelebileceğini düşünüyorum. Van’da gelişim yok, Van’ın nüfusunun yüzde 50’si gurbette çalışıyor. İnşaat sektörleri durduğundan dolayı, gurbete gidenlerde geldi, Van’da işsizliğin nedeni Van’da hiçbir istihdam alanı oluşturulmuyor, bir gelişme olanağı vermediler, geriledikçe geriliyoruz.”

BARDUR: YETKİLİLER DUYARSIZ

İkinci üniversiteyi bitirmesine rağmen işsiz olduğunu söyleyen Eşref Bardur, “Her dönem işsizlik artıyor ama bunun önüne geçen ve bir çözüm arayışında olan kimse yok. Okuyan herkese tavsiyemdir iş için okul okumayın, kendilerine bilgi konusunda donanımlı olmak için okusunlar, üniversiteye harcanan parayı kendilerine biriktirsinler, okulun bitimine doğru, o parayla zaten iş kurulur, kimse iş için para için okul okumasın, ben ikinci üniversiteyi bitirdim ama halen işsizim. Yetkililere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz, duymuyorlar, duyunca da duymamazlıktan geliyorlar. Van gibi güzel bir şehre güzel yatırımlar yapılabilir ama kimse ilgilenmiyor, her yeni genel kurum amiri Van’da istihdam alanı oluşturacağız, Van’a yatırım yapacağız diyor ama hiç bir şey yok.” Dedi.

AKÇA: YARINIMDAN TEDİRGİNİM

Gelecekle ilgili tedirgin olduğunu ifade eden Sinan Akça ise konuşmasında şu detaylara değindi: “Gençler sürekli böyle cadde, sokaklarda boş geziyor, var olan bu işsizlik sorunun nedeni yönetimdir. Gençler için iş imkanlarının yapılması gerekiyor, Van’a fabrikalar ve istihdam alanları açılması gerekiyor, bir genç olarak yarınımdan tedirginim, nasıl geçim yapacağıma, nasıl aile geçindireceğimi bende şimdiden bilmiyorum, bu yüzden gelecekle ilgili sürekli plan kurarken psikolojik olarak çöküyoruz.”

ŞAH: HUZUR OLURSA İŞ OLUR

Türkiye’nin en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirten Mahmut Şah, “Bugün sadece Van’da değil, Türkiye genelinde işsizlik var. Bu işsizlik var olduğu sürece, hiçbir şey olmaz, ne mutluluk olur, ne huzur. Ne zaman ki barış, kardeşlik olursa, işsizlikte bitecektir. Bu işsizlik var olduğu sürece barışta olmaz ülkede, huzurda olmaz. Millet perişan ve işsizdir, 6 ay boyunca İŞKUR alıp çalıştırıyor, buda çare değil, sadece 6 ay çalışıyor, geri kalan 6 ay yine boş. Bir yıldır İŞKUR’a isim yazdırıyorum adım çıkmıyor, işsizim işe ihtiyacım var ama iş yok. Bugün herkes kendi koltuğunda oturmuş vatandaşın durumdan habersiz. Geçtiğimiz gün belediye seçimi yapıldı, ister Türk olsun, ister Kürt olsun, kazananlar Van için bir çalışma yapmadığı zaman gece nasıl uyuyor. İnsanların iradesine sahip çıkılmalı, kim olursa olsun, herkese eşit bir şekilde davranılmalı, gerek iş konusunda, gerek hizmet konusunda herkese aynı ölçüde davranılmalı, herkes kendi tanıdık, akrabasına çalışıyor, kimse komşu aç mı, tok mu düşüncesine girmiyor. Bugün huzuru elde edersek iş sıkıntısı da çözülür.” İfadelerini kullandı.

SENCER: İSTİHDAM ALANLARI OLUŞTURULSUN

Cebimizde olandan başka paramız yok diyen Ercan Sencer şöyle konuştu: “İstanbul’da çalışıyordum, orada iş olmadığı için geri dönmek zorunda kaldım. İş var, projeler var ama projeleri izin verilmiyor. Van’da istihdam alanları oluşturulsun, ev geçindiriyoruz, ailemiz, çocuklarımız var, okul ihtiyaçları, ev ihtiyaçları nasıl karşılayacağımızı biliyoruz. Son olarak cebimizde var olanı harcıyoruz, bu elimizde olan parada bittikten sonra nasıl geçim yapacağız bilmiyorum.”

YILDIRIM: EKMEK ALACAK PARA YOK

Geçim noktasında sıkıntılar yaşadığını ifade eden Mesut Yıldırım, “Türkiye’de işsizlik ve sıkıntı çok. Yetkililerin buna bir el atması gerek, bu işsizliğe bir çare bulunması gerek. Hayat öyle bir zorlaşmış ki, her şey pahalı, insanlar çarşıya çıktığı zaman bir şey alamıyor, sonumuz ne olacak, nasıl olacak bizde bilmiyoruz, bu konuşlarda yaşam çok zor. Yetkililer tarafından Van’da projeler yapılmalı, Van insanına, Van halkına, gençlere istihdam alanı oluşturulmalı. Bu insanlar o kadar mağdur edilmemeli, şuan yüzde 70’lik bir geçimsizlik ve işsizlik var. Kimi insan ekmek alamıyor evine götürsün, yaşam çok zor.” Dedi.

 YENİ DOĞU GAZETESİ: ZEKİ DEMİR / ŞÜKRAN ÇAPRAZ - ÖZEL HABER