Van'da HDP'li 2 belediye meclis üyesi görevden alındı

Van Edremit Belediyesi ile Çaldıran Belediyesi'nde görev yapan HDP'li 2 belediye meclis üyesi İçişleri Bakanlığı tarafından bugün görevden alındı.

SİYASET 10.08.2019 00:43:41 0
Van'da HDP'li 2 belediye meclis üyesi görevden alındı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İçişleri Bakanlığı'nın görevden uzaklaştırma kararları, Van'ın Edremit ve Çaldıran Belediyelerinde görev yapan HDP'li 2 belediye meclis üyesine bugün tebliğ edildi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırma kararları kendilerine bugün tebliğ edilen Van'ın Edremit Belediyesi HDP'li Meclis Üyesi Medeni Özer ile Çaldıran Belediyesi HDP'li Meclis Üyesi Faruk Demir'in görevleri sona erdi. 

HDP'Lİ MECLİS ÜYELERİNİN GÖREVDEN ALINMA GEREKÇELERİ
Edremit Belediye Meclis Üyesi HDPli Medeni Özer ile Çaldıran Belediyesi HDP'li Meclis Üyesi Faruk Demir, Anayasanın 127. Maddesi 4. Fıkrası ve 5393 Sayılı Belediye Kanununun 47. Maddesi gereğinde görevden uzaklaştırıldı.

HDP'li belediye meclis üyelerinin görevden uzaklaştırılmasına gerekçe gösterilen Anayasa'nın 127. MAddesi 4. Fıkrasında şu hüküm yer alıyor;  

"Mahalli idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusundaki denetim yargı yoluyla olur. Ancak görevleri ile ilgili bir suç sebebiyle hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir."

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMA SIRASI KİMDE?
HDP'nin suça karışmış veya sicili sıkıntılı adaylar ile seçime gittiğine dikkat çekmiştik. HDP yöneticilerini ve seçmeni bilgilendirmek için 31 Mart 2019 seçimlerinden önce "HDP seçimlere neden terör suçlarından mahkemelik isimlerle gidiyor?" başlıklı bir haberimizi yayınlayarak uyarmıştık. 

İçişleri Bakanlığı terör suçları nedeniyle mahkemelek olan veya haklarında soruşturma ve kovuşturma açılan belediye meclis üyeleri ile ilgili başlattığı inceleme devam ediyor..Haklarında terör suçundan dava açılmış, soruşturma veya kovuşturma başlatılmış meclis üyelerinin görevden alınma süreci de işlemeye başladı. Van Kamuoyu "Görevden uzaklaştırılma sırası kimde?" sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.

TATVAN'DA HDP'Lİ 9 MECLİS ÜYESİ GÖREVDEN ALINMIŞTI
Bitlis'in Tatvan Belediyesinde 9 meclis üyesi haklarında açılan soruşturmalar nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Mayıs 2019 tarihinde görevden alınmıştı.