Van'da hangi parti önde?

Yerel seçimlere dair saha araştırması yapan Rawest Yönetim Kurulundan Roj Esir Girasun, bölge illerinde HDP-CHP ittifakının etkili olacağını söyledi.

SİYASET 9.12.2018 22:48:47 0
Van'da hangi parti önde?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Evrensel'in haberine göre: Bölge illerinde yerel seçimlere dair saha araştırması yapan Rawest Yönetim Kurulu Üyesi Roj Esir Girasun, HDP ile CHP’nin ittifakın etkili olacağını belirterek, AKP’nin kayyım adaylarına karşı HDP’nin kazanacağını söyledi.

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere kısa bir süre kala siyasi partilerin ittifak arayışları sürüyor. Diğer taraftan adaylarını açıklayan siyasi partiler de seçim çalışmalarına başladılar. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Büyükşehirlerin seçim sonuçlarının merak edildiği kadar kayyım atanan Bölge illerindeki sonuçlar da merak konusu. Bölge’de kamuoyu çalışmaları yapan Rawest İnsani ve Siyasi Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Roj Esir Girasun ile yerel seçimleri konuştuk.

Diyarbakır ve Hakkari gibi yerlerde kayyımların aday gösterilmesinin, bu iki kentte AKP teşkilatlarının iflas ettiği anlamına geldiğini söyleyen Girasun, yaptıkları anketin sonuçlarına göre ise hem Diyarbakır’da hem de Hakkari’de HDP’nin şu an 24 Haziran seçimlerinin altında seyretmekle beraber çok büyük farkla AKP’yi geride bıraktığını belirtti. Girasun, Kürt siyasetinde yetkin, deneyimli ve daha önce siyasette kendisini kanıtlamış isimlerin Diyarbakır’da aday olması durumunda ise AKP ile olan farkın açılacağını dile getirdi.

İLÇELERDE BAŞA BAŞ DURUMU VAR

4 büyük Kürt şehri olan Diyarbakır, Van, Urfa ve Mardin’de saha çalışması yaptıklarını belirten Girasun, HDP’nin Urfa’yı kazanması ne kadar zor bir ihtimal ise AKP’nin de Van’ı kazanmasının o kadar zor olduğunu vurguladı. Girasun, Diyarbakır’ın Çermik ve Hani; Van’ın Bahçesaray, Gevaş ve Erciş ilçelerinde AKP ve HDP’nin başa baş olduğunu ifade etti. 

IĞDIR’DA İYİ PARTİ FAKTÖRÜ

Kürt ve Azeri nüfusunun oransal olarak neredeyse eşit olduğu yerlerden Iğdır’da ise kutuplaşma gördüklerini söyleyen Girasun, 24 Haziran’da MHP tabanından MHP’ye oy verip Erdoğan’a oy vermeyen en yüksek oranın Iğdır’da olduğunu belirtti. Demirtaş’tan sonra en fazla oyu İnce’nin aldığını hatırlatan Girasun, "AKP’nin oradaki Caferi tabanı üzerinde son dönemde uyguladığı politikalar tepkiye neden olmuştur. İttifakın oradan hangi partiden aday göstereceği önemlidir. İyi Parti’nin göstereceği güçlü bir aday seçim sonuçlarını etkileyebilecektir" dedi.  Girasun, Iğdır’da HDP’nin göstereceği iyi bir adayla seçimi kazanmama ihtimalini bertaraf edeceğini ifade etti.

CHP İLE İTTİFAK ETKİLİ OLACAK

Diğer Bölge illerinde yaptıkları saha çalışmalarına da değinen Girasun, HDP’nin mevcut il belediye sayısını artıramayacağını ve Bitlis’i kaybedebileceğini söyledi. CHP ile yapılacak bir ittifak sonucu Kars ve Ardahan belediyelerini kazanabileceğini ifade eden Girasun, ilçe belediye sayısının ise artacağını vurguladı.

Batı illerinde HDP-CHP ittifakının sonuçlara etki edeceğini belirten Girasun 24 Haziran seçimlerinde HDP-CHP arasında resmi bir ittifak olmasa bile tabanları arasında bir ittifak olduğunu söyledi. İstanbul, Ankara ve Akdeniz’de yapılacak bir ittifakın seçim sonuçlarını etkileyeceğini söyleyen Girasun özellikle Mersin’de HDP’nin oyunun belirleyici olduğunu vurguladı. Girasun, Kürtlerin batıda göstereceği desteğe karşılık CHP’nin tüm ülkenin doğusundaki illerde ittifaka ışık yakmasının önemli olduğunu vurguladı.