Vali Bilmez: Belediyeyi tarafsız bir anlayışla yöneteceğiz!

Van’daki gazetecilerle bir araya gelen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Bizler herhangi bir parti tarafından bu belediyeyi yönetmiyoruz. Devlet tarafından görevlendirildik. Tarafsız bir anlayışla belediye

SİYASET 6.09.2019 18:44:37 0
Vali Bilmez: Belediyeyi tarafsız bir anlayışla yöneteceğiz!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentteki yerel ve yaygın medya mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.
Edremit’te Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü’nün kampusundaki sosyal tesislerde gerçekleşen toplantıya; Vali Bilmez’in yanı sıra; Edremit Kaymakamı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhammet Fuat Türkman, Karayolları Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdiresi Meliha Umman, Vangölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fatih Sevinç ile gazeteciler katıldı.
Vali Bilmez, daha önce de gazetecilerle bir araya geldiklerini belirterek, İçişleri Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda yeniden Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevlerinin akabinde tekrar basın mensupları ile bir araya geldiklerini dile getirdi.
Kahvaltı öncesi kısa bir konuşma yapan Edremit Kaymakamı ve aynı zamanda Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhammet Fuat Türkmen, Şemdinli’de kaymakamlık görevinin yanı sıra, belediye başkan vekilliği görevini sürdürdüğünü, şimdi ise Edremit Kaymakamlığı’na atandığını, aynı zamanda genel sekreterlik görevine getirildiğini belirterek, güzel hizmetler yapmak için çabalayacağını vurguladı.


           Yapılan kahvaltının ardından söz alan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, belediyede çok sayıda personel olduğunu söyleyerek, bazı personellerin işe geldiğini, ancak hiçbir iş yapmadığını vurguladı.


         “BELEDİYEYİ TARAFSIZ BİR ANLAYIŞLA YÖNETECEĞİZ”
Belediyeyi tarafsız bir şekilde yöneteceklerini anlatan Vali Bilmez, “Herhangi bir parti tarafından bu belediyeyi yönetmiyoruz. Devlet tarafından görevlendirildik. İnşallah güzel hizmetler yapmak için gayret edeceğiz. Tüm ilçe belediyelerine katkı sunacak, onların projelerine destek vereceğiz. Belediyemizde personel sıkıntısı yok, tam aksine fazla personel var” dedi.


        İhalelerde şeffaf olmaya gayret edeceklerini anlatan Vali Bilmez, “Alım ihalelerinde gerekirse canlı yayınlar yapacağız. Basın veya isteyenler ihalelerimizi takip edebilecek. Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor. Bu arada temizlik ihalemiz bitti. Yeniden ihaleye çıkmak için bize bir süre lazımdı. Doğrudan teminler dört aylığına bu ihaleyi yaptık. Bir firma ile makul bir fiyatta anlaştık” şeklinde konuştu.


       “VAN ÇEVRE YOLU, İTİRAZLARDAN DOLAYI BİTİRİLEMİYOR”
Devam eden bazı projelere de vurgu yapan Vali Bilmez, “Kentimizin en önemli sorunlarından biri Van Çevre Yolu konusudur. Çevre yolunun geçtiği arsa sahipleri ile görüştük. Onların bazı talepleri vardı, onları çözdük. Emsal ve kat artırımı taleplerini yerine getirildi. En son 18. Madde uygulaması askıya çıktı. Askı süreleri bitti. İtiraz süreleri de sona erdi. Birinci etapta 62 itiraz var. İkinci etapta 55, üçüncü etapta da 39 itiraz var. Vatandaşla görüştük, inşallah bu itirazları da yakın süre içinde çözeriz. Ekim ayı itibariyle bu sorunlar aşılırsa çözüm bulunmuş olur. Van Çevre Yolu 7 yıldır bu itirazlardan dolayı bir türlü bitirilemiyor. Arsa sahiplerimizin bu şehrin geleceğini düşünerek hareket etmesini istiyoruz. Basın mensupları olarak sizlerin de bir mahalle baskısı oluşturarak şehrin en önemli projelerinden biri olan bu işin çözülmesi için gayret etmenizi istiyoruz” dedi.


           “BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ YAKIN SÜRE İÇİNDE TAMAMLANACAK”
Van Gölü’nün kirlenmemesi ve temiz kalması için Biyolojik Arıtma Tesisi projesinin önemine değinen Vali Bilmez, “Bir kredi sorunu vardı, onu çözdük. İnşallah bu arıtma tesisi de yakın sürede bitecek. Şu an Van’ın ve çevredeki ilçelerin kanalizasyonunun büyük bölümü direkt göle akıyor. Sadece yüzde 25’lik kısmı arıtılıyor. Arıtma tesisi biterse, Van Gölü her açıdan nefes alır” ifadelerini kullandı.
Katı Atık Bertaraf Tesisi konusunda çalışmaların sürdüğünü anlatan Vali Bilmez, “Yer tahsisi ile ilgili bir sorun vardı. Mevcut belediye yönetimi bu konuda biraz isteksiz davranmıştı. Bizler gelir gelmez bu konuya eğildik. Enerji üretimi yapılacak yer için gerekli tahsisi yaptık. Birikmiş olan çöpten enerji elde etme işi yakında başlayacak. İnşallah orada da projemizin önünde bir engel kalmayacak. Bundan sonra çöplerin ayrıştırılması, ekonomiye kazandırılması ve onlardan enerji elde edilmesi sağlanmış olacak” dedi.


           “KENT MEYDANI PROJESİ’NİN TAMAMLANMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Şehrin diğer bir projesi de Kent Meydanı’dır. Bu projenin bir kısmı tamamlandı, diğer kısımlarda çalışmalar sürüyor. Vatandaşlarımızın da bu projeyi sahiplenmesini istiyoruz. Bu projenin Van için önemi büyük” şeklinde konuştu.


          Kent Müzesi konusunda ileriki süreçte farklı adımlar atılabileceğine işaret eden Vali Bilmez, “Kent Müzesi konusunda belli bir mesafe alınmış. Ama önemli bir kaynak ayrılmasına rağmen bu müze bitirilmemiş. Önümüzdeki süreçte burayı kent müzesi olarak mı kullanacağız, başka bir proje için mi değerlendireceğiz, bunları masaya yatıracağız” dedi.
Şehirdeki seyyar satıcı sorunlarıyla mücadele edeceklerini belirten Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili M.Emin Bilmez, “Peyder pey bu sorunu çözeceğiz. İşte bugünlerde Hz. Ömer Camii civarındaki seyyarlardan başladık. Yakında başka bölgelerdeki seyyar satıcı sorununun çözümü için de çabalarımız olacak” dedi.


          “UZUN VADEDE VAN’A YENİ BİR STADYUM YAPILACAK”
Van’da mevcut şehir stadında çalışmaların sürdüğünü, ancak uzun vadede şehre yeni bir stadyumun da yapılması gerektiğini bildiklerini söyleyen Vali Bilmez, “Mevcut stadın portatif tribünleri tamamlandı. Arka tribünlerde çalışmalar sürüyor. Şimdi açık tribünlerin olduğu alanda da yeni bir tribün yapılacak. Uzun vadede ise Van’a yeni bir stadyumunun yapılması gerektiğini biliyoruz. Fakat hala yeni stadyumun nerede yapılacağı konusunda bir ittifak yok” ifadelerini kullandı.


         Türkiye’nin en önemli hayvan hastanelerinden birinin Van’da olduğunu ve sokak hayvanları ile ilgili çalışmaların sürdüğünü anlatan Vali Bilmez, mevzuatlara uygun prosedürlerin devam ettiğini söyledi.


       “HİÇ KİMSEDEN BAĞIŞ ADI ALTINA PARA İSTENEMEZ!”
Belediyeye işi düşen kimseden bağış veya başka ad altında para alınamayacağını vurgulayan Vali Bilmez, “Belediyeye işi düşen şahıslar, müteahhit veya ihaleye giren herhangi bir işadamından, bağış veya başka bir ad altında para istenmeyecek. Bu talepte bulunanlar hakkında soruşturma açarız. Bağış, gönüllü yapılan bir iştir. Yine personellerin maaşından kesinlikle kesinti yapılmayacaktır” anlattı.


            Kendilerinden önceki yönetimin bazı personellere denge tazminatı uyguladığını, bazılarına ise uygulamadığını dile getiren Vali Bilmez, “Uygulanan tazminat yöntemi de kanunlara ve mevzuatlara aykırı. Bizler o denge tazminatı sözleşmesini iptal ettik. Çünkü bazılarına 2 bin TL vermişler, bazılarına 300 TL vermişler. Bizler tüm personele eşit şekilde bir denge tazminatı ayarlayıp, sizlerin huzurunda imza töreni ile bunu uygulamaya sokacağız” dedi.


          “ÖNEMLİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLECEK”
Şehrin uzun vadede yeni projelere ihtiyacı olduğunu anlatan Vali Bilmez, “Millet bahçelerinin yanı sıra, yeni sahil yolu projelerini de hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca ahırların kent dışına çıkarılması için çalışmalar yapacağız. Gevaş, Gürpınar arasındaki bölgede tarım organize bölgesi projesinin de hayata geçmesi ile birlikte, bu konuda da önemli bir yol alacağız. Ayrıca Katı Atık Entegre Tesisi’nin bitmesi ile birlikte, hayvanların atıkları bu tesis için en değerli ürün olduğu için bunu avantaja çevirmiş olacağız” dedi.
Van’da toplu taşıma konusunda da sıkıntılar olduğunu anlatan Vali Bilmez, bu konuda da çalışmalar yapacaklarını anlattı.
Öğrenci servislerinin ücreti konusunda daha önce sorulan soruya da yanıt veren Vali Bilmez, UKOME olarak alınan yüzde 15’lik zammın normal olduğunu dile getirdi.


         Van’a yeni otogarın şart olduğunu belirten Vali Bilmez, “Mevcut otogarımız kent içinde kalmış, yeri dar. İhtiyacı gidermekten uzak. İnşallah Van Çevre Yolu’nun da yapılması ile birlikte o güzergahta yeni ve modern bir otogar yapılacak. İnşallah bu da bizlere nasip olur” ifadelerini kullandı.


          “TEMİZLİK VE HİJYEN KONUSUNDA GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLMELİ”
Şehirde temizlik ve hijyen konusunda eksiklikler olduğunu, Büyükşehir olarak denetimlerin artırılacağını söyleyen Vali Bilmez, esnafların ve vatandaşların da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini istediklerini söyledi.
Van’a özellikle son yıllarda büyük oranda İranlı turistlerin geldiğini söyleyen Vali Bilmez, “Hatta son zamanlarda İran’ın Tahran, Tebriz kentlerinden oradaki taksi veya uber tarzı araçlarla şehrimize çok sayıda turist geliyor. Erzurum veya Trabzon gibi şehirlerdeki insanlar İranlı turistleri kendi şehirlerine çekmek için yoğun gayret gösterirken, bizim şehrimizdeki bazı kişilerin ‘Van’daki taksici esnafı zarar ediyor’ mazereti ile bu işi engellemeye çalışması doğru değildir” dedi.
Pazar günü Akdamar Adası’ndaki kilisede Ermenilerin ayininin yapılacağını söyleyen Vali Bilmez, Vanlıların kente gelecek olan turistlere her anlamda destek çıkması gerektiğini anlattı.


          “TURİSTLERİN ÖZEL HAYATI TARTIŞMA KONUSU OLMAMALI”
Vanlıların turistlerin özel hayatını tartışma konusu yapmaması gerektiğini söyleyen Vali Bilmez, “Ahlak üzerinden toplumu kutuplaştırmamak lazım. Turistlerin özel hayatı ile ilgili tartışmalara girmemek lazım. Bu konuya değinmişken, Gezgin Fest konusuna da değinmek istiyorum. Geçtiğimiz yıl Gevaş’ta düzenlenen festivalde çok büyük eksiklikler vardı. O gün bile eksiklikler olduğu raporlarla festivali düzenleyenlere söylenmişti. Bu yıl gerekli şartları söyledik, ama hiçbiri uygulanmadığı için bu festival düzenlenmedi. Ama öyle bir algı oluşturdular ki, sanki bir ahlak sorunu söz konusuymuş gibi bir durum ortaya çıkardılar. Halbuki x-ray cihazlarının eksikliği, güvenlik görevlilerinin olmaması gibi şartlar yerine getirilmediği için bu festivale izin verilmedi. Geçtiğimiz yıl 900 tane de çoğunlukla rütbeli jandarma orada görev yaptı. Hatta bir uzman çavuş da orada yanlış bir tutum içine girdiği için görevden ihraç oldu. Dünyadaki tüm standart ne ise biz onun olmasını istedik. Etkinliği yapanlar, oranın güvenliğini sağlamak zorundadır. Ama ne yaptıysak sesimizi duyuramadık. Bu ahlak üzerinden tartışıldı” dedi.


          VALİ BİLMEZ SORULARI YANITLADI
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Bilmez, Van Gölü’nün temiz kalması için sadece Van merkeze değil, gölün çevresindeki tüm ilçelerdeki belediyelere görevler düştüğünü anlattı.
Van’da bazı çalışmaların tamamlanmaması için gayretler olduğunu gördüklerini söyleyen Vali Bilmez, “Sırf ideolojik düşüncelerden dolayı bazı işleri engelleyenler var. Filancanın döneminde bu iş olmasın diye hareket edenler var. Bakın bazen bir iş için tek kişi itiraz edince, o iş yapılamayabiliyor. Adam gelip köyüne yol istiyor, yapmak istiyorsunuz, ama kamulaştırma istiyor. Yani para kazanmak istiyor. Bunlar doğru değil” ifadelerini kullandı.


            "YENİ BİR SEBZE HALİ İÇİN ÇEVRE YOLUNUN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ”
Van Çevre Yolu’nun tamamlanması ile birlikte kente yeni bir sebze halinin de yapılacağını anlatan Vali Bilmez, bazı işlerin bir biriyle bağlantılı olduğun dile getirdi.
İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yeni yeriyle ilgili sıkıntılar olduğuyla ilgili soruyu yanıtlayan Vali Bilmez, “İpekyolu ve Tuşba Milli Eğitim Müdürlüğü daha önce kiradaydı. Bakanlık yeni yer bulunmasını istedi. Şimdi bunlar geçici tedbirler. İnşallah yakın süre içinde iki ilçe için yeni milli eğitim müdürlükleri yapılacak. Özellikle İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü üzerinde bir tartışma konusu açılmak isteniyor. Oradaki arkadaşımız, kız pansiyonu için yapılmış büyük bir binaya taşınmak istiyor. Vallahi ben kız pansiyonunu kapatıp, o binayı memurlara tahsis edemezdim. Pansiyonu kapat, memurlara ver, bunu da kabul edemeyiz. Kaymakam arkadaşları görevlendirdik, o sıkıntıların çözümü için çalışacağız” diye konuştu.


          “BELEDİYE MECLİSİ FESHEDİLMİŞ DEĞİL”
Belediye Meclisinin feshedildiğiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Vali Bilmez, “Belediye Meclisi feshedilmedi. Belediye Başkanı da hala belediyede maaşının üçte ikisini alıyor. Sosyal hakları ödeniyor. Yarın yargılamada beraat etmesi halinde yine görevine dönebilir. Dolayısıyla belediye meclisinin feshi söz konusu değildir. Bu yeni görevlendirme dolayısıyla meclis toplanamıyor” dedi.
Belediye Halk Ekmek projesi ile ilgili soruyu yanıtlayan Vali Bilmez, esnafı sıkıntıya sokmadan bu konuda bir çalışma yapılabileceğini anlattı.


          Van’da göçmen sorunuyla ilgili sorulara da cevap veren Vali Bilmez, “Göçmen kaçakçılığı konusunda bu işi ticarete dökenlerle ilgili yeni yasalar çıkarılmalı. En son 17 kişinin öldüğü kazada, söz konusu ticareti yapan kişinin daha önce yedi kez yakalandığını gördük. Son kazada o da hayatını kaybetti. Ama inşallah yakın süre içinde göçmenler konusunda da önemli yol alacağız” dedi.
Van Kalesi’nde kazı yapan ekiplere verilen araçların çekildiğiyle ilgili iddiaları da eleştiren Vali Bilmez, “Kazı işini yapan ekibin başındaki zatın iddiası doğru değildir” diye konuştu.


          Van Çevre Yolu’nun uzun bir süredir yapılamaması noktasında bazı avukatların arsa sahiplerini dava açmaları konusunda ikna ettiklerini, para hırsı ile hareket ettiklerini, bu yüzden çevre yolunun bir türlü bitirilemediği yönündeki soruyu yanıtlayan Vali Bilmez, “Bazı avukatların da para hırsıyla hareket ettiğini görüyoruz. Van halkının bu kez çevre yoluna sahip çıkmasını istiyoruz. Bu iş bu kez uzatılmamalı” diyerek sözlerine son verdi.


         Vali Bilmez, toplantının ardından makam aracına bineceği esnada kendisinden bazı taleplerde bulunan engelli bir genç kızın taleplerini dinleyerek, çözüm bulunması konusunda ilgililere talimat verdi.Van Bölge Gazetesi

Vali Bilmez gazetecilerle bir araya geldi

Vali Bilmez gazetecilerle bir araya geldi

Vali Bilmez gazetecilerle bir araya geldi

Vali Bilmez gazetecilerle bir araya geldi

Vali Bilmez gazetecilerle bir araya geldi

Vali Bilmez gazetecilerle bir araya geldi