Vali Bilmez, "2019'da Vanlıların huzur ve rahatı için çalıştık"

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkanlığında, 2019 yılı Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme toplantısı yapıldı.

SİYASET 31.12.2019 17:51:53 0
Vali Bilmez, "2019'da Vanlıların huzur ve rahatı için çalıştık"
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez Başkanlığında yapılan 2019 yılı Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı'nda bir yılda Van’da yaşanan olaylar,  polis ve jandarma ekiplerince yapılan başarılı operasyonlar ile kentin daha huzurlu olması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Başkanlığında, 2019 yılının Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıya İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İpekyolu Kaymakamı ve İpekyolu Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, Edremit Kaymakamı Fuat Türkman, Tuşba Kaymakamı Meral Uçar Arpa katıldı.

BİLMEZ: 2019 YILINDA İLİMİZ TURİZM AÇISINDAN İYİ BİR İVME YAKALADI
Toplantıda konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, 2019’un değerlendirmesini yapacaklarını ve 2020 yılında Van’ın daha güvenli ve huzurlu bir yıl olması için yapılması gereken çalışmaları paylaşacaklarını belirtti. Bilmez, “Bu konuda bize düşen görevler ve işler konusunda siz değerli basın mensuplarının değerlendirmelerini almak için İl Jandarma komutanımız il emniyet müdürümüz ve merkez ilçe kaymakamlarımız ile birlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu yıl bünyesinde çok olayın barındırıldığı, seçimlerin olduğu, bölgemizde birçok olayın yaşandığı bir yıl oldu. Bunun da ilimize olumlu olumsuz bir sürü yansıması oldu. Ama ilimizin çok güzel olaylara da şahitlik etti. İlimiz geçtiğimiz yıl turizm açısından iyi bir ivme yakaladı. Öyle günler oldu ki bütün otellerimiz modellerimiz pansiyonlarımız doldu. Biz öğrenci yurtlarımızı ilimize misafir olarak gelen turistlere açmak zorunda kaldık. En güzeli de bu kadar yoğun bir turist akını olmasına rağmen eşyam çalındı, tacize uğradım veya dayak yedim diye hiç bir turist arkadaşın bize şikâyeti olmadı. Hassasiyetten dolayı tüm Van halkına teşekkür ediyorum. Bizim misafirlerimize daha çok sahip çıkmamız lazım.” 

YILIN EN ACI OLAYI GÖÇMEN KAZASI OLDU
Ulaşım konusunda çok fazla şikayet aldıklarını dile getiren Bilmez, çok nadir de otel fiyatlarına ilişkin şikayetler aldıklarını söyledi. Bilmez, “2019 yılında kentimizi en çok etkileyen olay ve en çok iz bırakan olay göçmen kaçakçılığı ve gözmen kaçakçıların karıştığı trafik kazaları oldu. Bu kazalar olmasa 2019 yılında ölümlü trafik kazalarını ciddi anlamda azalmıştı. 2019 yılında 2 ayrı trajik kazada 17 göçmenin ayrı 5 göçmeni ise ayrı kazada hayatını kaybettiği olay oldu. 14 kişilik bir minibüse 67 kişinin sığdırıldığı ve pasifi trafik kazasında yoldan çıkan araç şarampole düşmesi sonucu 17 kişi hayatını kaybetti. Bu suçu işleyen kişi daha önce jandarma ve emniyet tarafından 6 defa yakalanmış ve hakkında adli işlem yapılmıştı. En son hayatıyla bedelini ödedi. İnsan kaçakçılığının önüne geçilmesi için bütün yetkililer nezdinde girişimlerde bulunduk.” Şeklinde konuştu.

BİR YILDA 597 ORGANİZATÖR YAKALANDI
2019 yılının Nisan ayından bu yana Van’da 83 bin 160 göçmene işlem yapıldığına dikkat çeken Bilmez, “Bunların 44 bin 883 il ve ilçe merkezlerinde ve köylerde yakalanan ve göç idaremizce hakkında işlem yapılan göçmen 38 bin 277’si ise sınır bölgesinde yakalanıp olduğu gibi sınırdan deport edilen engellenen veya sınır hakkında yakalandığı için geldiği yerden geri gönderdiğimiz göçmenler var. Son bir yıl içinde insan kaçakçılığı yapan 597 organizatör yakalandı, bunların büyük bir kısmı tutuklandı. Yakalanan kişi sayısı az değil ama cezaların caydırıcı olmaması, işimizi oldukça zorlaştırıyor.” Dedi.

BİLMEZ: O ANNELERİN GÖZYAŞLARINA ENGEL OLACAĞIZ İNŞALLAH
2019 yılında terörle mücadelede olumlu geçtiğini vurgulayan Vali Bilmez, Van halkının ve özellikle çocukları dağda olan ailelerin büyük desteğini aldıklarını söyledi. Bilmez, “Bunun için ve teşekkürlerimi sunuyorum. 2019 yılında 28 tane terörist etkisiz hale getirildi. 1 terörist sağ olarak yakalandı. Ve ailelerin desteği ile 39 dağ kadrosunda olan terörist ikna edilerek teslim olması sağlandı.  Ve ben bunun için gerçekten ailelere teşekkür ediyorum. Ve şuanda 150’ye yakın teröristin teslim olunması için de güvenlik kuvvetlerimizin ailelerle birlikte ikna çalışmaları devam ediyor. Onları da anneleriyle buruşturup, o annelerin gözyaşlarına engel olacağız inşallah.” Diye konuştu.

JANDARMA BİR YILDA İYİ İŞ ÇIKARDI
2019 yılında Jandarma bölgesinde 2 bin 238 operasyonun yapıldığını ifade eden Bilmez, meydana gelen 238 olayda ikna, sağ ve ölü ele geçirilen terörist sayısının 53 olduğunu söyledi. Bilmez, “Yapılan operasyonlarda 58 adet uzun namlulu tüfek, 2 adet makineli tabanca, 6 adet tabanca, 2 adet roket atar, 219 adet el bombası, 28 adet el yapımı patlayıcı, 156 adet roketatar mühimmatı, 240 adet roketatar sevk fişeği, 22 adet sessiz 3800 gram patlayıcı madde, 7 adet gece görüş dürbünü ve çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirildi.” Dedi.

190 TRAFİK KAZASINDA 24 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Bilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “Jandarma bölgesinde 861 olayda 18 bin 349 düzensiz göçmen ve 343 organizatör yakalandı. 715 olayda 1 milyon 95 bin paket kaçak sigara ele geçirilmiş ve 982 kişi sigara kaçakçılığından gözaltına alındı. 286 olayda 35 kilo Metamfetamin, 336 kilo esrar, 1 kilo civarında esrar, 886 kilo eroin, 9 kilo afyon sakızı, 196 bin adet uyuşturucu hap, 20 bin 548 gram morfin ele geçirilirken, 376 şüpheli yakalandı. Jandarma bölgesinde meydana gelen 190 trafik kazasında 24 kişi hayatını kaybetti. Kazaların geneli göçmen kaçakçılığında meydana geldi. Bu yıl içinde alınan tedbirlerle ölümlü trafik kaza sayımız oldukça az. Trafik kazalarında 570 şahıs yaralandı, trafik denetimlerinde 221 bin araç ve sürücü kontrol edilmiş, 4 bin 700 sürücüye 3 milyon 500 bin TL para cezası uygulanmış, 2782 araç trafikte men edilmiştir.

5 TON EROİN YAKALANDI
2019 yılında emniyet bölgesinde kaçakçılıkla yapılan mücadelede 5 ton 231 kilo eroin yakalandığına dikkat çeken Bilmez, “Maalesef Türkiye rekoru bizde. Keşke başka rekorlar bizde olsaydı. Kaçakçılıkta ayrıca 346 kilo esrar, 3 kilo afyon sakızı, 92 kilo civarında metamfetamin ele geçirilirken, 711 şüpheli yakalandı. Bunlardan 281’i tutuklandı. Sigara kaçakçılığında ise 1 milyon 283 bin paket kaçak sigara yakalandı. Ve sigara kaçaklığında da yine rekor bizde. Akaryakıt 5.30 civarında akaryakıt kaçakçılığı bölgemizde hemen bitme noktasına geldi diyebiliriz. Kaçakçılıkla ilgili ise bin 811 şüpheli işlem yapılmış ve 134’ü tutuklandı.” İfadelerini kullandı.

26 MİLYON TL CEZA YAZILDI
Polis bölgesinde meydana gelen ölümlü trafik kazası sayısının 7 olduğunu söyleyen Vali Bilmez, “Bir önceki yılla kıyasladığımızda hemen yüzde 50 civarında bir düşür görülmektedir. Göçmen kaçakçılık yaşanan trafik kazaları olmasa Jandarma bölgesinde de ciddi bir başarı söz konusu. Bu başarılarından dolayı hem Jandarma komutanımızın personel departmanını hem de emniyet müdürümüz personeli ve emniyet müdürümüze teşekkür ediyorum. Yaralamalı trafik kazası sayımız bin 251 civarında. Yaralı sayımız 2 bin 446. 7 tane ölümlü trafik kazası olmuş bu olaylarda 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, emniyet bölgesinde 362 bin araç denetlenmiş ve yazılan toplam ceza ise 26 milyon TL civarında. Trafikten men edilen araç sayısı ise 3 bin 166, alkollü araç kullanan sürücü sayısı 412.” Dedi.

158 KİŞİ TUTUKLANDI
Bilmez şunları söyledi: “Terörle mücadele kapsamında bu yıl emniyet bölgesinde yapılan işlem sayısı 792. Bir önceki yılla kıyaslandığında yaklaşık 150 civarında bir düşüş var. 158 kişi tutuklandı, geçtiğimiz yıl bu sayı 200’ün üzerindeydi. Aranan şahıs sayısı 104, terörden dolayı tutuklanan 66 kişi, emniyet müdürlüğümüzce aileleriyle işbirliği yapılarak ikna sonucu teslim olması sağlanan terörist sayısı da 15.”

“YEMEN'DEKİ GÖRÜNTÜLERİ VAN’DA GÖRMEK İSTEMİYORUZ”
Van’da kent güvenliği için zabıta ekipleri ile de ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bilmez, “İpekyolu Belediyesi zabıtası emniyetle birlikte kentte asayiş ve düzenin sağlanması, gıda kontrollerinin yapılması için Tarım Müdürlüğü ile birlikte ciddi bir denetime başladık. Önümüzdeki süreçte emniyet ve zabıtamızla birlikte kaldırım işgallerinden, merdiven altı üretim yaparak pazara sürülmesine kadar ciddi bir mücadele veriyoruz ve mücadele etmeye de devam edeceğiz. Kentimiz artık büyük bir şehir. Kentimize sanat sokaklar, kültür sokakları ve güzel kafeler yakışır. Kentimiz banyo kazanlarında çayın satıldığı bir yer olmamalı. Yemen'deki görüntüleri Van’da görmek istemiyoruz. Biz Türkiye'nin en modern kafelerin, tesislerin Van’da olmasını arzuluyoruz ve inşallah bütün tesis kurmak isteyen herkese de yardımcı olacağız destek olacağız.” Diye konuştu.

“KİMSE KENTTE KANUNLARI UYGULAMAMAYI TALEP ETMESİN”
Vali Bilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “Biz esnafımızın sorunlarını minimize etmek için kararlar aldık, Emniyet ve zabıta ekiplerimiz iş birliği içinde çalışacak. Kaymakam arkadaşlarımız ve ben dahil sürekli esnafımızın arasında olacağız, onların hem sorunlarını dinleyecek taleplerini alacağız hem onlara yardımcı olacağız ama bu kentte illegal, ruhsatsız, izinsiz, kimsenin de işlem yapmasına ve tesis işletmesinde de müsaade etmeyeceğiz.  Kanunlar ve mevzuatlar hepimizi bağlıyor, buna hep birlikte de uyuyacağız amacımız kentimizin huzurunu, refahını artırmak, amacımız hiç kimseyi cezalandırmak değildir. Yasal işlemleri eksik olanlar varsa eğer onları tamamlama imkânınız varsa onlara kesinlikle yardımcı olacağız ama kimse bizden bu kentte kanunları uygulamamayı talep etmesin. Bir defalığına ne olur görmezlikten gelin demesin. Yıllardır süre gelen kaçak et kesimi gibi bazı konularda bize yıllardır böyle devam ediyor, bundan sonra da böyle devam etsin diyerek kimse bizden bunu beklemesin. İnşallah siz basın mensuplarının desteği ile kent daha farklı yerlere taşınacak çünkü kentte ki sokakların her yerine ulaşamıyoruz, bizim görmediklerimiz sizler görebiliyorsunuz, bizim duymadıklarımızı sizler biliyorsunuz, bunun için bizimle toplum arasında iyi niyetle aracı olmak istediğiniz sürece, biz sizlerden yararlanmak istiyoruz,  sizin desteğinizi almak istiyoruz, biz elbette eleştirilmez değiliz, eleştiriye açığız, yeter ki niyet Halis olsun, niyet Van halkının huzuru, güveni refahı olsun,  bunun için her türlü eleştiriye de açığız.” 

VAN HALKINA TEŞEKKÜR
Van’ı Vanlılarla birlikte yöneteceklerinin altını çizen Vali Bilmez, “Artık bu çağda dünyanın hiçbir yerinde yöneten ve yönetilen çok belirgin bir şekilde ayrıldığı bir yönetim modeli ile bir kentte huzur getirmek mümkün değildir. Yönetim modeli de bu kentte yaşayan insanlarla hep birlikte kenti yönetmeye çalışacağız. Bu kentin ayıpladığı kınadığı her şeyle birlikte herkesim ile birlikte mücadele etmemiz gerekiyor, Van halkının 2019 yılında yöntemi huzuru güveni için telefonlarıyla okul anılarıyla bize verdiği destekten dolayı ben tüm Van halkına, tüm kamu görevlileri ve güvenlik görevlileri adına teşekkürlerimi sunuyorum. 2020 yılında da bu desteği bekliyoruz. Bu gece yılbaşı, vatandaşlarımızın yılbaşı gecesini huzur ve güven içinde geçirmesi için emniyet müdürlüğü ekiplerine bağlı 2 bin 500 kişi görev alacak. Jandarmamızın da 5 bin personeli aktif bir şekilde yol kontrol ve denetimlerde olacak. Vanlıların huzur içinde geçireceği yılbaşı gecesini hep birlikte geçireceğiz. Biz de akşam inşallah sokakta denetimde olan, görevde olan, Jandarma ekibimizi de emniyet ekiplerimizi de itfaiye ekibimizi de ziyaret edeceğiz. Gece saat 12'de de dünyaya yeni gözünü açacak bebeklerimize de hoş geldin diyeceğiz.”

“ASIL VAZİFEMİZ SUÇ ÖNCESİ OLAYLARA MÜDAHALE ETMEKTİR”
Vali Bilmez’den sonra bir konuşma yapan İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, herkesin yeni yılını kutlayarak “Valimiz istatistiklerden kısaca bahsettiler, genel istatistiği jandarma ve emniyet müdürlüğü olarak yazılı olacak basınımızla paylaşacağız. Teşkilat olarak varlık sebebimiz suçlularla mücadeledir. Bu zamanda kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü suç unsurlarına karşı durmadan çalışmaya da devam edeceğiz. Vatandaşımızın, milletimizin daha huzurlu ve daha refah bir alanda yaşaması için biz sokaklarda olacağız. Bizim asıl vazifemiz suç öncesi olaylara müdahale etmektir.” Dedi.

“İNŞALLAH 2020, 2019 YILINDAN DAHA GÜZEL OLACAK”
İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit ise yaptığı konuşmada, “Bu benim Van’a ikinci gelişim, bu gelişimle önceki yaptığım görev arasında şunu fark ettim, halkımızın yoğun bir şekilde desteği var. Vatan haini istatistikleri bir kıymet arz etmeyecek sayıdan azdır. Çekinen vatandaşlarımız vardı, halkımızla omuz omuza bu yolu yürüyoruz. Bütün vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. İnşallah 2020, 2019 yılından daha güzel olacak.” Diye konuştu.
Kaynak: Van Postası Gazetesi