VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir: İç turizmin ibresi bize döndü!

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van Gölü havzasının iç turizm açısından şanslı bir döneme girdiğini belirterek, “Şu anda biz şanslı bir durumdayız, eğer değerlendirebilirse

SİYASET 29.04.2019 10:31:49 0
VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir: İç turizmin ibresi bize döndü!
Tarih: 01.01.0001 00:00

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir: İç turizmin ibresi bize döndü!

VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van turizminin içinde bulunduğun sıkıntıları, yaşanan sorunları ve çözümleri konusunda gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
Çözüm konusunda ipuçları veren Tunçdemir, herkesin bu konuda gayret içinde olması gerektiğinin altını çizdi.

TURİZM HAFTASI DEĞERLENDİRMESİ
Önce Van’daki Turizm Haftası programlarını değerlendiren Tunçdemir, şunları söyledi: 
“Turizm Haftası bizim için çok önemli, hem ilimiz hem bölgemiz için tabiki. Turizm Haftası etkinlikleri bir hafta sürüyor, bu bir hafta içinde ilimizde de Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde bir etkinlik programı yapıldı. Değişik programlar yaptılar. Tabi programların daha ulusal bazda, Van için ses getirecek programlar olması gerekiyor. Van’a nasıl turist getirebiliriz, turizmin önünü nasıl açabiliriz, böyle olursa daha iyi olur. Daha dolu dolu programlar… Programların da kötüsü olmaz, bir bütün olarak yapılan her program iyidir, fakat eksiklerimiz olabilir, ama daha iyisini, daha dolusunu, daha yenisini, daha faydalısını yapmaya çalışmalıyız. İnşallah onu da başaracağız.”

“TURİZME KAPALI YERLER VAR” 
Van’da, turizme açık olan yerlerden daha fazla kapalı yerlerin olduğuna işaret eden Tunçdemir, şöyle devam etti:
“Van’da bizim mevcut olan turistik yerlerimiz var; Akdamar gibi, Van kalesi gibi, turizme açık olan yerler var, ama turizme açık olmayan çok değerli yerler de var. Çarpanak Adası, Adır Adası, Yedikilise, Başkale’deki Bartalemeos Kilisesi gibi… Bunların da restorasyonunu yapıp turizme açmamız gerekiyor. Bunlar turizme açılırsa, o zaman Van’ın gün olarak konaklama sayısı 5-6’ya çıkar. Bir turist Van’a geldiği zaman en az 5-6 gün kalmalı. Bunu kısa, orta ve uzun vade olarak önümüze koymamız ve bu hedeflerimize ulaşmamız lazım.” 

“EKSİKLERİMİZ VAR”
Son zamanlarda iç turizm konusunda bir kıpırdama olduğunu ancak alt yapı olarak istenen seviyenin yakalanması gerektiğini anlatan Tunçdemir, şöyle dedi:
“2018’de bir canlılık oldu, 2019da, şu anda, Mayıs-Nisan dolu, iyi gidiyor, Haziran’a kadar tabi Ramazan ayı düştü araya. Kültür turları bizim için de iyi, ilimiz için de iyi, sevindirici. Şimdi her otelin önünde bir tane otobüs var. Fakat bir eksiğimiz var, şöyle; alt yapı olarak güçlü olmamız lazım. Hizmet olarak cevap vermemiz lazım. Nedir eksiklerimiz; işte otellerimiz, restoranlarımız, kahvaltı salonlarımız, acentelerimiz, tur operatörleri, taşıma şirketleri, biz hepimiz bu hizmeti en iyi şekilde veremesek sınıfta kalırız. Durum da biraz öyledir. Çünkü bir yoğunluk oluştuğu zaman alt yapı olarak eğer altından kalkamıyorsan, insanlar bir daha sana gelmez. Yani sakin zamanlarda herkes her şeyi yapabilir, ama önemli olan yoğunluk… Yoğun olan dönemlerde hizmet anlamında cevap verebilmek, hizmetin en iyisini yapabilmektir. Şu anda kültür turları iyi gidiyor, inşallah böyle devam eder.”

“İBRE BİZE DÖNDÜ”
 İç turizm konusunda Van Gölü havzasının şu anda en fazla tercih edilen bölge olduğunu belirten Tunçdemir, şu örnekleri verdi:
“Şu an bölge huzurlu. Hizmet de kaliteli olursa daha çok insan gelecek. Daha çok tur operatörleri program yapacak. Bu çok önemli… Şu anda biz şanslı bir durumdayız, eğer değerlendirebilirsek, bir tur operatörü, bir acenteci olarak söylüyorum; çünkü batıdaki, iç pazardaki zengin ve imkânı olup da yurt dışına çıkan insanların çoğu programlarını, bizim tarafa, Van Gölü havzasına çevirdiler. Niye, iki nedeni var; bir; döviz yüksek olduğu için para değerimiz düşüyor, bu nedenle yurt dışına gitmek istemiyorlar. İkincisi, diğer bölgelere, işte Antalya, Kapadokya, Karadeniz, doymuşlar artık, buralara gitmişler, gitmedikleri yer bizim bu taraflar kalmış, bize gelecekler. İç turizmin ibresi bize döndü! Onun için bunu değerlendirmemiz lazım. Hazır olmamız lazım.” 

IRAK PAZARININ ÖNEMİ
Yabancı turlar konusunda İran’dan sonra Van’ın el atması gereken pazarın Irak pazarı olduğunu söyleyen Tunçdemir, şunları aktardı:
“İran’dan umudumuzu kesmiyoruz ama bu aşamada biraz sıkıntı var, hem maddi durumları iyi değil, hem de harçlar çok yüksek. Bu arada Irak’la diyaloglarımız var. Irak pazarını Van’a taşımak zorundayız. Çünkü orada 40-50 derece sıcakta yaşıyorlar, bizim bölge 30 dereceyi geçmiyor. Bu avantajımızı değerlendirip onları buraya çekmemiz lazım. Şirket olarak bizim bu yönde çalışmalarımız da var. Güzel şeyler olacağına da inanıyorum.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi