Uyumlu evlilik için eşlerin karşılıklı yapması gereken bazı hak ve ödevler

Abdulhamit Kahraman’ın hazırladığı “Uyumlu Evlilik Yöntemleri” konulu çalışmayı Kur'an Kursu Öğreticileri ve Aila Rehberlik İrşad faaliyetinde bulunan Diyanet çalışanlarının istifadesine sunuyoruz.

SİYASET 24.07.2019 20:19:07 0
Uyumlu evlilik için eşlerin karşılıklı yapması gereken bazı hak ve ödevler
Tarih: 01.01.0001 00:00

Evlilik nedir? Neden var olmalıdır? Uyumlu evlilik nasıl olur? Sorularına cevap niteliğindeki seminere ait belli başlı anekdotlar;
Evlilik fıtri ve tabii bir ihtiyaçtır, olması gereken bir şeydir, tersi istisnadır.
Evlilik, mevcut dünyadan çıkıp, meçhul dünyaya adım atmaktır.
Uyumsuzluk, iki tarafın karşısındakini kendisinin uydusu haline getirmeye çalışmasıdır.
Uyum, iki tarafın ortak yerde buluşmasıdır. Diğer bir manada, uyum aynılaşmaya başlamaktır.

  1. “Ben” duygularının “Biz”e dönüşmesi: Sağlıklı ve uyumlu evlilik için iki tarafın da “ben” duygusu yerine “biz” duygusunu kabullenmiş olmaları gerekmektedir. Biz diyemeyen kişide evliliğin ruhu oluşmamış demektir. Evlilikte istihare ve istişarenin önemli olduğu, “İstişare eden pişman olmaz” Hadis-i Şerifi ile vurgulandı.
  2. Eşinin birbirlerinin“Şahsiyetine” değer vermesi: Evlilikte karşı tarafın farklılığını peşinen kabullenmek gerekmektedir. Eşler birbirlerine insan oluşlarıyla, din kardeşi oluşları ile ve emanet oluşları ile bağlanırlar.
  3. Karşılıklı hediyeleşme: Hediyeleşmenin, evlilik için çok büyük bir getirisi vardır. (Erkeklerin Cuma günlerini eşlerine -bütçelerine göre- serbest para günü olarak değerlendirebilecekleri gibi.)
  4. Özel günlerin hatırlanması
  5. Aile büyüklerine ilgi (Sıla-i Rahim) Sıla-i Rahim ile sadece yakınları ziyaret etmeyi anlamamak gerektiği, onları her türlü kucaklayabilme ahlakı olduğunu anlamalıyız. Uyumlu evliliğin önemli sırlarından birisi de karşı tarafın anne-babasına verilen değer, iyilik ve kıymet göstermedir.
  6. Empatiyle yaklaşma
  7. Her Konuda Karşılıklı Destek Olma: Evlilikte iki tarafta kendi rolünü bilip ona göre davranmalı, birbirlerinin rolünü çalmamalıdır. Karşılıklı destek, şahsiyetlerin yıpranmaması açısından önemlidir, evliliği iyileştirir. Çaya atılan şeker, yemeğe atılan tuz misali olmalıdır. Evlilikte kadın sevgi, erkek saygı bekler. Sevginin azaldığı iki tarafça anlaşılırsa evlilikte soğuma başlar.
  8. Eşini Annesiyle Kıyaslamama: Anneyi model alan erkek eşini de annesi gibi görmek ister.
  9. Eşini Babasıyla Kıyaslamama: Babayı model alan kadın eşini de babası gibi görmek ister.
  10. Kaba ve Kırıcı davranmama: Evlilik iki kişinin birleştiği gövdesi kalın bir ağaç gibidir. Kaba ve kırıcı davranmak ağacın gövdesine vurulan balta darbeleridir, darbe aldıkça gövdenin zedelenmesi gibi evlilikte de kaba ve kırıcı davranmak evliliğin darbe alması demektir. Affedici olmak gerekmektedir.
  11. Kapris yapmama: Kapris asla fayda sağlamaz.
  12. Beraber vakit geçirme: Uzun yıllar süren uyumlu evliliklerin en önemli basamağı; beraber vakit geçirmek, karşılıklı iltifat ve onunla birlikte sosyal etkinliğe katılmaktır.
  13. Affedici yaklaşım: Affedici yaklaşım her iki taraf için de faydalıdır. “Evde kırılan bir eşya varsa onu kırana kızmayınız. Herşeyin bir kaderi vardır.” Hadis-i şerif
  14. Aile içi toplantılarına önem verme: Ailede daha sonra oluşabilecek sorunları önceden tespit edip, önlemek, önlem almak için önemlidir.
  15. Zihni, Kalbi ve Ameli birliktelik: Eşlerin zihni, kalbi ve ameli birlikteliği evliliğin uyumlu ve sağlıklı yürümesi için çok önemlidir. (Sağ ayağa sol ayakkabı sol ayağa da sağ ayakkabı giydirilemeyeceği gibi eşler arasında da yol değişimi olmamalıdır.) Eşlerin birbirlerine dua etmeyi unutmamaları gerekiyor.
  16. 16- El ele tutuşup Allah’a gitmek: Tüm bu yöntemlerin sonunda eşler sevgi ve muhabbet dolu olarak elele tutuşarak Allah’a yürümelidirler.

Abdülhamit Kahraman / Mutluaile.org