Uçkun Van'da tezgahlarda yerini aldı

Bin bir derde deva olan, kanserle mücadelede iyi geldiği bilinen ilkbahar bitkilerinden olan uçkun Van’da Pazar tezgâhlarında yer almaya başladı

SİYASET 23.04.2019 14:08:02 0
Uçkun Van'da tezgahlarda yerini aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bin bir derde deva olan, kanserle mücadelede iyi geldiği bilinen ilkbahar bitkilerinden olan uçkun Van’da Pazar tezgâhlarında yer almaya başladı

Karların erimesiyle birlikte Genelde Doğu Anadolu Bölgesi’nde özel de ise Van’da yöreye özgü birçok ilkbahar bitkileri ve otları tezgâhlarda yerini almaya başladı.  Ot ve bitki kültürünün yoğun olduğu Van’da nerdeyse 200’e yakın bitki çeşidi yöre halkı tarafından ilkbaharda toplanılarak yemeklerde kullanılır. Hatta toplanan bu bitkiler kurutularak yöresel yemeklerin ana malzemesi olarak kış aylarında yemeklere lezzet katar. Yöre halkı tarafından toplanılan bu bitkiler,  ülke genelinde de rağbet görmeye başladı. Bunlardan en popüler olanı uçkun pazar tezgâhlarında yerini almaya başladı. Bir aylık ömrü olan uçkun, bu günlerde Van’da hemen hemen her köşe başında bulunan seyyar satıcı tezgâhlarında yer almaya başladı.

BAŞLI BAŞINA BİR MUCİZE
Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen uçkun doğal ilaç olarak nitelendirilmektedir. Özellikle kanser ile mücadelede etkin olduğu söyleniliyor. İçeriğinde kimyasal maddeler barındırdığı tespit edilen bitki, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır.

HER DERDE DEVA
Nisan’da olgunlaşan bitki, gövde kısmı taze iken dış kabuğu muz gibi soyularak iç kısmı yenilmektedir. Bahar aylarında çok yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Uçkun C vitamini ve mineral bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Fazla tüketilmesi halinde dahi şişkinlik hariç herhangi bir yan etkisi görülmemektedir. Bu açıdan halkımız tarafından şifalı bitki olarak bilinmektedir. Kökü ve sürgünlerinin beslenmede önemli yer tuttuğu, mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği ve özellikle sindirimi kolaylaştırıcı olduğu bilinmektedir. Yöre halkı tarafından sürgünleri kaynatılarak suyu kan şekerini düşürmek maksadıyla içilmektedir. Ayrıca iştah açtığı, vücudu kuvvetlendirdiği ve direnç kazandırdığı söylenilmektedir.
 

Kaynak: Van Postası Gazetesi