Takva, bütçeyi açıkladı, 2021-2022 hedeflerinden söz etti; '10 temel strateji'

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, odanın 2020 yılı faaliyetleri ile 2021 – 2022 Yılı Stratejik Plan Hedeflerini, düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Odanın gelir gider kalemlerine ilişkin

SİYASET 8.01.2021 23:12:47 0
Takva, bütçeyi açıkladı, 2021-2022 hedeflerinden söz etti; '10 temel strateji'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ticaret ve Sanayi Odası, 2020 yılı faaliyetleri ile 2021 – 2022 Yılı Stratejik Plan Hedeflerini, düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. Düzenlenen toplantıya VANTSO Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Veysel Parin, Burak Gültepe, Genel Sekreter Yardımcısı Kerem Oruç, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu (GGK) Başkanı Seyhan Demir, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Pınar Gülle ve Van YYÜ'den bazı öğretim üyeleri de katıldı.
Toplantıda ilk olarak Oda Genel Sekreteri Cengiz Aras, kısa bir değerlendirme yaparak, pandemi sürecine rağmen 2020 yılında çalışmalarını hiç aksatmadan sürdürdüklerini söyledi. Ardından odanın 2020 yılı faaliyetlerine ilişkin hazırlanan almanak gösterildi.
Aras'ın kısa sunumundan sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 2020 yılı çalışmaları ve  2021 – 2022 Yılı Stratejik Plan Hedeflerine ilişkin sunum yaptı, odanın gelir gider bütçe kalemlerini açıkladı.

“ŞEFFAFLIK İLKESEL TAVRIMIZ”

En önemli ilkesel tavırlarından birinin şeffalık olduğunu belirterek sözlerine başlayan Takva; “Odamızın, Türkiye'nin en şeffaf meslek örgütlerinden biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak yaptıklarımızı belli periyotlarla kamuoyuyla paylaşıyoruz. 2020 yılında yaptığımız faaliyetleri Van halkının bilgisine sunmayı ilkesel bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Bugüne kadar da bundan imtina etmedik. Türkiye'de bütün bütçe kalemlerini en şeffaf şekilde paylaşan bir odayız. VANTSO, bütün hesaplarını sosyal medya hesaplarından belli periyotlarla paylaşıyor. Biz bu geleneği sürdürmek için buradayız.” dedi.

GELİR- GİDER DURUMU

VANTSO Başkanı Takva, “Meslek odaları, hem mevzuat gereği hem de pratik uygulamalar açısından genelde her yıl, yeni yıla başlamadan önce bir tahmini bütçe hazırlarlar ve ona göre de faaliyetlerini planlarlar. Bir yönetimin başarısı her zaman onun sağladığı katma değer ve kârla ölçülür. Dolayısıyla bir kurumun başarısı da bütçe performansına göre değerlendirilir.” dedikten sonra, 2020 yılı gelir – gider kalemlerinin detaylarını anlattı.
Takva, 2020 yılı gelir – gider kalemlerine ilişkin özetle şunları söyledi; “2020 yılında 6 milyon 863 bin 935 TL tahmini gelir bütçemize istinaden, 6 milyon 702 bin 129 TL gerçekleşme bütçesi ile, gerçekleşme oranı yüzde 97,64 olmuştur. Pandemiye rağmen en iyi gerçekleşme oranı sağlanmıştır. Bu geliri ne yaptık? Personel ücret ve giderleri 2020 yılında 2 milyon 811 bin 164 TL şeklinde gerçekleşmiş. Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlere 1 milyon 55 bin 366 TL ödenirken, birlik aidatı, kanuni aidat ve pay giderlerine 1 milyon 55 bin 117 TL, vergi, resim ve harçlara 100 bin 268 TL, bağış ve yardımlar faslına da 82 bin 121 TL olmak üzere 5 milyon 104 bin 038 TL bir giderimiz olmuş.”  

“TÜM ZAMANLARIN EN İYİ BÜTÇESİ”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bu rakamları paylaşmak istediklerini belirten Takva; “2020 yılında istatistiklere baktığımızda herkesin kapalı olduğu, içine kapandığı bir dönemde VANTSO, üyelerine sunduğu hizmetten iğne ucu kadar zaafiyet yaşamadı. Ve bu rakamların gerçekleşmesinden, tüm zamanların en iyi bütçesinin gerçekleşmesinden dolayı yönetim kurulu üyelerimiz, meclis üyelerimiz ve oda çalışanlarımız büyük bir teşekkürü hak ediyorlar.” diye kaydetti.

“RAKAMLARI PAYLAŞMAK, VİCDANİ BİR SORUMLULUKTUR”

“2011 depremi Van'ın tarihinde bir kırılma noktasıdır. Bunun etkilerinin halen tartışıldığı bir ortamda dünya ile eş zamanlı yaşadığımız pandemi de ikinci bir kırılma dalgasıdır. Şehri değerlendirirken mutlaka bu değerlendirmeyi de hesaba katmak gerekmektedir.” diyen Takva, şu açıklamayı yaptı; “Bu ortamda VANTSO'nun başarısını veya başarısızlığını kamuoyu ile paylaşmanın bir vicdani sorumluluk olduğunu söylemek istiyorum. Pandemiye rağmen başarılı bir süreç geçirilmiştir. Önemli bir karne var elimizde. Diliyorum ve umuyorum ki 2021 ve 2022'de de aynı başarılı performansı gösterecektir bu oda. VANTSO kurulduğundan beri sürekli büyüyen, gelişen ve aynı zamanda kentinin hak ve menfaatlerini korumak üzere etkin bir lobi kuruluşu olma yolunda güvenle yürüyor. Elbette eleştiriler var, elbette bir takım değerlendirmeler, övgüler de var. Bunlardan bize katkı sağlayanlardan yararlanıyoruz. Kimseyle kavga etmiyoruz. Biz kavganın tarafı değiliz. Doğru bildiğimiz, üzerinde ittifak ettiğimiz konularda kentimiz için isteyen taraf olmaya devam edeceğiz. Bundan kim rahatsız olur bilemem, bu bizi ilgilendirmiyor. Dolayısıyla bizim, bu kentin, üyelerimizin hak ve menfaatinin öngördüğü talepleri özgürce, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade edeceğimizi belirtmek istiyorum. Olumlu eleştiri ve yaklaşımları mutlaka kurumsal politikalarımızı şekillendirmek için kullandığımızı da yinelemek istiyorum.”
Takva, son bölümde ise 2021 – 2022 Yılı Stratejik Plan Hedeflerini, odanın vizyon ve misyonunu açıkladı.

10 TEMEL STRATEJİ

VANTSO'nun 2021 – 2022 yılı hedeflerini 10 temel strateji üzerine kurguladıklarını kaydeden Takva, bu başlıkların; 'Teknoloji Stratejisi', 'Uluslararası Strateji', 'İran Stratejisi', 'Görüş Oluşturma Stratejisi', 'Sosyal Sorumluluk Stratejisi', 'Kalkınma Stratejisi', 'Markalaşma Stratejisi', 'Van Gölü Stratejisi', 'Eğitim Stratejisi' ve 'Haberleşme Stratejisi' olduğunu aktardı.
Oda Vizyonunu, “Teknolojinin hızla ve sınır tanımadan gelişip değiştiği ve rekabetin giderek arttığı günümüzde, değişen dünyanın yeniliklerini başta tarım, hayvancılık ve tekstil olmak üzere tüm alanlarda uygulayan, nitelikli projelerle ilkleri başaran bir çatı kuruluşu olmaktır” şeklinde tanımlayan VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, misyonlarını ise; “İlimizin önemli kalkınma alanlarında, katma değeri yüksek ürünlerin üretimini teşvik ederek, destekleyici faaliyetlerle popüler olanı değil, henüz düşünülmemiş olanı hayata geçirmektir” diye açıkladı.
Takva, son olarak gazetecilerin '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.