_Stadyum yapılamamışsa, sebebi siyasetçilerdir!

Bir dönemler Vanspor’un kulüp başkanlığını yapan ve aldığı radikal kararlar ile ikinci lige düşmüş olan takımı yeniden dört büyük takımın mücadele ettiği birinci lige çıkarmayı başaran Feridun Irak, şu an profesyonel ligde ye

SİYASET 27.02.2019 09:38:52 0
_Stadyum yapılamamışsa, sebebi siyasetçilerdir!
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Salih Deniz’in Kanal M’de hazırlayıp sunduğu Spor Aktif programına katılan Eski Vanspor Kulüp Başkanı Feridun Irak, özellikle son haftalarda 3. Lig ekibi Van Büyükşehir Belediyespor’un aldığı puan kayıplarının tüm taraftarları olduğu gibi kendisini de üzdüğünü anlattı. Spor yorumcusu Murat Gencer’in de konuk olduğu programda, hem eski Vanspor, hem de şuan TFF 3. Lig’de mücadele eden B.Vanspor konuşuldu.


          B.Vanspor’un özellikle bu sezon evinde birçok maçta kazanamamasının üzücü olduğunu anlatan Feridun Irak, “Şampiyonluk için oynayan bir takımın evinde birçok maçta berabere kalarak rakiplerine puanlar vermesi, kendisinin de puan kaybetmesi bizleri üzüyor. Temennimiz bundan sonraki maçlarda galibiyet serilerinin olması ve bu takımın bir üst lige çıkmasıdır” dedi.


        IRAK: TAKIMLARIN ŞEHİRLERE ÖNEMLİ KATKISI VARDIR
Van Büyükşehir Belediyespor’un kente sosyal ve kültürel anlamda katkılarının olduğunu belirten Feridun Irak, “Bir takımdan şehre sadece ekonomik destek sunmasını beklemek doğru değildir. Özellikle şehirdeki gençlerin maçların oynadığı sezonlarda iki haftada bir tribünlere gelip maç izlemesi bile sosyal bir katkıdır. Yine şehrin tanıtımı açısından bu tür takımların kültürel katkıları bulunuyor. Örneğin bizim dönemlerde Vanspor, dört büyüklerin oynadığı o zamanların süper ligi olan en üst lige çıktığı dönemler maçlarımızı izlemeye ülkenin birçok şehrinden insanlar geliyordu. Vanspor’un bir maçını izlemek için bu şehre gelenler hem ekonomik anlamda katkı sunuyordu, hem de birçok açıdan katkıları oluyordu. Şimdi Van Büyükşehir Belediyespor üçüncü ligde. Bu takımdan çok büyük katkılar bekleyemezsiniz. Ama üst liglere çıkınca katkıları artacak” ifadelerini kullandı.


            Futbolun dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olduğunu söyleyen Irak, “Dünyaya baktığımızda futbol büyük bir endüstri olarak karışımıza çıkar. Milyon dolarların, milyon Euroların konuşulduğu bir döngüden söz ediyoruz. Ülkemizde de bu durum böyle. Ama alt liglerde bunu bekleyemezsiniz. Alt ligdeki takımlar da şehirlerindeki gençlerin en azından profesyonel takımların maçlarını izlemesine olanak sağlıyor ve kentin tanıtımını yapıyor” diye konuştu.


           DÖNEMİN VANSPOR’UNU ANLATTI
1997-98 sezonunda dönemin Vanspor’unun sezonun bitmesine 7-8 hafta kala bir alt lige düşmesinin matematiksel olarak kesinleşmesinin ardından Kulüp Başkanlığı’na geldiğini anlatan Feridun Irak, “Dönemin Valisi yaptığı bir anketle aralarında benim de olduğum bir yönetim oluşturdu. Hatta yönetimde bulunan bizlerin birbirimizden bile haberi yoktu. Sonra biz kendi aramızda bir araya geldiğimizde beni başkan olarak seçtiler. Ben başkan olduktan sonra kalan maçlarda da başarı elde ettik, ama tabi ligden düştük. Zaten bizler bir sonraki sezon için kulüp yönetimine gelmiştik. Yeni sezon başladığı zaman ben herkese de şunu söyledim, ‘Bizden hemen şampiyonluk beklemeyin’. Ama hem vali, hem halk şampiyonluk bekliyordu. Sezona başladık. Teknik Direktörümüz Ali Osman Renklibay’dı. Ama ilk iki maçı kaybettik. Böyle olunca ben ve arkadaşlarım radikal ve riskli bir karar alarak hocayı yolladık. O dönemler bir televizyon kanalında spor yorumculuğu yapan ve herkesin yakından tanıdığı Rıdvan Dilmen’i takımın başına getirdik. Sonraki süreçte birçok maçı kazanarak sezon tamamlanmadan şampiyon olarak yeniden en üst lige çıktık” ifadelerini kullandı.


             Kendi dönemlerinde işlerine yaramayan futbolcuları da satarak yaklaşık 3 milyon dolar gibi bir para ile kulübü yönettiklerini belirten Feridun Irak, “Bizler o zaman para sıkıntısı çekmedik. Allah işimizi rast getirdi. Ama takımı da bıraktığımızda devletin resmi şirketi olan hesaplar da incelenebilir, harcadığımız paradan daha fazla para bırakarak görevimizden ayrıldık. Çünkü şampiyon olduktan sonra yayıncı kuruluştan alınacak olan para ve sınır ticaretinde kullanılacak olan yakıt belgesinin miktarlarına bakarsanız çok iyi bir para bıraktık.  Muhasebemizi de İl Özel İdaresi’nden gelen arkadaşlar tutuyordu. Tümü belgelidir” diye konuştu.


           B.VANSPOR, MADDİ SIKINTILAR YAŞIYOR
Şu an B.Vanspor’un özellikle maddi anlamda sıkıntılar yaşadığına şahit olduklarını belirten Irak, “Servet Yenitürk’ün kulüp başkanı olarak yalnız kaldığını görüyoruz. Bu şehirde işadamlarının da futbola ve daha doğrusu spora biraz mesafeli olduğuna şahit oluyoruz. Bu takımın da ligi tamamlaması için paraya ihtiyacı vardır. İnşallah önümüzdeki zaman dilimlerinde takıma gerekli kaynaklar sağlanır” dedi.


          Türkiye’nin birçok şehrinde modern stadyumların olduğunu, ama Van’da bir türlü yeni stat yapılmadığı gibi, mevcut stadın da istenen düzeyde olmadığını belirten Irak, “Eski Van ile yeni Van arasında büyük fark var. Şehrimiz büyüyor. Yeni oteller, yeni işyerleri, yeni caddeler açılıyor. Ama spor anlamında istenen gelişme olmadı. Bizim dönemde de 20 yıl önce doğru dürüst bir tesisimiz yoktu. Ama bu stadı kullanıyorduk. Şimdi ise mevcut stat istenen düzeyde değil. Portatif tribünler de henüz bitirilemedi. Yeni stat yapılması herkesin arzusu. Birçok ilde muazzam statlar olmasına rağmen, ikincileri yapıldı. Siyasetçiler bunun en büyük sebebi.  Ne siyasetçilerimiz, ne bakanlarımız kentin en önemli sorunları arasında gösterilen bir stadın yapılması için, gerekli gayreti göstermedi. Van’da stat yapılamamasının nedeni bence siyasetçilerdir. Başka sebep aramamak lazım” dedi.Van Bölge Gazetesi