SP, Kapıköy’ün geçişlere açılmasını istedi

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı tarafından, uzun süredir salgın nedeniyle kapalı bulunan İran-Van arasındaki sınır kapılarından olan Kapıköy’e ilişkin açıklama yapıldı.

SİYASET 27.09.2020 15:31:15 0
SP, Kapıköy’ün geçişlere açılmasını istedi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Büyükşehir İş Merkezinde bulunan parti binasındaki açıklamayı İl Başkanı Özay İlhan, yaptı.

Kapıköy’ün kapalı kaldığı süre içinde ildeki sektörler üzerinde olumsuz etki yaptığını belirten İlhan, “Saadet Partisi Dış İlişkiler ve Ekonomik İşler Başkanlığımızın Kapıköy sınır kapısının durumu ve ilimizin ekonomisine yansımalarıyla alakalı yapmış olduğu araştırmalar göstermektedir ki Kapıköy sınır kapısı koronavirüs salgınının komşumuz İran’da başlamasına takiben 23 Şubat’ta giriş çıkışa kapatılmıştır, 7 aydan fazla süredir sınır kapısının kapalı olması nedeniyle başta turizm sektörü olmak üzere birçok sektörde ciddi sıkıntılar yaşanmasına sebep olmuştur.” dedi.

Ancak son dönemlerde alınan önlemler çerçevesinde batı illerine farklı ülkelerden turistler gidebilirken, sınır kapıları kapalı olduğu için Van’a turist gelmediğini ifade eden İlhan, şunları söyledi:

“Fakat 1 Haziran sonrası Rusya ve birçok Avrupa ülkesinden ülkemize turist geliş gidişi söz konusudur. Tahran’dan İstanbul’a her gün uçak kalmakta ve her geçen gün bazı firmalar yeni seferler düzenlemeye yönelik adımlar atmaktadır. Antalya ve İstanbul başta olmak üzere birçok ilimize havayoluyla turist taşınmaktadır. Ülkemiz genelindeki sınır kapılarının çoğundan gerek yük taşımacılığı gerek yolcu taşımacılığı gerekse, yaya giriş çıkışı mevcuttur. Her ne hikmetse Van’ın mevcut tek sınır kapısı olan Kapıköy sınır kapısı her türlü giriş çıkışa kapalıdır. Van ekonomisinin iki temel ayağından biri olan turizm ve sınır ticaretinin sekteye uğraması nedeniyle ilimizde bazı oteller kapanmış, birçok otel de yüzde 10 -15 civarında doluluk oranı nedeniyle ayakta kalma uğraşı vermektedir.”
Kapıköy’ün de geçişlere açılmasını istediklerini aktaran İlhan, şunları kaydetti:

“Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak sormak istiyoruz. Koronavirüs havayoluyla taşınmıyor da sadece karayoluyla mı taşınıyor? Koranavirüs Rus, Alman gibi turistlerce taşınmıyor da sadece İranlı turistlerle mi taşınıyor? Koronavirüs ülkemizdeki diğer sınır kapılarından giriş yapmazken sadece Kapıköy sınır kapısından mı giriş yapıyor? Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak Kapıköy Sınır Kapısının gerekli tedbirler alınarak derhal açılmasını, havayoluyla taşınan yolculara hangi uygulamalar yapılıyorsa sınır kapılarından giriş çıkış yapan yolculara da aynı uygulamalar yapılarak giriş çıkışlara izin verilmesini, yük taşımacılığı yapan araçlara da sınır ticaretinin canlanması adına ivedi olarak gerekli izinlerin verilmesi talebimizdir.”