Şeker pancarı üretim alanları genişletilecek

Van Erciş Şeker Fabrikası bünyesinde çalışan Ziraat Mühendisi Necmettin Yılmaz, önümüzdeki yıl şeker üretim alanlarını genişletmek istediklerini belirterek, “Çünkü araziler boş, su sıkıntısı yok, bunu başarırsak hem ülke ola

SİYASET 26.08.2019 10:28:18 0
Şeker pancarı üretim alanları genişletilecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da bu yıl, ekinlere dadanan yaprak kurduna rağmen ciddi bir şeker pancarı üretimi gerçekleştiği belirtildi.

Van Gölü havzası şeker pancarı üretimine müsait bir bölge olduğu için Van Erciş Şeker Fabrikası’na ürün sağlayan bölgelerde şeker pancarı üretim alanlarının genişletileceği ifade edildi.

295 BİN TON

Bu yılki üretimlerle ilgili gazetemize bilgi veren Ziraat Mühendisi Necmettin Yılmaz, çiftçinin fabrikaya 295 bin ton ürün taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, “Erciş Şeker Fabrikasına bağlı 4 tane ziraat bölge şefliği bulunuyor. Bunlar Erciş merkez, Patnos, Ahlat ve Van. 2019-2020 kampanya dönemi için 295 bin ton şeker pancarı taahhüdü alınmıştır. Erciş 47 bin, Patnos 72 bin, Ahlat 130 bin, Van 44 bin ton.” dedi.

YAPRAK KURDU

Verim konusuna da değinen Yılmaz, şunları söyledi:

“Bu yıl karadirna zararlısı parçalara büyük zarar vermiştir. En büyük zarar Ahlat ve Patnos’ta olmuştur. Bu da verimi büyük ölçüde etkilemiştir, yani düşürmüştür. Erciş bölgesine bağlı 7000 dekar, Patnos 15 bin dekar, Ahlat 19 bin dekar, Van 6500 dekar. Bu yıl su sıkıntı olmadığı halde verim düşüklüğü olabilir, sebebi de karadirna. Van bölgesi olarak dekara 5 ile 6 ton arası verim beklemekteyiz.”

“ÜRETİM ALANLARINI GENİŞLETECEĞİZ” 

Van Gölü havzasının şeker pancarı üretimi için uygunluğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisi Yılmaz, üretim alanlarının genişletilmesinin büyük bir fayda sağlayacağını söyledi.

Özellikle Gürpınar’da arazilerin çok fazla ama aynı zamanda boş olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki yıl üretim alanlarını genişletmek istiyoruz, özellikle de Gürpınar’da. Çünkü araziler boş, su sıkıntısı yok, bunu başarırsak hem ülke olarak, hem fabrika olarak, hem de yöre olarak ciddi bir kazanç elde edebiliriz.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi