Şamran Kanalı Unesco Dünya Mirası listesinde…

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say 3 bin yıllık Tarihi Şamran Kanalı’nın Unesco Dünya Mirası listesine alınması işlemlerini başlattıklarını vurguladı.

SİYASET 7.12.2020 11:04:48 0
Şamran Kanalı Unesco Dünya Mirası listesinde…
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, yaptığı açıklamada, tarihi Şamran Kanalı’nın Unesco Dünya Mirası listesine alınması için girişimlere başladıklarını duyurdu.
   Başkan Say, verdiği müjdede, “3 bin yıllık tarihi Şamram Kanalı’nın “Unesco Dünya Mirası” listesine alınması işlemlerini başlattık. Edremit’imize ve bölgemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
   MENUA (ŞAMRAN) KANALI
   Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (mö 810 - 786) tarafından kızı     Tariria için bugünkü Edremit’in güneybatısında. Kadembasti (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis’in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk “ Uğurlu Yer" demektedir.
   Van’ın 50 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası’ndan Urartu Krallığı' nn başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.
   Bu kanalın en az %70'ı Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığım sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van’a bakar / içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir.
   Edremit sakinleri ise söz konusu kanalın bir an önce Unesco Dünya Mirası listesine alınmasını istiyor.