Samancılar sorunlarına çözüm bekliyor

Van Özalp yolu üzerinde faaliyet gösteren S.S. Vangölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifi yetkilileri, esnaf olarak çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirterek, bu sorunlara çözüm bulunmasını istediler.

SİYASET 15.07.2019 10:57:50 0
Samancılar sorunlarına çözüm bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van ve ilçeleri başta olmak üzere yakın il ve ilçelere hayvansal yem satan S.S. Vangölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifi üyesi esnaflar, ilkel barakalarda iş yapmak, sürekli enerji ve su kesintileriyle karşı karşıya kalmak gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. 
Farklı illerden gelen yem satıcılarından dolayı da müşteri konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten esnaflar, çözüm bekliyor.  

KOOPERATİFİN DURUMU
Kooperatifin durumuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan S.S. Vangölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Alkan, şunları söyledi: 
“2000'li yılların başında saman pazarını kurduk, 2004 yılında ise bir araya gelerek S.S. Vangölü Yem ve Samancılar Temin ve Tevzi Kooperatifini kurduk. 26 üyemiz, yaklaşık 100 kişiye yakın çalışanımız var. Üyelerimizin sattığı ürünler şunlardır: Mercimek samanı, yonca samanı, dağotu samanı, çayır samanı, beyaz saman olarak buğday samanı, arpa samanı, mısır samanı ve sılaşı. Beyaz saman ürünleri Diyarbakır ilçeleri, Şanlıurfa ilçeleri, Adıyaman ve Batman illerinden, yeşil saman ise Ağrı ve ilçeleri genelde Patnos ilçesinden, Iğdır, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinden geliyor. Van’ın beyaz samanı yetmiyor, az kalıyor, ekilmiyor çok fazla çünkü kurtarmıyor. Vatandaşın tarlası var ekmiyor, bizim kendi köyümüz var, Gürpınar’da ağabeyim gitti, biçti getirdi, zarar etti. Ben eskiden briketçiydim, 500 tane briket kestiğim zaman ancak benim masraflarımı karşılıyordu, 2000 tane kesecektim ki kâr edeyim. Yani bugün bir nakliyeci arkadaş eğer bir sefer yapıyorsa bu ancak onun mazot ve ekmeğini kurtarıyor, 2 ve 3’üncü seferden sonra kâr ediyor...”

“DIŞARIDAN GELEN SATICILAR PAZARI BOZUYOR”
Van dışından gelen yem satıcılarından yakınan Alkan, şöyle devam etti: 
“Diyarbakır ve diğer illerden gelen vatandaşlar, direkt olarak ürünlerini köylere götürüp dağıtıyor, torba işi 3-5 yere dağıttığı zaman da pazar duruyor, yani inanın biz Diyarbakır’a gitsek bunu yapamayız. Vatandaş bizden parası olmadığı zaman borç alıyor ve halen parasını alamadığım malım var, uzun zamandan kalma ama Siverek’teki adam gidip adama malını döküyor. Bu durumla ilgili belediye yetkili ama ben başvurduğum zaman şu cevabı alıyorum; ‘Van’ın sahası içinde bir yere dökülüyorsa bana söyle ben kaldırayım ama Türkiye’de serbest piyasa var.’ Bir diğer konu da şehir içinde hayvancılıkta bitmek üzere yani borç olunca vatandaş ürün almak için bize gelir, peşin olunca da bize gelen olmaz, dışardan alınır. Esnafın kendi arasında da rekabet olayı var, buraya gelen vatandaş geziyor, kimin ürünü güzelse ondan alıyor, fiyat araştırması yapıyor, kimin uygunsa ondan alıyor. Kooperatifin amacı da bu zaten, vatandaşa da hizmet etmek, rekabet olduğu zaman da vatandaş hem kaliteli mal alabiliyor, hem de daha ucuz. Sabit bir fiyat yok, günlük değişiyor mesela 60 kuruşa veren var, 57 kuruşa veren var, serbest piyasa olduğu için müdahale edemiyoruz.”       

ÇEVRE YOLU...
Çevre yolu konusunda da sorun yaşadıklarını anlatan Alkan, şunları söyledi: 
“Bizim 866 nolu parseldir, çevreyolu buradan geçtiği için bir şey yapamadık, doğru düzgün bir ambar yapamadık, düzenli bir yer yok, esnafın oturabileceği bir şekilde olmadı yerlerimiz. Mesela işçinin soyunma odası olacak, yemek yeme odası olacak, iş yeri sahibinin oturabileceği bir yeri olacak, lavabosu olacak daha modern bir yer olması lazım. Zaten bize burayı verseler, projeli verecekler, 26 tezgâhın hepsini bir projede inşa edeceksin ki ruhsat alabilesin. Çevre yolu buradan geçtiğinde etkileniyoruz. Yer konusunda yetkililerden çözüm bekliyoruz. Sıkıntılarımız var açıkçası ve iyi bir pazar kuramadık, sahamızın en azından asfaltlanmasını istiyoruz, özellikle kışın buraya gelen araçlar buradaki çamuru asfalta götürüyor, bu da çevre kirliliği yaratıyor.” 

ELEKTRİK VE SU SORUNU 
Kooperatif üyelerinden Van Diyar Ticaret sahibi Revşan Yakut da, şunları anlattı:
“1993’ten beri bu sektördeyim, tabi belli aralıklarla terkettim, tekrar devam ettim. Firmamda çalışan 3 tane elemanım var, 2 senedir faal olarak bu pazardayım, daha önce Koçdağı Buğday pazarındaydım. İş yerimizde yem, kepek, arpa, un satıyoruz yani her türlü hayvansal ürün satışı yapıyoruz. Bir esnaf olarak benim öncelikli sıkıntım enerji sıkıntısı, bizim burada sürekli enerjimiz kesiliyor, sürekli elektrikle alakalı sıkıntılar yaşıyoruz. Yetkilileri arıyoruz, geliyorlar ama kalıcı bir çözüm üretmeden gidiyorlar. Bunun haricinde alanımızı dolaştınız ve gördünüz tozdan geçilmiyor, belediyelik hiç bir hizmet yok, asfalt yok, suyumuz yok, musluğu yanınızda açtım gördünüz. Büyükşehir’e hizmet eden bir kooperatifin, bir oluşumun bu şekilde olmaması gerekiyor. Biz Van gibi bir büyükşehire hizmet ediyoruz, sadece Van değil, biz buradan Hakkâri’ye, Erciş’e, Bitlis’e mal gönderiyoruz. Başka bir şey de, gelen bir aracı bir çiftliğe gönderiyorsak ikinci defa çiftlik sahibi bizden ticareti kesiyor, ticaretini direkt olarak malı dışardan getiren adamla yapıyor. Bizi yok sayıyorlar. Bu konuda da belediyenin denetim yapması lazım, eğer bugün sebze haline bir araç girmeden çıkıp çarşıdaki manava mal bırakamıyorsa, buraya girip bu kooperatifin ödeneğini ya da belediyenin makbuzunu kesmeden gidip malını dışarı dağıtmaması lazım. Biz esnaf olarak bu durumdan çok etkileniyoruz. Mesela vatandaşın parası olmadığı zaman direkt bize geliyor, parası olduğu zaman ise bizi devre dışı bırakıyor. Bizim malımızı almıyor, bize gelmesi gereken para direkt dışarı akıyor, bütçemiz düşüyor, çalıştırdığımız elemanlar etkileniyor. Ben geçen sene çok eleman çalıştırıyordum, şimdi sayı düştü 3 tane sigortalı elemana bunun iki tanesi de benim kendi çocuklarımdır. Korsanımız da çok, öyle adamlar var mahalle arasında bu işi yapıyor; misal, adam ufak bir kulübe 10 torba un, 10 torba kepek bırakmış, bu ticareti yapıyor. Belediyenin ileride açmış olduğu bir hafriyat dökme alanı var, adam oraya gitmemek için hafriyatını getirip benim dükkânımın önüne döküyor, özellikle beton mikserleri pompasını burada yıkıyor. Bu sorunlarımıza çözüm bekliyoruz.”

Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi