Sağlık turizmi, Van’daki sektörü sevindirdi

31 ülkeyle sağlık turizminin 20 Mayıs’ta başlayacak olması Van’daki turizm sektörünü sevindirdi. Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, sağlık turizmi için Irak ile 2 yıldır diyalog

SİYASET 19.05.2020 12:02:21 0
Sağlık turizmi, Van’daki sektörü sevindirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Koronavirüs salgını nedeniyle 3 aydır kapalı durumda olan turizm sektörü sağlık turizmi ile nefes almaya hazırlanıyor.

Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, 20 Mayıs’tan itibaren 31 ülkeyle sağlık turizminin başlayacağını bildirdi.

HANGİ ÜLKELER

Bakanlık genelgesinde yer alan ülkeler şunlar:

Irak, Libya, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Cibuti, Cezayir, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Moldova, Somali, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Almanya, İngiltere, Hollanda, Pakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. 

NE TÜR HASTALIKLAR

Hasta ve refakatçilerinin kabul edileceği hastaneler, Bakanlıkça düzenlenmiş̧ Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip olacak. Kabul edilecek hastalar ise, ortopedi ve travmatoloji, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, üroloji, göz hastalıkları, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, cerrahi onkoloji, jinekolojik onkoloji cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, beyin ve sinir cerrahisi, hematoloji, yoğun bakım ile üremeye yardımcı tedavi uygulamaları, organ nakli ve kemik iliği nakli alanlarında hastalar olacak. 

Hasta ve refakatçileri seyahat, ülkeye giriş̧, transfer ve izolasyon gibi konularda belirlenen kurallara uymak zorunda.

 ‘ZOR GÜNLER YAŞIYORUZ’

VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, 3 aydır kapalı olduklarını ve maddi olarak büyük bir sıkıntı içine girdiklerini söyledi.

Turizmin yeniden başlaması için sabırla beklediklerini belirten Tunçdemir, “Sektörde sıkıntı çok fazla. Üç aydır kapalıyız, ekonomik olarak bundan sonra iş olmazsa daha kötü olacak. Sabrediyoruz ama ne kadar dayanacağız, bilemiyoruz” dedi.

“VAN’IN PAY ALMASI LAZIM”

20 Mayıs’ta sağlık turizminin başlayacak olmasının kısmi bir katkı sunacağını ancak sektörün rahata ermesi için daha fazla önlemin gerekeceğini belirten Tunçdemir, “Ülkede başlayan sağlık turizm hareketliliğinden Van’ın da pay alması lazım, faydalanması lazım. Yurt dışından başta Kuzey Irak, İran, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan bizim sağlık turizm pazarımız olması lazım, bu ülkelerden de yararlanmak lazım” diye konuştu.

“ÇEVRE İLLERDEN DE GELECEKLER”

Sağlık turizmi sayesinde yurt dışından olduğu gibi çevre illerden de Van’a gelişlerin olacağını ifade eden Tunçdemir, “Van Gölü havzasındaki iller de Van’a gelecekler. Kuzey Irak ile diyaloglarımız iyi ve devam ediyor. Tabi bu süreçte daha çok çalışmamız lazım. Kuzey Irak’tan da Van’a gelecekler, iletişimimiz var.” diye kaydetti. 

Sağlık turizmi, Van’daki sektörü sevindirdi
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: