Sağlık Bakanı'ndan koronavirüs çağrısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına ilişkin Avrupa'da ağırdan alınan tedbirlerin ülkemizi risk altına soktuğunu belirterek "Vatandaşlarımız bu dönemde yurt dışına çıkmasın" çağrısında bulundu.

SİYASET 5.03.2020 16:21:29 0
Sağlık Bakanı'ndan koronavirüs çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İstanbul'dan Singapur'a giden uçakta bulunan bir yolcuda coronavirüs (Covid-19) tespit edildiği açıklandı. Uçağın Singapur'a iniş yapmasının ardından bir yolcuda koronavirüs tespit edilmesi nedeniyle uçakta bulunan 200 yolcunun testlerden geçirildiği duyuruldu. Singapur Ulaştırma Bakanlığı, uçağın yapacağı geri dönüş uçuşunun iptal edildiğini ve uçağın boş bir şekilde İstanbul'a geri gönderildiği belirtildi.

Bakan'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Singapur'da koronavirüs tanısı konan yolcu, Fransız vatandaşıdır. Londra'dan Singapur'a giden transit bir yolcudur. Uçağımız yolcusuz olarak dönüş yapmıştır. Mürettebat, tedbiren 14 gün gözetim altında tutulacaktır" dedi. 

Basın açıklaması

Sağlık Bakanı Koca, dünyada devam eden koronavirüs salgınıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Koca, virüsün henüz Türkiye'de görülmediğini ancak dünyada vakaların görüldüğü ülke sayısının arttığı belirtti. Avrupa'nın tedbirleri ağırdan almasının Türkiye'yi riske soktuğunu söyleyen Koca, "Salgın kapımızda" ifadelerini kullandı

İşte Bakan Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar:

"Bu sıkı önlemleri ilk zamanlarda eleştirenler de oldu. Ama bugün geldiğimiz nokta nasıl yerinde adımlar attığımız ortada. Avrupa'nın almadığı önlemleri çok önceden aldık. Avrupa tedbirleri ağırdan aldı ve ağırdan almaya devam ediyor. Avrupa birkaç sığınmacıyı risk gördü ama koronavirüsü risk görmedi.

Bugün itibariyle birçok sınır komşumuz dahil birçok komşumuzda vaka görüldü. Bu süreçte her geçen gün Çin'de görülen vaka sayısının hızı azaldı, Çin dışı vaka sayısı arttı. Artan ülkeler İran, Güney Kore ve giderek yoğunlaşan İtalya. İtalya'yla birlikte bunun Avrupa'da yoğunlaşabileceği endişesini taşıyoruz.

Virüs Türkiye'ye bulaşmadı

Biz koronavirüsle ilgili ülke olarak çok ciddi bir sınav verdik ve başarıyla götürdük. Ama İtalya ve komşu ülkelerin almaları gereken tedbirleri almamış olduğunu görüyoruz. Dış kaynaklı virüsün ülkenin içine girmesini önlemeniz gerekiyor. Tedbirleri erken dönemde almanız gerekiyor.

Çin'de kaynak bulan bu virüs Türkiye'ye bulaşmadı. Ama İran ve İtalya başta olmak üzere yayılan bir salgın görüyoruz. Ama salgın kapımızda. 84 ülkeye yayıldı. Yurtdışına giden ve dönen herkes potansiyel taşıyıcı olarak karşımızda.

"Yurt dışına çıkmayın uyarısı"

Her an, bugün, yarın, Avrupa'da ağırdan alınan tedbirler ülkemizi risk altına sokmakta. Biz de vatandaşımızı daha çok bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte en önemli unsur, virüsün bulaşıcılığı önlemek. Vatandaşımızın zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmaması gerekiyor. Yurtdışına çıkanlar da rica ediyorum 14 gün evde kendilerini izole etsinler. Dışarı çıkarlarsa da maske taksınlar. Biz ancak vatandaşımızla birlikte bu mücadeleyi yapabiliriz. Umre'den dönen herkes taramadan geçiriliyor.

Karantinaya alınan Singapur uçağı

Evet bu vatandaş Fransız vatandaşı. Transit bir yolcu, İstanbul aktarmalı. Ateşi görülmedi, herhangi bir temas yok. Biz bu süreçte herhangi bir konukevi veya otel, bir gözlemevi olabilir, hastane ortamı olabilir. Biz buna rağmen mürettebatı İstanbul'da hazırladığımız bir hastane ortamı veya otel ortamında tek odalarda sağlık personelimizin gözetiminde tutuyoruz.

"1363 kişiden numune alındı"

1363 kişiden numune alındı. Bunlardan hiçbir pozitif olan vaka olmadı yani koronavirüs yok. İran sınırından gelip gözlem altına alınan vatandaşların sayısı şu an 53 kişi. Zekai Tahir'de de pozitif olan vaka olmadı, onlar da toplam 68 oldu.