Peynirciler Çarşısındaki çalışmalar tamamlandı

Van Peynirciler Çarşısı’nın onarım ve yenileme çalışmaları tamamlanırken, eski tekel binası arkasında geçici olarak barakalarda satış yapan peynirci esnafı ise, çarşının bir an önce açılması yönünde sabırsızlanıyor.

SİYASET 14.01.2019 10:32:11 0
Peynirciler Çarşısındaki çalışmalar tamamlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’daki tarihi binalardan biri olan Van Peynirciler Çarşısı için, hem yıprandığı, hem de hijyenik olarak sorun yaşandığı için Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında restorasyon kararı alındı. Çalışmaların beklenenden uzun sürdüğü çarşıda yüklenici firmanın çalışmaları tamamlayarak anahtarını Büyükşehir Belediyesi'ne teslim ettiği öğrenildi. Yeni görüntüsü, eski görüntüsüne nazaran beğeni toplayan çarşının, şuan geçici bir alanda hizmet veren peynirci esnafı tarafından biran önce açılması arzulanıyor.

RESTORASYONDAKİ GECİKME
Alınan restorasyon kararının ardından verilen ilanla Nisan ayında çarşı için ihale yoluna gidildi. İmzalanan protokolde işin bitiş tarihi, 23.10.2018 olarak belirlendi. Ancak Ramazan ayının araya girmesiyle, çarşıdaki esnafın talebi üzerine, çalışmalara gecikmeli olarak başlandı. Nisan ayının ortalarında planlanan çalışmalar, çarşıdaki boşaltma işlemi ardından Haziran ayında gerçekleşti. Van Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen restorasyon çalışması çerçevesinde, çarşıda bulunan 60 dolayındaki kasap ve peynirci esnafı tahliye edildikten sonra, 22 Haziran günü çarşıda önce yıkım çalışmaları başlatıldı.

ANAHTAR TESLİM EDİLDİ
Yüklenici firma yetkilisi Ali Sulmaz, çarşıdaki tüm çalışmaları tamamladıklarını ve anahtarı Van Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teslim ettiklerini söyledi.
Sulmaz, çarşının ne zaman açılacağı konusunu ise, belediye yetkililerinin netleştireceğini ifade etti.

ESNAF BİR AN ÖNCE AÇILMASINI İSTİYOR
İşyerlerini boşalttıktan sonra eski Tekel binası arkasındaki alana yerleşen ve Haziran ayından bu yana burada satış yapmak zorunda kalan peynirci esnafı ise, çarşının bir an önce açılması yönünde sabırsızlanıyor. 
Şuanki geçici yerlerinde, zor şartlarda, barakalarda satış yaptıklarını belirten esnaflar, “Bir an önce buradan kurtulmak, restorasyonu tamamlanan yerimize geçmek istiyoruz” dediler.

“PEYNİRİM BUZ TUTTU” 
Hakan Çakır isimli esnaf, “Biz bu barakaları geçici yaptık. Kış olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. Peynirim, dükkânımdaki her şey şu anda donmuş durumda. Çarşı tamamlanmış durumda, biran önce açılmasını ve yeni yerimize kavuşmak istiyoruz. Çarşının bir an önce açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.” diye konuştu.

BU HAFTA DENETİM OLACAK
Bu arada, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu hafta, çarşıda yapılan çalışmaların son kontrollerinin yapılacağı, özellikle doğalgaz, su ve elektrik tesisatlarıyla ilgili yapılacak teknik incelemelerin ardından, çarşının açılış tarihinin de belirleneceği öğrenildi.

KOOPERATİF KURUYORLAR
Daha önce sakatat satan esnafın da satış yaptığı ancak yeni düzenlemede sadece peynirci esnafına yer verilen ve toplam 52 dükkândan oluşan Van Peynirciler Çarşısı esnafı ile ilgili bir başka gelişme ise, kooperatif ile ilgili.
Çarşı esnafının kooperatif kurmak için şimdiden çalışma başlattığı ve bu hafta resmi başvurularını yapacakları belirtildi.  
Ayrıca, Peynirciler Çarşısından çıkarılan sakatatçı esnafı için de Akköprü Deresi vivarında modern bir tesis yapılarak, esnaflar buraya yerleştirildi ve bu çarşının açıışı da geçtiğimiz günlerde yapıldı. 
Özel Haber: Adil HARMANCI

Peynirciler Çarşısındaki çalışmalar tamamlandı

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: